Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

Stressforskaren: Vänlighet på jobbet minskar stress

Hövlighet kan minska stress och sjukfrånvaron på jobbet, enligt en studie.

Arbetsmiljö
Publicerad

Vad

Hövlighet på jobbet gav enorma effekter enligt en kanadensisk studie där personalen på ett sjukhus fick träna på att vara extra vänliga.

Nytta

Minska sjukfrånvaron och öka arbetsglädjen med en enda insats.

Trevliga kollegor rankas ofta högst på listor om vad vi tycker är viktigaste med jobbet. Att just vara vänlig mot sina kollegor kan nämligen ha andra effekter, skriver tidningen Arbetsliv.

De har intervjuat stressforskaren Dan Hasson vid Karolinska Institutet som pekar mot en kanadensisk studie. På ett sjukhus fick personalen träna på att vara extra hövliga mot varandra.

Och effekterna var enorma.

“Det var den enda insatsen, men sjukfrånvaron minskade med 38 procent. Stressrelaterade problem minskade, utmattning och cynism minskade, relationerna förbättrades och arbetsglädjen och engagemanget ökade”, säger Dan Hasson till Arbetsliv.

Vad är då förklaringen? Enligt Hasson handlar det om att vi människor vill känna oss trygga. Är vi däremot ohövliga kan det upplevas som ett hot. En förklaring till att ohövlighet uppstår på en arbetsplats är att ledningen inte förankrat vilka beteenden som är önskvärda.

“Har du tur hamnar du bland omtänksamma människor, har du otur räcker det med att du har en person som är elak i din omgivning och en sådan person kan förgifta en hel avdelning”, säger Dan Hasson.

Forskarens tips för bättre arbetsklimat:

  • Ta vara på nya medarbetares kompetens
  • Visa intresse. Lyssna och försök förstå
  • Bjud in andra tidigt i processer
  • Var generös med återkoppling och beröm
  • Ställ upp för varandra
  • Dela med dig av din kompetens

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden