redaktion

Stanford-studie: Meningslöst att jobba mer än 50 timmar per vecka

Har du känt hur din produktivitet går ner desto längre arbetsdagen går? Det är inte så konstigt, visar en Standford-studie.

Ibland kanske det känns som att veckans alla arbetstimmar inte räcker till. Hur effektiv du än känner dig räcker tiden helt enkelt inte till. Det är då enkelt att ta till övertidstimmar för att komma i mål med dina arbetsuppgifter.

Men hur många timmar per vecka är det optimalt att jobba? Det ville några forskare vid Stanford University i USA ta reda på och genom en studie kom man fram till att gränsen går vid 50 timmar.

 

kondo

Läs också: Marie Kondos bästa städråd: Så här ska ditt skrivbord se ut

När du passerat 50 timmar per vecka kommer du märka hur din produktivitet avtar. Redan efter 55 timmar i veckan är det alltså ingen idé att jobba mer.

I studien kunde man se att skillnaden mellan de som jobbade 56 timmar och 70 timmar var marginell. De där 14 timmarna hade med andra ord bättre kunnat spenderats utanför kontoret. Värt att ha i åtanke när du som chef funderar på att ”tvinga” medarbetarna att jobba helgen för att hinna ikapp sina arbetsuppgifter.

oprahh

Läs också: Oprah Winfreys 3 frågor för en perfekt start – på varje möte

Relaterade artiklar

deadline
Personlig effektivitet

5 tips: Få dina deadlines att jobba för dig

Juni, snart semester – och därmed ett mörkt moln av hägrande deadlines vid horisonten. Allt måste vara avklarat innan midsommar för att du ska kunna gå på ledighet med gott samvete. Men det gör dig bara mer handlingsförlamad. Eller?

hatthyllor
Personlig effektivitet

Rensa hatthyllan – rutiner på jobbet utan funktion

Hatthyllan — en genialisk lösning på ett problem som slutat existera.

petra-4
Personlig effektivitet

Experten: Så klarar du av kortveckorna

Perioden mellan Valborg och midsommar utgör ett alldeles eget stressmoment. Chefs effektivitetsexpert Petra Brask ger sina bästa tips för hur du klarar helgdagsinfernot.

lifehacks
Beslutsfattande

Psykologiska life-hacks som chefer kan dra nytta av

Psykologen och Chefboken-redaktören Björn Hedensjö har skrivit en bok om det han själv hade velat veta som chef. I Helikopterfaktorn beskriver han 76 verktyg från psykologin.
ai
Personlig effektivitet

Studie: AI frigör tid för chefer – kommer skapa bättre ledare

Är du rädd för att AI ska göra dig överflödig i framtiden? Enligt en ny studie behöver du inte oroa dig som chef. Faktum är att AI kan ge dig mer tid att utveckla dina ledaregenskaper.
kvin123
Personlig effektivitet

Undersökning slår fast: Kvinnor bättre än män på att hålla i möten

Vill du ha möten med förberedda deltagare som håller den bestämda tiden och är bra på att komma till avslut? Då är det bättre att ha möten med kvinnor, enligt en stor undersökning.
illus1
Arbetsmiljö

Skippa kontoret – effektivare att jobba hemma

Avskaffa kontoren! Framtidens medarbetare jobbar hemifrån, hävdas i en stor studie som påvisar kraftiga effektivitetsvinster med distansarbete.
flexibel
Arbetsmiljö

Så många tackar nej till oflexibla jobb

Nya siffror: 80 procent skulle tacka nej till ett jobb – som inte erbjöd flexibilitet