Ett tangentbord och ovanpå ligger ett munskydd och en liten flaska handsprit. Och en lapp med texten:

Var tredje chef vill införa vaccinpass

Av 500 nordiska företagsledare är det hela 31 procent som funderar på att införa vaccinationspass när medarbetarna ska återgå till jobbet.

Hemmajobbarna kan stöta på patrull när de ska återvända till sina arbetsplatser om de inte är vaccinerade. Hela 31 procent av företagsledarna i Norden funderar på att införa vaccinationspass, enligt studien The State of Hybrid Work Report där 500 företagsledare i Norden har tillfrågats. Undersökningen är gjord av teknikföretaget Owl Labs.

På de mycket stora företagen med över 1000 medarbetare är det nästan hälften av företagsledarna (43 %) och på företagen med 250 till 999 medarbetare är det 40 procent som överväger vaccinationspass för att underlätta en säker återgång till arbetsplatsen. Bland de mindre och medelstora företagen uppger 25 procent av företagsledarna att de går i liknande tankar.

Collage av vaccination/människor i kö

Läs också: Chefer som går före i vaccinationskön bryter mot lagen

Lika många chefer, alltså var tredje, överväger också att erbjuda covidtest på plats, för att uppmuntra medarbetarna att återvända till arbetsplatsen, om än i en hybridversion. Som Chef tidigare har berättat har flera amerikanska storföretag som Microsoft, Google och Centralbanken i Minneapolis krävt att de anställda ska vara vaccinerade innan de återgår till arbetsplatsen. Och för bara några dagar sedan införde president Joe Biden ett vaccinationskrav för alla statligt anställda och krav på vaccin eller testning av miljontals arbetare på privata företag. 

Det borde dock inte gå att införa ett sådant krav i Sverige. Enligt Chefs arbetsrättsjurist Charlotte Forssander finns det ett grundlagsskydd mot påtvingade kroppsliga ingrepp. Arbetsgivaren har dock rätt att säga att medarbetaren inte är välkommen tillbaka till arbetsplatsen förrän hen är vaccinerad, utan istället får fortsätta att arbeta hemifrån.

 

vaccinationsbild_rityta-1

Läs också: Experten: Chefen får inte tvinga medarbetare att vaccinera sig

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

En kvinna sitter och distansjobbar framför en dator på ett kafé.
Arbetsrätt

Här får chefen inte mejla efter arbetstid

Nu går Portugal i bräschen för en ny post pandemi-lag som ska förbättra arbetsvillkoren för distansjobbare. De inför bland annat epostförbud, kostnadsersättning och friare överenskommelser. 

Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

Charlotte Forssander och en bild på en hand som håller i en spruta
Arbetsrätt

”Experten: Detta gäller för vaccinkrav på jobbet”

I USA ställer en del företag krav på att medarbetarna måste vara vaccinerade för att få börja jobba på kontoret igen. Men vad gäller i Sverige? Chef har frågat advokaten och arbetsrättsexperten Charlotte Forssander.

Katarina Zetterqvist, verksamhetsområdesansvarig HR, Lantmäteriet
Arbetsmiljö

Här får de anställda 5000 kronor till hemmakontoret

Drömmer du om en lite härligare arbetsplats hemma? På Lantmäteriet ges alla 5000 kronor var att inreda sina arbetsplatser med. ”Vi såg att våra medarbetare behövde få bättre förutsättningar att göra sitt jobb”, säger Katarina Zetterqvist, verksamhetsområdesansvarig HR.
vaccinationsbild_rityta-1
Arbetsrätt

Experten: Chefen får inte tvinga medarbetare att vaccinera sig

Att vaccineringen mot covid-19 nu rullas ut över hela Sverige innebär inte att vi kan återvända till arbetsplatserna. Arbetsgivaren har inte rätt att kräva att medarbetarna vaccinerar sig. De kan inte ens kolla vilka som frivilligt har valt att göra det, berättar Chefs arbetsrättsjurist Charlotte Forssander.
Eva Nordmark (S) och hemma-arbetsplats. Bilden är ett collage.
Arbetsrätt

Regeringen skärper tonen mot arbetsgivarna: "Kan få betala skadestånd"

Fler måste jobba hemifrån för att Sverige ska få bukt med coronasmittan. Det är det nya beskedet från regeringen, som skärper tonen mot arbetsgivarna.
I år kan arbetsgivare vara extra generösa vid jul, tipsar Helena Törnell på Delicard. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Delicard

Därför blir årets företagsjulklapp extra generös

Mycket pekar mot att det blir en generös jul på svenska arbetsplatser i år. Med rekordutrymme för skattefria julgåvor kan arbetsgivare slå på stort. ”Vi hjälper chefen att bli tomtehjälte”, säger Helena Törnell på Delicard.
Charlotte Forssander, arbetsrättsexpert på Vinge
Arbetsrätt

Las-förhandlingarna: så påverkas du som chef

Sedan förhandlingarna mellan fack och arbetsgivare havererat är det nu politikerna som kan behöva göra upp om nya spelregler på arbetsmarknaden. Det liggande förslaget kan få stora konsekvenser – inte minst för chefer.