snap2

Se upp för narcissism-monstret

Livet på Facebook och Instagram speglar våra drömmar om hur vårt liv borde vara men har inte ett endaste dugg att göra med hur det verkligen är. Så skriver Cissi Elwin i sin nya krönika om narcissismmonstret som hotar oss alla.

”Hej! Vad kul att ses igen. Du har haft det underbart har jag sett.”

”Underbart? Var har du fått det ifrån? Det här har varit den värsta sommaren ever. Kommer inte acceptera en semester till med hans vidriga morsa.”

Jag förstår ingenting. Pliktskyldigt har jag hela sommaren lajkat snyggfilterbilder på X och barnen i en mysig hög på trädäcket med sjön glittrande i bakgrunden, beundrat svärmors vackra rynkor, sonens kladdkaka, mannens sommarskägg, hashtagg #denstorakärleken, #familjenärallt, #totallycka.

Jag har bekräftat den här genomlyckade, härligt bohemiska familjens näst intill paradisiska jävla sommar totalt 37 gånger på en månad.

Och nu får jag höra att det var ett helvete. Vad är det frågan om?

Om scener som den här hade hänt en gång. Men nej, de utspelar sig hela tiden. Livet på Facebook och Instagram speglar våra drömmar om hur vårt liv borde vara men har inte ett endaste dugg att göra med hur det verkligen är. Det är ett skrik ut i ett tomt universum. Ser ni mig? Hör ni mig? Bryr ni er? Köper ni den här bilden av hur det skulle kunnat vara?

Mina barn håller inte på så här längre. Visst lägger de upp en bild då och då (där de nästan undantagslöst ser väldigt tillgjorda ut), men mest gör de snabba, roliga ögonblicksfilmer på Snapchat och då är det de komiska stunderna i den äkta verkligheten som gäller. Och det är mycket roligare.

Det är vi i föräldragenerationen som är fast i sisyfosuppdraget att dag efter dag trycka hjärta på mer eller mindre retuscherade selfies av samma människor.

Fina du, gulle, snyggo. Hjärta, styrka, skrattar ihjäl mig. ÅÅÅÅÅH! Detta lajkande urholkar själen. Denna fåfänga göder ett sjukt monster som aldrig blir mätt.

Mera, skriker den lilla narcissisten i oss och kräver ständigt nya nivåer av uppskattning från en allt mer utmattad omgivning.

När vi uppmanar våra anställda att vara aktiva på sociala medier och själva känner kravet att synas och sprida vårt budskap på så många plattformar som möjligt, ska vi i alla fall vara medvetna om att ett monster vilar i vassen.

Nynarcissismen sprider sig och du kommer att få hantera den både hos dig själv och dina anställda.

/Cissi Elwin

Cissi applåderar just nu:

Ni MÅSTE se tv-serien ”The night of” på HBO med John Turturro som eksemplågad loseradvokat som jagar kunder under tag-linen ”no fee until you’re free”. Han börjar serien på absoluta botten när de såriga utslagen tvingar honom att slå in fötterna i gladpack. Men så får han ett ovanligt och svårlöst fall…

Se också den känsligt gjorda dokumentären på SVT Play om sångerskan Ulla Billquists tragiska öde. Hon var hela Sveriges schlagerdrottning och satte ton på de kärva åren under andra världskriget med megahiten Min soldat. Men privat fick hon aldrig leva ut sitt sanna jag utan dölja sin kärlek. Vem var den berömda kvinnan som låg bredvid henne när hon vid 39 års ålder gasade ihjäl sig i köket?

nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

pergran
Krönikor

Per Grankvist – ny krönikör i Chef

Tuff, trevlig och tydlig – sådan är han, Chefs nya krönikör Per Grankvist. En folkbildare med chefserfarenhet som lovar att belysa ledarskapsfrågorna ur nya och oväntade perspektiv.
Peder Johannisson, Convini. Foto: Fredrik Malmlund
Annonssamarbete Chef + Invono

Företagstoppar måste också upp i molnet

Framtidens vinnarföretag är digitaliserade ända upp i toppen.
”Företag med för många manuella moment riskerar att tappa fokus från kunden”, säger affärsutvecklaren Peder Johannisson.

kronika1
Konflikthantering

Krönika: ”Jag får Falling Down-vibbar av februari!”

Är det okej att som förälder att ge upp och kapitulera i februarislasken? I en krönika jämför psykologen och småbarnspappan Anders Håkansson lössepidemier på förskolan, obegripliga veckobrev och kravfyllda sportlovsveckor med ett experiment för att bota deprimerande hundar.
pergrankvist
Krönikor

Per Grankvist: Det värsta med att leda unga

Per Grankvist, ny krönikör i Chef, skriver om Generation Z – en ung generation som kan vara svår att leda.
cissi123
Beslutsfattande

Cissi Elwin: Egenskapen du behöver för att hitta guldet

Cissi Elwin skriver om en egenskap som är extra viktig att ha som chef. 
petter1
Petter Stordalen

Petter Stordalen: Dags att krossa språkmyten

”Det finns en stor myt om att man måste kunna prata flytande svenska för att komma in på arbetsmarknaden”, skriver Petter Stordalen i sin krönika.
Martin Allerby, AGA. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

"Helhetssynen har gjort mig till en bättre chef"

När civilingenjören Martin Allerby erbjöds en ny cheftjänst på AGA ville han fördjupa sina kunskaper i ekonomi. Executive MBA-programmet vid Stockholms Universitet gav honom dessutom en förståelse för helheten. ”Den helhetssynen har gjort mig till en mer kompetent medarbetare och chef”, säger han.
mia1
Kommunikation

Mia Törnblom: Min feedback blev för brutal

"Jag hann hejda mitt ego, förbannade mig själv för att jag varit hänsynslös och skapat stress hos henne", skriver Mia Törnblom om att ge feedback.
nyhetsbrev1

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden