cissss

Cissi Elwin: Åldershetsen har blivit helt ohållbar

”Vårt sätt att tänka har blivit ohållbart. De unga stampar otåligt. De äldre är oroliga att bli bortvalda. De i mitten, som alla vill ha, håller på att gå sönder av stress”, skriver Cissi Elwin i sin krönika.

När jag började på SVT var jag 20 år. Då man hade kommit på att snittåldern för en tv-producent var 53 år gjorde man en specialsatsning på att utbilda åtta unga som snabbt skulle kunna dra ner statistiken.

Jag och Ulf Malmros var yngst. Vi var otåliga. Vi tyckte att mycket av det som visades på tv var trött och oinspirerat. Vi ville göra program som unga människor skulle kunna känna igen sig i. Våra tankar och idéer och vår typ av humor kunde ju naturligtvis de där 53-åriga producenterna varken skapa program av eller förstå.

Sedan dess var jag ung väldigt länge. Varje gång jag bytte arbetsplats och roll var jag ung, ibland rent löjligt ung, för just det uppdraget.

Men nu har jag just fyllt 53 och tittar ut över landskapet, där alla vi 25 som jobbar på Chef sitter, och inser att jag är näst äldst.

cia2

Läs också: Cissi Elwin: 5 saker jag lär mig av Sveriges bästa chefer

Gustaf, som ett tag fick vara den löjligt unga på redaktionen, har just blivit brädad av Erika, 23.

Men majoriteten är mellan 30 och 40. De flesta är småbarnsföräldrar. Just nu har de sin allra mest hektiska period. De jonglerar avslutningar, picknick med förskolan, stopp i pendeltågstrafiken med allt som måste hinnas klart på jobbet före sommaren. Jag känner mig som en oansvarig tonåring när jag smiter iväg till någon uteservering efter jobbet och dricker rosé i kvällssolen medan de steker falukorv, amorterar och lägger i ännu en tvätt.

För det är ju där de är nu som allt ska hända. Samtidigt. Mitt i småbarnsåren har man också ett kort fönster på tio år då man är som mest attraktiv på arbetsmarknaden. Innan 30 anses man för oerfaren och kämpar med att bli tagen på allvar.

Men redan vid 40 anses man för gammal i många branscher, vid 45 sker ett nytt stort fall och sen är det bara ett sluttande plan.

Vårt sätt att tänka har blivit ohållbart. De unga stampar otåligt. De vill bli insläppta. De vill påverka. De äldre är oroliga. De är rädda för att bli bortvalda och inte få vara med längre. De i mitten, som alla vill ha, håller på att gå sönder av stress.

Så onödigt! Lösningen är ju enkel. Det är bara slappt slentriantänkande och fördomar som hindrar oss att se att alla behövs och kan bidra, på olika sätt, hela livet.

I Chef lyfter vi nu fram tolv unga ledare som vi är övertygade om kommer att ha stort inflytande i framtiden. Den yngsta blev ledare när hon var 14.

De har alla, i sina vitt skilda branscher, gjort stor skillnad. En har till och med varit med och vunnit Nobelpris. Vi har definierat ung ända upp till 35, men vi hoppas och tror att ålder kommer att vara en ickefråga under de många aktiva yrkesår som de här tolv har framför sig där de hela tiden kommer att lära sig nya saker och bli mer erfarna.

Det går så fort mellan yngst och äldst. Men jag var aldrig så ung som de sa. Och jag är inte gammal nu. Jag är faktiskt nästan precis likadan.

petter_stordalen_almedalen

Läs också: 11 lärdomar från Petter Stordalens otroliga Almedalen-succé

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

suaddd
Krönikor

Suad Ali: ”Varför ska jag behöva hävda mig?”

”Tystnaden legitimerar rasismen. Vi har alla ett ansvar att stå upp för varandra.”, skriver Suad Ali, aktuell sommarpratare och krönikör i Tidningen Chef.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

ciakrona
Krönikor

Cissi Elwin: ”Det jäser, det ruttnar. Något är väldigt fel”

”Nu händer allt det vi så längre hört forskare varna om. Det går fort nu! Undergångstankarna frodas i de svettiga, trassliga lakanen”, skriver Cissi Elwin i sin krönika.
suaad-2
Suad Ali

Chefs krönikör sommarpratar i P1

Suad Ali, statsvetare och krönikör i Tidningen Chef, sommarpratar i P1.
miat-2
Mia Törnblom

Mia Törnblom: Det här lärde jag mig av en sur gubbe

Mia Törnblom berättar om sina möten med en "sur gubbe" sin senaste krönika.
stordalenp
Petter Stordalen

Petter Stordalen: När blev du utmanad senast?

"Jag brukar säga att allt som inte utvecklas förtvinar och dör", skriver Petter Stordalen i sin krönika. 
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
cissi-12
Krönikor

Cissi Elwin: Jag levde under dödshot

”Jag kände paniken skölja över mig. ”Mina barn, har det hänt mina barn något?", skriver Cissi Elwin i en krönika om att bli utsatt för hot som chef.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden