Sex timmars arbetsdag får talanger att stanna

Verksamhetsutveckling
Text: Redaktionen
Publicerad
Foto: Sonja Langford/Unsplash

Chef har tidigare skrivit om flera lyckade exempel där arbetsgivare infört sex timmars arbetsdag. Byrån Brath kortade arbetstiden men behöll full lön för medarbetarna redan 2012. I år har de ökat sin omsättning med 89 procent.

Maria Bråth, vd på Brath, säger till tidningen Resumé att sex timmars arbetsdag inneburit att de kunnat rekrytera bra personal och behålla dem – trots att de fått andra jobberbjudanden.

”Sen är det så att glad personal gör ett bättre jobb och det är bra för våra kunder och därav bra för företaget”.

I egenskap av vd jobbar Maria Bråth dock lite mer, men har tagit för vana att aldrig vara på kontoret mer än sex timmar per dag.

”Mycket av mitt jobb är problemlösning. Lösningarna kommer till mig lite när som helst på dygnet. Eftersom vi jobbar sex timmar per dag så har vi längre tid för återhämtning. Det resulterar i att hjärnan hinner återhämta sig snabbare än om jag jobbat åtta timmar”, säger hon till Resume.

I våras intervjuade Chef appföretaget Filmundus vd Linus Feldt och nyheten om att de infört sex timmars arbetsdag blev en viral snackis och snappades upp av internationella medier.

Han pekade på liknande fördelar som upplevs på Brath i form av ökad lojalitet bland medarbetare, att det blivit enklare att få personal att stanna och bättre arbetsmiljö.

Försök med sex timmars arbetsdag är även föremål för forskning.  I en debattartikel i tidningen Etc tidigare i höstas skrev representanter från Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Göteborg att de kommer fortsätta att finansiera ett forskningsprojekt som pågår på Svartedalens äldreboende.

Där infördes sex timmars arbetsdag i februari 2015 och forskare jämför utvecklingen med ett liknande äldreboende där personalen jobbar åtta timmar om dagen. Syftet med forskningsprojektet är bland annat att politikerna vill veta vad det innebär för personalen och kostnader.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden