Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Round Robin-metoden: Brainstorming på ett helt nytt sätt

Beslutsfattande
Text:
Publicerad

Hösten är kickoffernas tid – och ingen kickoff utan brainstorming. En metod som ökar sannolikheten för att hela gruppen ska engagera sig i brainstorming-aktiviteten och fortsätta tills alla möjligheter är uttömda är den så kallade Round Robin-metoden.

Så här går den till i praktiken:

1. Samla hela gruppen och definiera vilket problem ni vill hitta en lösning på.

2. Gå laget runt och låt var och en föreslå en lösning på problemet. Den som inte kommer på något att säga säger ”pass”.

3. Fortsätt med en ny runda tills samtliga personer har passat. Då är sessionen slut och ni har förhoppningsvis kommit på ett antal uppslag att gå vidare med.

En fördel med Round Robin-metoden jämfört med tra­­ditionell brainstorming är att den gärna leder till att deltagarna anstränger sig lite extra. Ingen vill ju bidra till att rundan avbryts.

Precis som vid traditionell brainstorming kommer inte allt som sägs att vara guld värt. Men det är inte heller meningen. En förut­sättning för att få igång kreativiteten är att släppa kontrollen och låta kvantitet gå före kvalitet. Först i efterhand är det dags att ta på sig de kritiska glasögonen och bedöma vilka idéer som går att göra något åt.

Läs mer: Glöm brainstorming, nu är det brainwriting som gäller

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden