Åsa Edlund Jönsson på SVT
Foto Karl Nordlund

Vad gör sportchefen utan sport?

Tävling efter tävling ställdes in på grund av corona, och SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson blev nervös. Hur skulle de fylla tablån? Men både hon och redaktionen visade sig sitta på en guldgruva av nya idéer.

Hon försöker tygla sig själv och inte vara på den fysiska arbetsplatsen. Trots att hon älskar att hänga runt på sportredaktionen i tv-huset. Givet res­triktionerna jobbar hon och hennes medarbetare hemma så mycket som möjligt. Men när sändningsskylten tänds behöver medarbetarna vara på plats. Och SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson slits i sin lojalitet mellan att finnas för dem som är i studion, på nyhetsgolvet och dem som sitter hemma.

Denna vår, sommar och höst har alla hennes bollar kastats upp i luften. Sam­tidigt.

I slutet av mars stod sportredaktionen redo inför säsongens sista sändning av Vinterstudion. De skulle rapportera från skidskytteavslutningen i Holmenkollen, längdtävlingarna i Canmore och alpina världscupfinalen i italienska Cortina.

Men så ställdes så gott som all idrott in – eller flyttades fram.

”Jag satt med en röd penna och strök sändning efter sändning i tablån, tills det var slut på idrottsevenemang. Bandy­finalerna på Studenternas i Uppsala var det enda som blev kvar men inför tomma läktare”, berättar Åsa Edlund Jönsson över Zoom.

Hon fick då frågan från divisionschefen Anne Lagercrantz: Kan ni göra något annat?

Klart vi kan, svarade Åsa Edlund Jönsson och började skissa på ett helt nytt programformat – Helgstudion. Fem dagar senare hade de ett direktsänt nyhets- och samhällsprogram.

”Sex timmar varje helg! Det är fantastiskt att vara chef för ett gäng som inte bangar på en utmaning – och kan switcha från sport till att bevaka ett nedstängt samhälle. Samtidigt som vi ändå bevakade sporten för att täcka hur den påverkades av coronakrisen. Fördjupade sportjournalistiken med granskningar och kom på att det gick att sända gamla grejor i nytt format. Vi sände fotbolls-VM från 1994 tre helger på raken och lyckades få fler tittare den här gången än som tittade när det sändes 1994.”

Hon har inte korttidspermitterat några anställda, inte heller haft svårt att motivera sina medarbetare att hugga i lite extra.

”Det har varit och är fortfarande en intensiv period som verkligen ut­­­manat min och redaktionens kreativitet. Det har krävt långa dagar. Jag har inte haft mycket tid till eftertanke men det har visat sig nu i kristid att alla mina år som chef har varit en bra grundträning.”

Sedan hon blev sportchef för fem år sedan har hon lagt mycket tid på att jobba ihop sitt team kring hur man ska vara mot varandra för att bli ett vinnande lag. Hon har också arbetat för jämställd sportbevakning och jämställd fördelning bland både chefer och anställda på SVT Sport, vilket ledde till att SVT Sport i februari förra året fick Jämställdhetspriset och Åsa Edlund Jönsson själv blev utnämnd till Årets Mediaamazon 2020.

Från första sekund när pandemin slog till har alla hennes medarbetare ställt upp. Eftersom kollegerna på SVT Nyheter var hårt belastade gick en tredjedel av sportgänget in och jobbade med nyheter i stället för sport, bland annat producerade de Folkhälsomyndighetens presskonferenser och gjorde nyhetsinslag för Rapport och Aktuellt. En tredjedel jobbade med de nya programsatsningarna och en tredjedel var kvar och jobbade med nyhetsbevakningen av sporten.

”Alla medarbetare insåg allvaret snabbt och svarade dessutom an på ledningens önskan om att tömma kompberg och sparad semester. Det har inte varit något som helst gnissel eller knorr. Alla har velat bidra.”

Micael Bydén, överbefälhavare på Försvarsmakten, utses till Årets Chef 2021 av tidningen Chef.

Läs också: Årets Chef 2021: Överbefälhavare Micael Bydén, Försvarsmakten

Även om många av idrottsevenemangen har börjat komma igång igen ställs en del in eller skjuts på framtiden. Planeringen är minst sagt flytande.

”Även om andra arbetsplatser börjar hitta tillbaka till någon vardag är vi inte där än. Samtidigt har vi fått mer än normalt att göra eftersom utvecklingssamtal, målarbete, vidareutveckling och förhandling om stora sporträttigheter måste pågå vid sidan om allt extra arbete som pandemin orsakar.”

Den första tiden arbetade hon framför­ allt med krishantering och medarbetarna fick snarare en energiboost av de framgångsrika nya satsningarna. Men under hösten kände Åsa Edlund Jönsson att den fortsatta pandemin hade börjat äta av den energiinjektion som varit. Hon flaggade för ledningen att de inte skulle bli ledsna om det inte blev ett jättebra resultat i medarbetarundersökningen i september men det visade sig att de gått framåt. Medarbetarna var mer engagerade än tidigare.

”Utmaningen kommer nog nu. Det ­kommer att bli några avgörande månader när pandemin fortsätter – och jag har inget facit på hur jag motiverar medarbetarna. Men jag försöker vara en närvarande ledare, håller redaktionsmöten varannan vecka, mejlar och sms:ar för att peppa och stötta. Jag försöker vara lyhörd, fatta nya beslut. Jag uppmuntrar medarbetarna att ifrågasätta besluten samt att komma med tips och förslag, utan att jag för den skull slutar att fatta beslut. Vi måste också fortsätta att hjälpas åt och berömma varandra. Och det måste även ske mellan medarbetarna, jag kan inte ensam bära det.”

Kan man kräva att medarbetarna går för full maskin nu när pandemin är så långvarig?

”Man kan förvänta sig att alla ska göra så gott de kan. Sedan är inte alla på toppen av sin förmåga hela tiden. Vi har alla våra ’ups and downs’, men om alla gör så gott de kan kommer laget att bli framgångsrikt oavsett. Ett starkt lag har råd med en spelare som inte är i form under en period, men det kan inte vara samma personer hela tiden, utan man måste växeldra.”

Och du själv, vad gör du för att orka motivera dig själv?

”Det är inte läge att som chef tappa engagemang och motivation nu. Det är nu man ska vara som bäst. Jag förväntar mig att mina medarbetare ska göra sitt bästa, och då ska mina medarbetare kunna förvänta sig det av mig. Jag har dessutom tur med min personlighet. Saker och ting ligger inte och gnager i mig, jag får inga riktigt djupa dippar utan studsar snabbt tillbaka upp på banan när jag möter motgångar. Dessutom har jag bra support i min man och mina två döttrar. De har stor förståelse för att jobbet tar mycket tid så det blir inget tjafs på hemmaplan. Sedan försöker jag prioritera mig själv, cyklar motionscykel som en tok när jag tittar på våra sändningar. Det är välgörande att röra på sig, rensar systemet – det är viktigt att investera i sig själv.”

Fakta: Åsa Edlund Jönsson

Gör: Sportchef SVT.

Ålder: 47.

Bor: Stockholm.

Familj: Man och två döttrar.

Karriär: Sportjournalist, Sveriges första kvinnliga ishockeykommentator. Utvecklingschef, onlinechef, samt projektledare för OS, Sportspegeln och SVT:s valsatsningar. Första kvinnliga sportchefen på SVT 2016. Tilldelades priset Årets Mediaamazon 2020.

Cissi Elwin, vd på Chef, och Janne Andersson, förbundskapten för herrlandslaget i fotboll

Läs också: Janne Andersson: ”Så tacklar du energitjuvar”

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Hjärta med texten hope ritad på immig glasruta.
Ledarskap

Utan framtidstro – inget affärsresultat

Av de tio intelligenser som man listar och mäter inom emotionell intelligens är optimism den allra viktigaste, menar ledarskapskonsulten Leif Klockare på Roche Martin. 
Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

motivation2021
Ledarskap

Tips från 24 toppchefer: Så motiverar du dina medarbetare – och dig själv – just nu

Hur peppar och motiverar vi oss bäst under gråa vinterdagar i coronakrisens tid? Under 24 dagar i december svarade chefer och ledare på frågan hur de motiverar sig själva och sina medarbetare just nu. Här är deras bästa tips att ta med sig in i det nya året. 
Person i gul tröja som ser självsäker ut och pekar på sig själv
Ledarskap

Därför överskattar vi vår kompetens – fast vi inte tror det

Fyra av fem yrkesarbetande svenskar tror att deras kompetens kommer att vara lika attraktiv på marknaden om fem år, enligt en Sifoundersökning. Men det mesta pekar på att det är helt fel. Ett psykologiskt fenomen kallat Dunning-Kruger-effekten ligger bakom denna överdrivna tilltro till vår förmåga.
Person som lagar mat i stormkök
Ledarskap

Veckans trendspaning: ”Årets julklapp säger något viktigt om chefers svåra uppgift”

Att stormköket blir årets julklapp är ett tecken på den svåra balansgång mellan trygghet och innovation som chefer och ledare står inför framöver.
julfest1800
Ledarskap

Så fixar du julfesten på jobbet

I år kommer de flesta chefer och medarbetare inte äta julbord, dela ut julklappar och sjunga om tomtegubbar ihop på arbetsplatsen. Så vad gör vi? Och hur viktig är egentligen julfesten?
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

Vad gör vi av alla corona-valpar när vi återgår till kontoren?
Karriär

Veckans trendspaning: Vad ska arbetsgivarna göra med alla corona-valpar?

”Jaså har du också blivit med corona-valp?” frågar vi numera varandra på redaktionen. Och det är inte bara vi. Husdjursförsäljningen har gått upp så mycket att det till och med är smådjursbrist på vissa håll.