En grupp personer håller upp gula skyltar med frågetecken på framför sina ansikten.

Två av tre chefer väljer bort fördomsfri rekryteringsmetod

Fördomsfri rekrytering är viktigt, uppger nio av tio chefer. Ändå frångår två av tre chefer fakta till förmån för sin egen intuition när de anställer. En kartläggning från TNG visar på ett stort glapp mellan vad man säger och vad man gör. 

Rekryteringsmetoden ”Fördomsfri rekrytering” har tagits fram för att säkerställa att människor anställs på grund av sina meriter och inte väljs bort på grund av fördomar om kön, ålder, bakgrund, boendeort eller namn. Men när rekryterings- och bemanningsbolaget TNG frågar 1 000 chefer och HR-specialister visar det sig ändå att man frångår fakta till förmån för sin egen intuition. 

87 procent ser värdet av fördomsfri rekrytering och 53 procent efterfrågar mer mångfald i sin organisation. Samtidigt litar inte 75 procent av chefer och VD:ar på data utan anställer personal på egen magkänsla. Trots att forskning visar att företag med mångfald har högre innovationstakt och bättre lönsamhet. 

jamstalld

Läs också: 3 vanor du ska skaffa dig för en mer jämställd rekrytering

Undersökningen ”Mycket snack och lite verkstad – fördomsfri rekrytering i Sverige 2021” visar att förändringsarbetet och kunskapsutbytet sker långsamt. Och att kunskapen om rekryteringsmetoden ofta stannar på HR-nivå, vilket gör det svårare att få med sig chefer och koncernledning i det objektiva beslutsfattandet. 

30 procent av de svenska arbetsgivarna rekryterar inte alls fördomsfritt. Hälften av cheferna uppger att de påverkas av kandidatens ålder, hälsa och funktionsnedsättning när de rekryterar. 90 procent av chefer och vd:ar vill anställa en kandidat som passar in i teamet. 

Endast nio procent säger att de har en helt fördomsfri process. 

”Resultatet är spännande, men också lite skrämmande. Det finns ett tydligt glapp mellan verklighet och vision”, säger Åsa Edman Källströmer, VD på TNG

distans-3

Läs också: Experten: Svenska företag är dåliga på rekrytering

Relaterade artiklar

Siri Wikander.
Mångfald

Siri Wikander: ”Använd din makt!”

“Jag känner nästan ingen som har så mycket vita privilegier som du har”. Orden träffade mig rakt i hjärtat. Med min väns kommentar klingande i öronen inser jag att att jag är ”mannen”. Jag är den med privilegiet. Frågan är vad jag gör med den insikten, skriver Chefs webbkrönikör Siri Wikander. 

20 procent av medarbetarna står för 80 procent av sjukfrånvaron. Det är där hälsoarbetet ska fokuseras, menar Lars Roth på MedHelp. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Upptäck riskbeteenden som förvarnar om sjukskrivning

Chefer missar – helt i onödan – riskbeteenden som varnar för att medarbetare riskerar att bli långtidssjukskrivna.
Med rätt stöd kan det undvikas.
”Sjukfrånvaro behöver angripas utifrån data – inte magkänsla”, säger Lars Roth på Medhelp.

Bild på personer som rör sig på en flygplats. Och en bild på Maija, som är intervjuad i artikeln.
Mångfald

Allbrightrapporten: Fler ojämställda börsbolag än på länge

Trots att kvinnorna tar allt större plats kommer börsbolagens styrelser med dagens tempo att bli jämställda först 2033. Men Maija Inkala, ansvarig för Allbright-rapporten 2021, är ändå positivt överraskad. ”Efter tappet förra året ökar nu antalet kvinnor som vd:ar och i ledningen, och det är ledningsgrupperna som står bakom förändringar neråt i organisationerna.”

Tecknena för kvinna och man i svenska flaggans färger. En kvinna som gör tummen ner.
Mångfald

Sverige i bottenligan för jämställdhet och mångfald

Sverige och svenska företag är sämre än flera andra europeiska länder när det gäller jämställdhet, mångfald och inkludering på arbetsplatsen, visar en ny studie utförd av Workday och Sapio Research. Sverige hamnar på plats 11 av 15 länder, enligt studien.

Tre män iförda arbetskläder står och diskuterar på en byggarbetsplats.
Mångfald

Var femte byggchef har utsatts för rasism

Trots att 16 procent av byggcheferna själva har varit utsatta för rasism uppger endast sex procent att de tror att etnisk diskriminering förekommer på deras arbetsplats idag. Det kan bero på dålig kunskap och att endast fyra av tio chefer gör mätningar, säger branschföreningen Byggcheferna.

Ahmed Abdirahman utanför stiftelsens kontor.
Mångfald

Ny kartläggning: Chefer dåliga på etnisk mångfald

Gärna etnisk mångfald, men inte på min gata. En färsk undersökning visar att det glappar mellan hur svenska chefer lever och de värderingar de säger sig ha.
”Näringslivet och cheferna kommer undan för lätt”, säger Ahmed Abdirahman, vd och grundare av The Global Village.

Visa hjärta som chef. Petra Spranger, HR-chef på Fastighets AB Balder, vill visa empati och omsorg om medarbetare – både på jobbet och privat. Foto: Anna Rehnberg
Annonssamarbete Chef + Feelgood

Får friskare medarbetare – med empatiskt ledarskap

”Vi vill kunna stötta medarbetare när det händer något i privatlivet”, säger HR-chef Petra Sprangers på fastighetsbolaget Balder. Där har empatiskt ledarskap, med fokus på hela hälsan, blivit en nyckel till engagerade medarbetare.

Sofia Falk och omslaget till Mångfaldsparadoxen
Mångfald

Magin med mångfald

Mångfaldsarbete i organisationer handlar inte om att leva upp till diskrimineringslagen utan om att ta tillvara en mångfald av perspektiv för bättre affärer. Det menar inkluderingsaktivisten Sofia Falk, aktuell med boken Mångfaldsparadoxen.