cissss

Cissi Elwin: Åldershetsen har blivit helt ohållbar

”Vårt sätt att tänka har blivit ohållbart. De unga stampar otåligt. De äldre är oroliga att bli bortvalda. De i mitten, som alla vill ha, håller på att gå sönder av stress”, skriver Cissi Elwin i sin krönika.

När jag började på SVT var jag 20 år. Då man hade kommit på att snittåldern för en tv-producent var 53 år gjorde man en specialsatsning på att utbilda åtta unga som snabbt skulle kunna dra ner statistiken.

Jag och Ulf Malmros var yngst. Vi var otåliga. Vi tyckte att mycket av det som visades på tv var trött och oinspirerat. Vi ville göra program som unga människor skulle kunna känna igen sig i. Våra tankar och idéer och vår typ av humor kunde ju naturligtvis de där 53-åriga producenterna varken skapa program av eller förstå.

Sedan dess var jag ung väldigt länge. Varje gång jag bytte arbetsplats och roll var jag ung, ibland rent löjligt ung, för just det uppdraget.

Men nu har jag just fyllt 53 och tittar ut över landskapet, där alla vi 25 som jobbar på Chef sitter, och inser att jag är näst äldst.

cia2

Läs också: Cissi Elwin: 5 saker jag lär mig av Sveriges bästa chefer

Gustaf, som ett tag fick vara den löjligt unga på redaktionen, har just blivit brädad av Erika, 23.

Men majoriteten är mellan 30 och 40. De flesta är småbarnsföräldrar. Just nu har de sin allra mest hektiska period. De jonglerar avslutningar, picknick med förskolan, stopp i pendeltågstrafiken med allt som måste hinnas klart på jobbet före sommaren. Jag känner mig som en oansvarig tonåring när jag smiter iväg till någon uteservering efter jobbet och dricker rosé i kvällssolen medan de steker falukorv, amorterar och lägger i ännu en tvätt.

För det är ju där de är nu som allt ska hända. Samtidigt. Mitt i småbarnsåren har man också ett kort fönster på tio år då man är som mest attraktiv på arbetsmarknaden. Innan 30 anses man för oerfaren och kämpar med att bli tagen på allvar.

Men redan vid 40 anses man för gammal i många branscher, vid 45 sker ett nytt stort fall och sen är det bara ett sluttande plan.

Vårt sätt att tänka har blivit ohållbart. De unga stampar otåligt. De vill bli insläppta. De vill påverka. De äldre är oroliga. De är rädda för att bli bortvalda och inte få vara med längre. De i mitten, som alla vill ha, håller på att gå sönder av stress.

Så onödigt! Lösningen är ju enkel. Det är bara slappt slentriantänkande och fördomar som hindrar oss att se att alla behövs och kan bidra, på olika sätt, hela livet.

I Chef lyfter vi nu fram tolv unga ledare som vi är övertygade om kommer att ha stort inflytande i framtiden. Den yngsta blev ledare när hon var 14.

De har alla, i sina vitt skilda branscher, gjort stor skillnad. En har till och med varit med och vunnit Nobelpris. Vi har definierat ung ända upp till 35, men vi hoppas och tror att ålder kommer att vara en ickefråga under de många aktiva yrkesår som de här tolv har framför sig där de hela tiden kommer att lära sig nya saker och bli mer erfarna.

Det går så fort mellan yngst och äldst. Men jag var aldrig så ung som de sa. Och jag är inte gammal nu. Jag är faktiskt nästan precis likadan.

petter_stordalen_almedalen

Läs också: 11 lärdomar från Petter Stordalens otroliga Almedalen-succé

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

petter1
Petter Stordalen

Petter Stordalen: Dags att krossa språkmyten

”Det finns en stor myt om att man måste kunna prata flytande svenska för att komma in på arbetsmarknaden”, skriver Petter Stordalen i sin krönika.
inspirator
Annonssamarbete Chef + LinkedIn

Quiz: Vilken nätverkstyp är du på Linkedin?

Ditt nätverk är en framtida karriärförsäkring. Så tänk till kring hur du vill bygga det. Ett första steg är att skaffa koll på din nätverkspersonlighet på Linkedin. Gör vårt quiz här!
mia1
Kommunikation

Mia Törnblom: Min feedback blev för brutal

"Jag hann hejda mitt ego, förbannade mig själv för att jag varit hänsynslös och skapat stress hos henne", skriver Mia Törnblom om att ge feedback.
ciasond
Krönikor

Cissi Elwin: Min hemliga dröm gör mig generad

"Jag blir nästan generad när jag inser att min egen hemliga dröm är så vanlig", skriver Cissi Elwin om att byta karriär.
stordaeln
Mångfald

Petter Stordalen: Våga ta ställning!

Vi i näringslivet finns inte bara för att göra business och tjäna mest möjligt med pengar. Vi ska tycka. Vi ska ta ställning. Vi ska engagera oss, skriver Petter Stordalen.
suaddd
Krönikor

Suad Ali: ”Varför ska jag behöva hävda mig?”

”Tystnaden legitimerar rasismen. Vi har alla ett ansvar att stå upp för varandra.”, skriver Suad Ali, aktuell sommarpratare och krönikör i Tidningen Chef.
Helen Remnås, affärsutvecklingschef på Experis. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis

Sprida värderingar – chefens nya viktiga roll

Trenden är tydlig: chefer som vågar ta med sina värderingar in i ledarskapet har bäst möjlighet att förändra.  "Ledare behöver våga prata öppet om problem. Ta ställning", säger Helen Remnås på Experis.
ciakrona
Krönikor

Cissi Elwin: ”Det jäser, det ruttnar. Något är väldigt fel”

”Nu händer allt det vi så längre hört forskare varna om. Det går fort nu! Undergångstankarna frodas i de svettiga, trassliga lakanen”, skriver Cissi Elwin i sin krönika.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden