snap2

Se upp för narcissism-monstret

Livet på Facebook och Instagram speglar våra drömmar om hur vårt liv borde vara men har inte ett endaste dugg att göra med hur det verkligen är. Så skriver Cissi Elwin i sin nya krönika om narcissismmonstret som hotar oss alla.

”Hej! Vad kul att ses igen. Du har haft det underbart har jag sett.”

”Underbart? Var har du fått det ifrån? Det här har varit den värsta sommaren ever. Kommer inte acceptera en semester till med hans vidriga morsa.”

Jag förstår ingenting. Pliktskyldigt har jag hela sommaren lajkat snyggfilterbilder på X och barnen i en mysig hög på trädäcket med sjön glittrande i bakgrunden, beundrat svärmors vackra rynkor, sonens kladdkaka, mannens sommarskägg, hashtagg #denstorakärleken, #familjenärallt, #totallycka.

Jag har bekräftat den här genomlyckade, härligt bohemiska familjens näst intill paradisiska jävla sommar totalt 37 gånger på en månad.

Och nu får jag höra att det var ett helvete. Vad är det frågan om?

Om scener som den här hade hänt en gång. Men nej, de utspelar sig hela tiden. Livet på Facebook och Instagram speglar våra drömmar om hur vårt liv borde vara men har inte ett endaste dugg att göra med hur det verkligen är. Det är ett skrik ut i ett tomt universum. Ser ni mig? Hör ni mig? Bryr ni er? Köper ni den här bilden av hur det skulle kunnat vara?

Mina barn håller inte på så här längre. Visst lägger de upp en bild då och då (där de nästan undantagslöst ser väldigt tillgjorda ut), men mest gör de snabba, roliga ögonblicksfilmer på Snapchat och då är det de komiska stunderna i den äkta verkligheten som gäller. Och det är mycket roligare.

Det är vi i föräldragenerationen som är fast i sisyfosuppdraget att dag efter dag trycka hjärta på mer eller mindre retuscherade selfies av samma människor.

Fina du, gulle, snyggo. Hjärta, styrka, skrattar ihjäl mig. ÅÅÅÅÅH! Detta lajkande urholkar själen. Denna fåfänga göder ett sjukt monster som aldrig blir mätt.

Mera, skriker den lilla narcissisten i oss och kräver ständigt nya nivåer av uppskattning från en allt mer utmattad omgivning.

När vi uppmanar våra anställda att vara aktiva på sociala medier och själva känner kravet att synas och sprida vårt budskap på så många plattformar som möjligt, ska vi i alla fall vara medvetna om att ett monster vilar i vassen.

Nynarcissismen sprider sig och du kommer att få hantera den både hos dig själv och dina anställda.

/Cissi Elwin

Cissi applåderar just nu:

Ni MÅSTE se tv-serien ”The night of” på HBO med John Turturro som eksemplågad loseradvokat som jagar kunder under tag-linen ”no fee until you’re free”. Han börjar serien på absoluta botten när de såriga utslagen tvingar honom att slå in fötterna i gladpack. Men så får han ett ovanligt och svårlöst fall…

Se också den känsligt gjorda dokumentären på SVT Play om sångerskan Ulla Billquists tragiska öde. Hon var hela Sveriges schlagerdrottning och satte ton på de kärva åren under andra världskriget med megahiten Min soldat. Men privat fick hon aldrig leva ut sitt sanna jag utan dölja sin kärlek. Vem var den berömda kvinnan som låg bredvid henne när hon vid 39 års ålder gasade ihjäl sig i köket?

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

mia1
Kommunikation

Mia Törnblom: Min feedback blev för brutal

"Jag hann hejda mitt ego, förbannade mig själv för att jag varit hänsynslös och skapat stress hos henne", skriver Mia Törnblom om att ge feedback.
Torbjörn Lindgren, Invono
Annonssamarbete Chef + Invono

4 vanor att sno från lyckade ledningsgrupper

Digitaliseringen i svenska bolag når inte alltid ända upp i toppen. Ledning och styrelse ligger ofta efter i sina arbetssätt. ”Man lever inte som man lär”, säger Torbjörn Lindgren på Invono.

ciasond
Krönikor

Cissi Elwin: Min hemliga dröm gör mig generad

"Jag blir nästan generad när jag inser att min egen hemliga dröm är så vanlig", skriver Cissi Elwin om att byta karriär.
stordaeln
Mångfald

Petter Stordalen: Våga ta ställning!

Vi i näringslivet finns inte bara för att göra business och tjäna mest möjligt med pengar. Vi ska tycka. Vi ska ta ställning. Vi ska engagera oss, skriver Petter Stordalen.
suaddd
Krönikor

Suad Ali: ”Varför ska jag behöva hävda mig?”

”Tystnaden legitimerar rasismen. Vi har alla ett ansvar att stå upp för varandra.”, skriver Suad Ali, aktuell sommarpratare och krönikör i Tidningen Chef.
ciakrona
Krönikor

Cissi Elwin: ”Det jäser, det ruttnar. Något är väldigt fel”

”Nu händer allt det vi så längre hört forskare varna om. Det går fort nu! Undergångstankarna frodas i de svettiga, trassliga lakanen”, skriver Cissi Elwin i sin krönika.
elisabeth-wennstrom1
02:19 min
Annonssamarbete Chef + ManpowerGroup

Årets Chef: "Lär dig leda med Styrkefokus"

Video:

Fokusera på styrkorna för att lyfta dina medarbetare, ditt ledarskap och resultat. Elisabeth Wennström, Årets Chef 2018 berättar om modellen bakom hennes ledarskap.

suaad-2
Suad Ali

Chefs krönikör sommarpratar i P1

Suad Ali, statsvetare och krönikör i Tidningen Chef, sommarpratar i P1.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden