Stanford-studie: Meningslöst att jobba mer än 50 timmar per vecka

Har du känt hur din produktivitet går ner desto längre arbetsdagen går? Det är inte så konstigt, visar en Standford-studie.

Personlig effektivitet
Publicerad

Ibland kanske det känns som att veckans alla arbetstimmar inte räcker till. Hur effektiv du än känner dig räcker tiden helt enkelt inte till. Det är då enkelt att ta till övertidstimmar för att komma i mål med dina arbetsuppgifter.

Men hur många timmar per vecka är det optimalt att jobba? Det ville några forskare vid Stanford University i USA ta reda på och genom en studie kom man fram till att gränsen går vid 50 timmar.

 

När du passerat 50 timmar per vecka kommer du märka hur din produktivitet avtar. Redan efter 55 timmar i veckan är det alltså ingen idé att jobba mer.

I studien kunde man se att skillnaden mellan de som jobbade 56 timmar och 70 timmar var marginell. De där 14 timmarna hade med andra ord bättre kunnat spenderats utanför kontoret. Värt att ha i åtanke när du som chef funderar på att ”tvinga” medarbetarna att jobba helgen för att hinna ikapp sina arbetsuppgifter.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden