lofven
Foto: Claudio Bresciani / TT

Statsminister Löfven: Så är han som chef

”Lugn och expert på förhandling. Sammanför, resonerar fram till en lösning.”

Det var domen när Chef cheftestade Stefan Löfven i juli 2013. Nödvändiga ledaregenskaper, kan tyckas, i det minst sagt besvärliga parlamentariska läge som Sverige vaknat upp till denna måndagsmorgon.

Men det långsamma beslutsfattandet (”Arbetar långsamt i långa processer. Lyssnar in, överväger och tar det hela ett varv till om det behövs”) behöver han nog jobba på i sin nya roll.

Läs hela cheftestet här: Chef testar Stefan Löfven

Vill du testa ditt eget ledarskap?

Som Chef Premiumläsare kan du göra vårt unika ledarskapstest. Du får dessutom tillgång till mängder av mallar, verktyg och tusentals artiklar i Chefs arkiv.

Logga in här

Inte medlem?

Beställ eller läs mer om Chef Premium

Det kommer att bli otroligt spännande att följa rapporteringen kring regeringsbildningen de närmaste dagarna och veckorna.

Stefan Löfven har inga lätta dagar och veckor framför sig, men kan kanske känna sig trygg i förvissningen att den starka politiska ledaren ändå bara är en – myt: Det kollektivistiska ledarskapet har präglat Socialdemokraterna, och svensk politik generellt, länge, konstaterade Chefs reporter Fredrik Emdén i den här uppmärksammade artikeln.

Läs mer: Cheftest av alla partiledarna

 

Relaterade artiklar

hogpresterare-2
Arbetsmiljö

Siffror: Kraftig ökning av sjuka chefer

Allt fler chefer hamnar i lång sjukfrånvaro. Främst är det kvinnliga chefer som är drabbade, visar nya siffror.
Lena Ahlin lyfter fram respekt och ärlighet som viktigt för lyckade rekryteringar. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Landa nya stjärnor med respektfull rekrytering

97 procent av de som rekryteras jobbar kvar efter tre år.   En viktig förklaring till den succén stavas respekt, menar rekryteringsföretaget Consensus. ”Ytterst handlar det om människor och deras framtid. Då är det väldigt viktigt att vara noggrann”, säger Lena Ahlin.
henrik-bunge2
Arbetsmiljö

Henrik Bunge, vd Björn Borg: ”Jodå, man kan faktiskt tvinga folk att träna”

Årets hälsofrämjande chef. Alla kan bli sitt bästa jag, det är hans bestämda uppfattning. Henrik Bunge tubbar sina medarbetare att sträva mot sina personliga mål för fysisk hälsa och personlig utveckling.
temp
Arbetsmiljö

Så blir chefen en friskfaktor

Tjänstemän blir allt nöjdare med jobbet, men också sjukare. Det visar TCO:s nya rapport Friskt jobbat – allt att vinna. Gott ledarskap omnämns som särskilt viktig för att förebygga ohälsa. Här är åtta punkter som karaktäriserar det.
framsida
Arbetsmiljö

Chefer ”sjobbar” när de är sjuka

I Chefs vabruari-undersökning om att ”sjobba” – jobba fastän man är sjuk – tycker hälften inte att de kan vara hemma sjuka lika mycket som sina medarbetare. Hur ska man som chef egentligen navigera i gråzonen av jobb, sjobb, vabb och vobb?