Var tredje chef vill införa vaccinpass

Av 500 nordiska företagsledare är det hela 31 procent som funderar på att införa vaccinationspass när medarbetarna ska återgå till jobbet.

Arbetsrätt
Text: Sara Hasbar
Publicerad
Ett tangentbord och ovanpå ligger ett munskydd och en liten flaska handsprit. Och en lapp med texten: "Välkommen tillbaka!".

Hemmajobbarna kan stöta på patrull när de ska återvända till sina arbetsplatser om de inte är vaccinerade. Hela 31 procent av företagsledarna i Norden funderar på att införa vaccinationspass, enligt studien The State of Hybrid Work Report där 500 företagsledare i Norden har tillfrågats. Undersökningen är gjord av teknikföretaget Owl Labs.

På de mycket stora företagen med över 1000 medarbetare är det nästan hälften av företagsledarna (43 %) och på företagen med 250 till 999 medarbetare är det 40 procent som överväger vaccinationspass för att underlätta en säker återgång till arbetsplatsen. Bland de mindre och medelstora företagen uppger 25 procent av företagsledarna att de går i liknande tankar.

Lika många chefer, alltså var tredje, överväger också att erbjuda covidtest på plats, för att uppmuntra medarbetarna att återvända till arbetsplatsen, om än i en hybridversion. Som Chef tidigare har berättat har flera amerikanska storföretag som Microsoft, Google och Centralbanken i Minneapolis krävt att de anställda ska vara vaccinerade innan de återgår till arbetsplatsen. Och för bara några dagar sedan införde president Joe Biden ett vaccinationskrav för alla statligt anställda och krav på vaccin eller testning av miljontals arbetare på privata företag. 

Det borde dock inte gå att införa ett sådant krav i Sverige. Enligt Chefs arbetsrättsjurist Charlotte Forssander finns det ett grundlagsskydd mot påtvingade kroppsliga ingrepp. Arbetsgivaren har dock rätt att säga att medarbetaren inte är välkommen tillbaka till arbetsplatsen förrän hen är vaccinerad, utan istället får fortsätta att arbeta hemifrån.

 

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden