seher_yilmaz
Seher Yilmaz. Foto: Pressbild.

Seher Yilmaz: ”Börja med att räkna”

Jag hade precis avslutat en föreläsning där jag pratat oavbrutet om vilka människor som får synas i media, politik, näringsliv, kommun och reklam. När jag klev av scenen var det dags för organisationsföreträdaren att reflektera över mina ord.

Hen började med att tacka för mitt inspel och gick vidare med att berätta om deras arbete för jämställdhet och mångfald. På högsta nivå hade de senaste personerna alla varit kvinnor. Och en fjärdedel av alla anställda i organisationen hade faktiskt utländsk bakgrund. Så visst var de väldigt duktiga på frågorna redan.

Det fanns ingen anledning att ha ångest inför varken jämställdheten eller mångfalden alltså. Framgångar ska ju firas.

Som den förespråkare för konstruktiv dålig stämning som jag är frågade jag, med en så glad och nyfiken ton som möjligt:

”Och hur är den med denna fjärdedel, var i organisationen arbetar de?”

Det hade de inte mätt, vilket de inte är ensamma om.

Per Wirtén räknade i Expressen hur representationen inom fackförbunden såg ut. Han räknade på deras hemsidor. Exempelvis arbetade det 99 personer på LO:s kansli, varav nio verkade ha utomeuropeisk bakgrund. Det resultatet oroade ingen, tills han tittade på var i organisationen dessa personer fanns.

De flesta jobbade på serviceenheten.

De som arbetar för arbetsplatser som speglar befolkningen som den ser ut, förtjänar helt klart beröm. Men det är de som lyckas arbeta med frågorna på flera nivåer som jag vill ge en guldstjärna. Och dit har vi en bit kvar.

Handelshögskolan i Stockholm har nämligen undersökt hur hundra svenska vd:ar och marknadschefer på stora företag ser på mångfald.

Så många som var femte svarade att de trodde att bristen på mångfald skulle lösa sig av sig själv.

Där blir det få guldstjärnor från mig. Sam­tidigt förstår jag dem. För även jag faller enkelt tillbaka in i slentrian och väljer gärna personer som jag redan känner och tänker att mång­falden ändå kommer att komma av sig själv.

Som tur är behöver det inte vara så himla krångligt att bryta det mönstret. Det handlar om tre steg för att påbörja sitt arbete: räkna, sätta mål och se över sitt sammanhang.

Börja med att räkna. Speglar er arbetsplats Sverige som det ser ut? Vilka grupper utgör normen hos er? Att räkna är inte ett mål i sig, men ger er en bra start för arbetet.

Sätt därefter mål. Gör dem så konkreta som det bara går. En hel del arbetsplatser har satt exakta procentsiffror som mål för exempelvis mångfalden på arbetsplatsen. Sådana mål är enkla att följa upp.

Se över ert eget sammanhang. Det här handlar om att se över vilka strukturer ni har. Hur arbetar ni med rekrytering, vad står i annonsen och var syns ni? Hur sätter ni samman arbetsgrupper? Det handlar om att se över sig själv för att inte kunna komma med argument som ”de söker ju sig inte till oss”, ni kan alltid göra på annat sätt för att försöka nå ännu bredare.

Gör ni redan allt det?

Då borde ni höra av er till mig så ska jag se till att ni får både beröm och hurrarop genast.

 

Relaterade artiklar

Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: Hur makt korrumperar är en fråga som alla chefer måste förhålla sig till

Jag är tvungen att se tv-bilderna om och om igen för att försöka förstå att det vi såg verkligen hände. Så svårt är det att fatta det som ägde rum den 6:e januari i Washington DC.
Att snabbt kunna hjälpa till i coronakrisen, bland annat med att paketera handsprit, ökade engagemanget hos medarbetare, menar Anna-Lena Strömsten på Scania.
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

”Att hjälpa till finns i Scanias DNA”

En tvärnit i verksamheten startade en positiv kedjereaktion hos Scania. Att hjälpa till under pandemin har gett både ett innovationslyft och ny stolthet. ”Jag ser en nytändning hos medarbetarna”, säger Anna-Lena Strömsten, Head of People Development, hos lastbilstillverkaren.
Cissi Elwin
Krönikor

Cissi Elwin: ”Jag har redan tänkt ut en ny utmaning för januari”

”Entusiasmen från chefsgruppens medlemmar var måttlig. För att inte säga obefintlig. Vaddå stegtävling?”, skriver Cissi Elwin om reaktionerna på hennes förslag om att alla medarbetare ska gå 10 000 steg fyra dagar i veckan. Här berättar hon om hur det har gått. 
Per Grankvist, krönikör på Chef
Krönikor

Per Grankvist: ”Äntligen kan jag berätta...!”

Det verkar inte finnas en enda person på Linkedin som heter Narcissus, varken i för- eller i efternamn. Men dragen uppträder hos många. De syns tydligast när någon inleder ett inlägg med orden ”Äntligen kan jag berätta...”, skriver Chefs krönikör Per Grankvist. 
linda_waxin_kronikor
Krönikor

Linda Waxin: "Glöm balans i livet, leve kvalitetsvila!"

Balans i livet i varje given stund är en utopi för en individ med det yttersta ansvaret, skriver Chefs krönikör Linda Waxin.
Siri Wikander
Krönikor

Siri Wikander: ”Det är helt enkelt inte kul längre”

”Jag tänker inte komma med några klämkäcka råd. Eller prata om vilka fantastiska möjligheter digitaliseringen ger. Den tiden är förbi", skriver Chefs krönikör Siri Wikander. 
Se webbinariet Chef Live i efterhand, med Apoteket, Handelshögskolan och Stora Enso.
46:07
Annonssamarbete Chef + Handelshögskolan i Stockholm

Lär dig om ledarskapet som ökar innovation och lönsamhet

Video:

Svenska storbolag och forskare är överens: Det här är ledarskapet som bygger lönsamma affärer. Se webbinariet Chef Live där du lär dig om ansvarsfullt ledarskap av Stora Ensos vd Per Lagervall, Apotekets Magnus Frisk och forskare på Handelshögskolan.

stefanlofven
Krönikor

Hej nya värld – management by skuld och pekpinnar

Vårens peppande medarbetarsamtal med medborgarna har ersatts av bister besvikelse. Chefs krönikör och vice vd Calle Fleur spanar kring toppolitikernas nya tonträff under corona-pandemin.