”Om inte jag engagerade mig, vem skulle då göra det?”

Tre unga ledare har tagit emot utmärkelsen Kompassrosen 2024 av kungen. Samrand Faik, grundare av Fredsambassadörerna i Järva, Alice Berntsson, dedikerad ledare inom parasporten i Sverige, och Mustafa Aboutaka, världsmästare och tränare i thaiboxning. Chef intervjuar.

Ledarskap
Publicerad
Samrand Faik, Natalie Berntsson, Mustafa Aboutaka. Foto: Natalie Malic

Konungens stiftelse Ungt Ledarskap delar för 18:e året i rad ut Kompassrosen – stipendiet som ges till unga ledare som visat ”prov på mod, omtanke och handlingskraft utöver det vanliga”.

I år får tre stipendiater utmärkelsen. Diplom- och stipendieceremonin hölls i Bernadottebiblioteket på Kungliga slottet i Stockholm den 17 maj 2024.

Kompassrosen-stipendiater 2024

Samrand Faik

Samrand Faik. Foto: Natali Malic
Samrand Faik. Foto: Natalie Malic

Efter oroligheter i Järva-området bestämde sig Samrand Faik för att grunda Fredsambassadörerna, en förening för att bidra till meningsfulla sammanhang för unga. Fredsambassadörsprogrammet är en fyra månader lång utbildning för unga i åldrarna 16–19 år, där de får verktyg att förstå hur konflikter uppstår och vad de kan göra för att minska konflikt i samhället.

Samrand tilldelas priset för att han: med handlingskraft och omtanke stärker andra unga att lösa konflikter, med förståelse och ödmjukhet som grund.

Varifrån kommer ditt driv att leda andra?

”Det hela började när ungdomsgården i Järva stängdes och jag såg hur mina vänner blev destruktiva och passiva. Jag kände att om inte jag försökte engagera och vägleda ungdomarna, vem skulle då göra det? De vuxna i vår närhet tog inte den rollen. Jag tog på mig ansvaret att skapa aktiviteter, forum och mötesplatser där ungdomarna kunde engagera sig.”

”En stor del av mitt driv kommer från min mamma och den kärlek och generositet hon gav mig. Hon överöst mig med kärlek, vilket gav mig energin att kunna ge till andra.”

Vad är det mest utmanande med att vara ledare?

”Att ha tid att se och höra alla ungdomar. De jag arbetar med kräver mycket coachande och motiverande samtal, ofta en och en. Man vill hjälpa alla hela vägen, inte bara slussa dem vidare. Men man måste komma ihåg att lösa deras problem åt dem, inte alltid skapar ’karaktär’. Det svåraste med att vara ledare är att alltid känna mening i det jag gör, och inte göra något bara för att göra det.”

samrand faik

Gör: Jobbar som projektledare med Fredsambassadörerna i Järva.

Ålder: 23 år.

Bor: Bor i Barkarby sedan två år tillbaka. Uppvuxen i Akalla, norra Järva.

Familj: Gift med Meriem. Storebror, mamma och pappa.

Alice Berntsson

Alice Berntsson. Foto: Natali Malic
Alice Berntsson. Foto: Natalie Malic

Alice Berntsson, Västerås, är en dedikerad ledare inom parasporten i Sverige, främst inom 5-a-side. Hon är också ledare inom andra organisationer, bland annat i egenskap av projektledare för Idrottsskolan, vars syfte är att sänka tröskeln in i idrottsvärlden för barn med synnedsättning.

Alice tilldelas priset för att hon: genom mod och handlingskraft är en tränare och förebild som visar att idrottsglädje är till för alla.

Hur kommer det sig att du har dragits till ledarskap?

”Idrotten har alltid varit en viktig del av mitt liv, men det var först när jag testade på 5-a-side som jag fick uppleva idrott på lika villkor. Jag vill nu att alla barn och unga ska få möjlighet att ta del av den glädje som idrotten ger, och därför är jag engagerad som idrottsledare. Idrotten har en unik förmåga att puffa människor i rätt riktning”

Hur får man fler unga att lockas till att leda?

”Genom att vuxna vågar delegera ansvarsområden till de yngre. På det viset kan unga ledare växa in i ledarrollen, samtidigt som de blir stärkta i sitt självförtroende och självkänsla. Det behövs även ett tillåtande klimat där unga kan pröva och ompröva sina ledarförmågor med stöd av mer erfarna ledare.”

alice berntsson

Gör: Engagerad inom parasporten, dels som ledare inom 5-a-side och dels som projektledare för Idrottsskolan. Jobbar även inom skolvärlden, och pluggar samtidigt fristående kurser på universitetet.

Ålder: 19 år.

Bor: Västerås.

Familj: Mamma, pappa, lillasyster, lillebror och jaktlabradoren (hunden) Aston.

Mustafa Aboutaka

Mustafa Aboutaka. Foto: Natali Malic
Mustafa Aboutaka. Foto: Natalie Malic

Mustafa Aboutaka, Helsingborg, är regerande världsmästare och flerfaldig svensk mästare i thaiboxning. Han är också tränare vid Helsingborg Muay Thai. En ledare som står upp mot konventionella normer som är starkt rotade inom thaiboxningen, och som erbjuder unga killar och tjejer från utsatta områden en meningsfull samhörighet.

Mustafa tilldelas priset för att han: har modet att visa snällhet i en kultur där hårdhet är norm, och visar de ungdomar han tränar att idrotten är en väg till ett starkare samhälle.

Varför är det viktigt att vara snäll som ledare?

”Först och främst för att man får en bättre miljö och teamkänsla inom gruppen; där medarbetarna känner sig värdefulla, respekterade och framförallt sedda. Man ska känna att man kan vända sig till ledaren utan att bli uthängd eller utskälld.”

”Jag försöker vara snäll och rättvis ledare inom min kampsport. Träningen är hård och utmanande – och då kan det kännas bättre och mer motiverande att ledaren är positiv, förstående och schysst!”

Vad eller vem inspireras du av i ditt ledarskap?

”Min far Ahmed Aboutaka som uppfostrat mig och mina syskon med villkorslös kärlek, bekräftelse och stöd. Och det är något som jag försöker ta efter.”

”En annan ledare som fick mig att se det goda inom thaiboxning och motiverade mig otroligt mycket är min huvudtränare Stefan Nilsson, som genom sin snällhet, förståelse och positiva inställning smittade av sig på mig och mitt ledarskap och lade grunden för mitt stora intresse för ledarskap inom thaiboxning.”

mustafa aboutaka

Gör: Studerar till civilingenjör vid LTH, proffsfighter och coach/tränare inom thaiboxning.

Ålder: 24.

Bor: Helsingborg.

Familj: Mamma Rania, pappa Ahmed, syskonen Hanja, Omar, Sabrina och Maria.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.