snap2

Se upp för narcissism-monstret

Livet på Facebook och Instagram speglar våra drömmar om hur vårt liv borde vara men har inte ett endaste dugg att göra med hur det verkligen är. Så skriver Cissi Elwin i sin nya krönika om narcissismmonstret som hotar oss alla.

”Hej! Vad kul att ses igen. Du har haft det underbart har jag sett.”

”Underbart? Var har du fått det ifrån? Det här har varit den värsta sommaren ever. Kommer inte acceptera en semester till med hans vidriga morsa.”

Jag förstår ingenting. Pliktskyldigt har jag hela sommaren lajkat snyggfilterbilder på X och barnen i en mysig hög på trädäcket med sjön glittrande i bakgrunden, beundrat svärmors vackra rynkor, sonens kladdkaka, mannens sommarskägg, hashtagg #denstorakärleken, #familjenärallt, #totallycka.

Jag har bekräftat den här genomlyckade, härligt bohemiska familjens näst intill paradisiska jävla sommar totalt 37 gånger på en månad.

Och nu får jag höra att det var ett helvete. Vad är det frågan om?

Om scener som den här hade hänt en gång. Men nej, de utspelar sig hela tiden. Livet på Facebook och Instagram speglar våra drömmar om hur vårt liv borde vara men har inte ett endaste dugg att göra med hur det verkligen är. Det är ett skrik ut i ett tomt universum. Ser ni mig? Hör ni mig? Bryr ni er? Köper ni den här bilden av hur det skulle kunnat vara?

Mina barn håller inte på så här längre. Visst lägger de upp en bild då och då (där de nästan undantagslöst ser väldigt tillgjorda ut), men mest gör de snabba, roliga ögonblicksfilmer på Snapchat och då är det de komiska stunderna i den äkta verkligheten som gäller. Och det är mycket roligare.

Det är vi i föräldragenerationen som är fast i sisyfosuppdraget att dag efter dag trycka hjärta på mer eller mindre retuscherade selfies av samma människor.

Fina du, gulle, snyggo. Hjärta, styrka, skrattar ihjäl mig. ÅÅÅÅÅH! Detta lajkande urholkar själen. Denna fåfänga göder ett sjukt monster som aldrig blir mätt.

Mera, skriker den lilla narcissisten i oss och kräver ständigt nya nivåer av uppskattning från en allt mer utmattad omgivning.

När vi uppmanar våra anställda att vara aktiva på sociala medier och själva känner kravet att synas och sprida vårt budskap på så många plattformar som möjligt, ska vi i alla fall vara medvetna om att ett monster vilar i vassen.

Nynarcissismen sprider sig och du kommer att få hantera den både hos dig själv och dina anställda.

/Cissi Elwin

Cissi applåderar just nu:

Ni MÅSTE se tv-serien ”The night of” på HBO med John Turturro som eksemplågad loseradvokat som jagar kunder under tag-linen ”no fee until you’re free”. Han börjar serien på absoluta botten när de såriga utslagen tvingar honom att slå in fötterna i gladpack. Men så får han ett ovanligt och svårlöst fall…

Se också den känsligt gjorda dokumentären på SVT Play om sångerskan Ulla Billquists tragiska öde. Hon var hela Sveriges schlagerdrottning och satte ton på de kärva åren under andra världskriget med megahiten Min soldat. Men privat fick hon aldrig leva ut sitt sanna jag utan dölja sin kärlek. Vem var den berömda kvinnan som låg bredvid henne när hon vid 39 års ålder gasade ihjäl sig i köket?

Relaterade artiklar

pergran
Hållbarhet

Per Grankvist: Riktiga ledare behövs om vi ska klara klimatkrisen

"Tillsammans behöver vi agera. Alltså är hållbarhetsfrågorna ditt ansvar, oavsett vilken chefstitel du har på visitkortet. Som chef förväntas du dessutom vara en förebild", skriver Per Grankvist om att leda i klimatkrisen.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

globaluppvarmning
00:43 min
Krönikor

Cissi Elwin: Jag har insett att vi radikalt måste ändra vår livsstil

Video + Text "Vi som är chefer är de som kan göra allra störst skillnad. Våra beslut påverkar", skriver Cissi Elwin om att klimatfrågan måste in i ledningsgrupperna.
ishtarkronika
Ishtar Touailat

Ishtar Touailat: Stärk andra – så stärker du dig själv

"Det är en klassisk win win-situation. Jag kallar konceptet för PAY IT FORWARD", skriver Ishtar Touailat om att lyfta andra när du själv lyckas.
cissikroniak
Krönikor

Cissi Elwin: ”Jag är nykär i ett hus som blivit ett slukhål"

Cissi Elwin skriver om att förälska sig i ett sommarhus – som slukar tid och energi.
valavtalare
Krönikor

Per Grankvist: Ditt val av talare avslöjar dig

De börjar ofta sin dragning på ungefär samma sätt också. De ställer sig ensamma mitt på scenen, sänker rösten en smula och börjar berätta att ”vi lever i en värld som blivit …”
cissi-13
Krönikor

Cissi Elwin spanar: Aktivistchefen är på frammarsch

Förr var det företagsledare som Volvo-chefen PG Gyllenhammar som inspirerade. På 2010-talet har däremot en ny typ av förebild tagit plats, skriver Cissi Elwin.
ishtarkronika
Krönikor

ISHTAR TOUAILAT: Håller du på att bli värdelös?

I sin krönika skriver Ishtar Touailat om AI-utvecklingen och vad det innebär för arbetsmarknaden.