En grupp personer håller upp gula skyltar med frågetecken på framför sina ansikten.

Två av tre chefer väljer bort fördomsfri rekryteringsmetod

Fördomsfri rekrytering är viktigt, uppger nio av tio chefer. Ändå frångår två av tre chefer fakta till förmån för sin egen intuition när de anställer. En kartläggning från TNG visar på ett stort glapp mellan vad man säger och vad man gör. 

Rekryteringsmetoden ”Fördomsfri rekrytering” har tagits fram för att säkerställa att människor anställs på grund av sina meriter och inte väljs bort på grund av fördomar om kön, ålder, bakgrund, boendeort eller namn. Men när rekryterings- och bemanningsbolaget TNG frågar 1 000 chefer och HR-specialister visar det sig ändå att man frångår fakta till förmån för sin egen intuition. 

87 procent ser värdet av fördomsfri rekrytering och 53 procent efterfrågar mer mångfald i sin organisation. Samtidigt litar inte 75 procent av chefer och VD:ar på data utan anställer personal på egen magkänsla. Trots att forskning visar att företag med mångfald har högre innovationstakt och bättre lönsamhet. 

jamstalld

Läs också: 3 vanor du ska skaffa dig för en mer jämställd rekrytering

Undersökningen ”Mycket snack och lite verkstad – fördomsfri rekrytering i Sverige 2021” visar att förändringsarbetet och kunskapsutbytet sker långsamt. Och att kunskapen om rekryteringsmetoden ofta stannar på HR-nivå, vilket gör det svårare att få med sig chefer och koncernledning i det objektiva beslutsfattandet. 

30 procent av de svenska arbetsgivarna rekryterar inte alls fördomsfritt. Hälften av cheferna uppger att de påverkas av kandidatens ålder, hälsa och funktionsnedsättning när de rekryterar. 90 procent av chefer och vd:ar vill anställa en kandidat som passar in i teamet. 

Endast nio procent säger att de har en helt fördomsfri process. 

”Resultatet är spännande, men också lite skrämmande. Det finns ett tydligt glapp mellan verklighet och vision”, säger Åsa Edman Källströmer, VD på TNG

distans-3

Läs också: Experten: Svenska företag är dåliga på rekrytering

Relaterade artiklar

Maija Inkala, talesperson Allbright
Mångfald

Allbright: Ingen ökning av kvinnliga börs-vd:ar det senaste året

Antalet kvinnliga börs-vd:ar har inte ökat överhuvudtaget det senaste året. Det är fortfarande 12 procent. Och Sverige tappar mark i såväl i Europa som internationellt. En ny Allbright-rapport visar att börsbolagen rekryterar snävt och stelbent.

Maria Geijer, affärsområdeschef, Morot & Co.
Annonssamarbete Chef + Morot & Co

3 sätt att hylla medarbetarna inför semestern

Våren rusar på och semestern står för dörren. Just i år finns fler skäl än vanligt att tacka medarbetarna för det gångna arbetsåret. ”Att som chef visa sin uppskattning är ett oslagbart sätt att skapa vi-känsla”, säger Maria Geijer på Morot & Co.
webbglastak
Mångfald

Sverige bästa landet i världen att arbeta i för kvinnor

Tidningen Economists årliga ”glastaksindex” som mäter kvinnors inflytande i arbetslivet i de mestadels rika OECD-länderna visar att Sverige är det bästa landet i världen för arbetande kvinnor.

styrelsewebb
Mångfald

20 år kvar till jämställda styrelser

Hur långt har Sverige kommit med jämställdheten? När revisions- och konsultbolaget Deloitte rankar Sverige ur ett globalt perspektiv framkommer det bland annat att Sverige hamnar på andra plats på listan över länder med högst andel kvinnliga börs-vd:ar. Samtidigt konstateras det att det kommer att ta över 20 år, till 2045, innan kvinnor och män är jämnt representerade i styrelserna. 

kvoteringwebb
Mångfald

Ny EU-lag tvingar bolagen kvotera

Nu är EU-länderna överens om krav på könskvotering i storbolagens styrelser. En lag på minst 40 procent av det underrepresenterade könet kan därmed kan bli verklighet i Sverige inom ett par år. Fel väg att gå, tycker Svenskt Näringsliv.

mitt-liv-sofia-appelgren
Utsikt över berget Harder Kulm i kantonen Bern, Schweiz.
Annonssamarbete Chef + Made in Bern

5 skäl att konferera i Schweiz

Aldrig har väl så många arbetsplatser varit i så stort behov av teambuilding som nu. Så varför inte stärka banden med en gemensam resa till Schweiz? Här finns gott om hållbara konferensmöjligheter och mängder med aktiviteter.
nisha-4
Mångfald

Kvinnodagen: Nishas tre ögonöppnare

Internationella kvinnodagen, en dag som påminner oss om hur långt vi kommit och hur långt vi har kvar till en jämställd värld. Med många kanaler som söker vår uppmärksamhet kan vara svårt att orientera sig i bruset. Chefs chefredaktör Nisha Besara tipsar om ett par guldkorn att ta del av för den som vill vidga vyerna och reflektera över feminism och jämställdhet.