trotter-2

Var fjärde anställd i Japan har velat dräpa sin chef någon gång

Många japanska företag är kända för sin tuffa kultur med många övertidstimmar. Det kan skapa ett hot mot den enskilda chefen, visar en ny undersökning från landet.

Övertidsarbete är ett gigantiskt problem i Japan. Det finns till och med ett uttryck för att arbeta ihjäl sig – Karoshi. Därför ville japanska myndigheter förra året införa en regel som gjorde att varje medarbetare fick max jobba 45 timmar övertid i veckan, skriver Dagens Nyheter.

Men det har inte gett någon effekt ännu, om man ska tro universitetslektorn Makato Watanabe. Han säger i en intervju med The Telegraph att företagskulturen fortfarande är väldigt tufft där många tvingas jobba obegränsat antal övertidstimmar – trots att det numera är olagligt.

”De här människorna blir verkligen utnyttjade”, säger Makato Watanabe.

 

sydkorea

Läs också: Här låser man personalens datorer – för att förhindra övertid

Nu visar en undersökning att hela 27 procent svarar ”ja” på frågan om man någon gång velat döda sin chef, skriver Japan Today. Genom att fråga över 1000 personer i åldern 20 till 69 år kom man fram till den hisnande siffran.

”De får dåligt betalt, arbetar i farliga miljöer och har dåliga chefer, så på många sätt är det överraskande att bara 27 procent av deltagarna i den här enkäten säger att de vill döda sina chefer, säger Mokata Watanabe.

Ett problem är enligt lektorn att många äldre personer i Japan identifierar sig starkt med sitt yrke och vill därför inte gå i pension. Det i sin tur leder till att unga personer på väg uppåt i karriären otåligt väntar på sin chans.

Missa inte att läsa Cissi Elwins senaste krönika om en ålderhets som blivit ohållbar även i Sverige. Läs krönikan här!

stress1233

Läs också: Psykologens ärliga råd – för att klara vårstressen

Relaterade artiklar

harksare
Arbetsmiljö

10 sätt att bemöta härskartekniker – på jobbet

Så gör du  för att uppmärksamma – och bemöta – det giftiga beteendet.
Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

sakerhet12
Arbetsmiljö

Forskare: Bra ledare – minskar risken för olyckor på jobbet

Det går inte underskatta vikten av bra ledarskap på en arbetsplats.
bilden134
Arbetsmiljö

8 misstag: Därför säger de bästa upp sig

Det är lätt att slarva bort en duktig medarbetare

fredrik-dahl-expert
Arbetsmiljö

Hur hanterar jag en medarbetare som är rasist?

Hur ska jag hantera min medarbetare som delar rasistiska sidor på sociala medier, undrar Chefs läsare. Arbetsrättsexpert Fredrik Dahl ger tips och råd.