Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Var fjärde anställd i Japan har velat dräpa sin chef någon gång

Många japanska företag är kända för sin tuffa kultur med många övertidstimmar. Det kan skapa ett hot mot den enskilda chefen, visar en ny undersökning från landet.

Arbetsmiljö
Publicerad

Övertidsarbete är ett gigantiskt problem i Japan. Det finns till och med ett uttryck för att arbeta ihjäl sig – Karoshi. Därför ville japanska myndigheter förra året införa en regel som gjorde att varje medarbetare fick max jobba 45 timmar övertid i veckan, skriver Dagens Nyheter.

Men det har inte gett någon effekt ännu, om man ska tro universitetslektorn Makato Watanabe. Han säger i en intervju med The Telegraph att företagskulturen fortfarande är väldigt tufft där många tvingas jobba obegränsat antal övertidstimmar – trots att det numera är olagligt.

”De här människorna blir verkligen utnyttjade”, säger Makato Watanabe.

 

Nu visar en undersökning att hela 27 procent svarar ”ja” på frågan om man någon gång velat döda sin chef, skriver Japan Today. Genom att fråga över 1000 personer i åldern 20 till 69 år kom man fram till den hisnande siffran.

”De får dåligt betalt, arbetar i farliga miljöer och har dåliga chefer, så på många sätt är det överraskande att bara 27 procent av deltagarna i den här enkäten säger att de vill döda sina chefer, säger Mokata Watanabe.

Ett problem är enligt lektorn att många äldre personer i Japan identifierar sig starkt med sitt yrke och vill därför inte gå i pension. Det i sin tur leder till att unga personer på väg uppåt i karriären otåligt väntar på sin chans.

Missa inte att läsa Cissi Elwins senaste krönika om en ålderhets som blivit ohållbar även i Sverige. Läs krönikan här!

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden