bryta-arm

Samtalstips under löneförhandlingen

Under ett lönesamtal kan du ställas inför flera svåra frågor och situationer.

Scenario 1. Svåra frågor

Georg Frick, arbetsgivarkonsult inom lönefrågor och arbetsrätt, tipsar om hur du kan ge svar på tal under lönesamtalet. Här är några frågor som kan komma upp under ett lönesamtal – och hur du kan bemöta dem.

Tipsen publicerades första gången i Chefs undersökning från januari 2015: Lönesättning skapar ångest hos svenska chefer.

1. ”Britta som har en liknande roll och samma erfarenhet tjänar 1 000 kronor mer än jag.”

Så svarar du: ”Det är möjligt, men i detta samtal ska vi fokusera på din lön och inte andras lön.”

2. ”Jag kommer alltid i tid, bidrar på mötena och vabbar aldrig. Jag tycker att jag är värd mer.”

Så svarar du: ”Att du kommer i tid är bra, men det är naturligtvis en grundförutsättning för oss alla. Är man småbarnsförälder har man självklart rätt att vabba så det är inget som jag väger in i lönesättningen. Men beskriv gärna mer utförligt hur du tycker att du bidrar på mötena och vad det leder fram till.”

3. ”Jag har fått ett jobberbjudande från företaget X med högre lön. Om ni inte kan tillmötesgå mina lönekrav ser jag ingen annan möjlighet än att säga upp mig.”

Så svarar du: ”Jag ser naturligtvis gärna att du stannar kvar här hos oss men om du väljer att sluta är det ditt val. Jag justerar inte din lön beroende av andra företag.”

4. ”Jag har kollat löne­statistiken och jag ligger i lägre delen av spannet för min roll.”

Så svarar du: ”Det är helt riktigt att du ligger i den nedre delen men baserat på din målupp­fyllelse anser jag att du har rätt lön.”

5. Personen i fråga börjar gråta och prata om höga huslån, mannen som förlorat jobbet och barnen som vill ha Iphones som sina kompisar.

Så svarar du: ”Ja, det är naturligtvis ledsamt och jag kan förstå att du har en tuff situation. Men lönesättningen baseras på ditt bidrag till företagsutvecklingen och inte på privatekonomiska argument.”

Scenario 2: En medarbetare haffar dig utan förvarning och begär högre lön.

1. Var nyfiken och seriös. 

Låt medarbetaren motivera löneökningen genom att be hen att berätta mer. Lova inget, utan anteckna, förklara att du ska ta det vidare och att du återkommer.

2. Uppskatta deras mod. 

När medarbetare frågar om högre lön ber de dig i praktiken att utvärdera deras arbetsinsats och prestation. Det kräver mod – oavsett vad du anser om deras lön och insats. Att någon tar upp frågan visar också att de vill stanna på företaget och med dig som chef istället för att bege sig vidare. Var tacksam för det.

3. Ta det vidare. 

Ta upp frågan med dina kolleger, ledningsgrupp eller HR-avdelning, beroende på storlek och struktur på din arbetsplats. Be om synpunkter och var beredd att motivera din åsikt. Om du anser att personen ska ha högre lön, kom med konkreta exempel på varför.

Fördjupning: Så svarar du när någon ber om högre lön

Scenario 3. Du har inte råd att ge medarbetaren lönen du anser hen förtjänar.

Tänk dig att du har medarbetare som är nyckelpersoner i företaget och som fått utökade befogenheter men du har inget utrymme i budgeten till löneförhöjning. Vad gör du?

Så här svarar AnnCharlotte Bretan, ledarskapsutvecklare lön på Ledarna:

Handlar det om nyckelpersoner som dessutom har fått utökade befogenheter och arbetsuppgifter behöver du hitta en lösning inom eller utom nuvarande budget.

Om du inte redan har gjort det – börja med att tänka bredare och fundera kring drivkrafter. För de flesta är ­det inte pengar utan synliggörande av bra prestationer och bidrag till verksamheten som är viktigast. Om du utgår från dessa personer, vad driver dem och hur kan du ge bekräftelse kring deras prestationer och bidrag? Kan andra förmåner än lön vara aktuellt?

För nyckelpersoner är det nödvändigt att se längre än till årets löneutrymme. Finns det en budget för omorganisationsarbetet att tillgå för att justera löner? Hur är det med budget för eventuell nyrekrytering i det fall att nyckelpersoner försvinner? Kanske kan du tillsammans med dina chefskolleger eller HR resonera kring möjliga ersättningar utanför årets budget.

Det som är intressant när det gäller denna grupp är den långsiktiga löneutvecklingen snarare än årets löneutrymme. På tre års sikt – hur ser det ut för dina medarbetare?

Läs hela expertfrågan och svaret här.

Relaterade artiklar

harksare
Arbetsmiljö

10 sätt att bemöta härskartekniker – på jobbet

Så gör du  för att uppmärksamma – och bemöta – det giftiga beteendet.
sakerhet12
Arbetsmiljö

Forskare: Bra ledare – minskar risken för olyckor på jobbet

Det går inte underskatta vikten av bra ledarskap på en arbetsplats.
spakad
Arbetsrätt

Handelsforskare: Större risk att dagens VD:ar får sparken

En VD sitter kortare tid på sin post idag än på 70-talet. Men vad beror det egentligen på? Chef har pratat med forskare som menar att det finns flera svar på frågan.
dahlbrott
Arbetsrätt

Experten: Nej, brottslighet inte alltid skäl till uppsägning

Det är inte så enkelt enligt Fredrik Dahl, Chefs expert i arbetsrätt.

bilden134
Arbetsmiljö

8 misstag: Därför säger de bästa upp sig

Det är lätt att slarva bort en duktig medarbetare

oleary
Arbetsrätt

Han utsågs till världens sämsta chef

Det finns mer eller mindre smickrande priser att vinna som chef. Det har en flygbolags-vd fått erfara nyligen.
trotter-2
Arbetsmiljö

Var fjärde anställd i Japan har velat dräpa sin chef någon gång

Många japanska företag är kända för sin tuffa kultur med många övertidstimmar. Det kan skapa ett hot mot den enskilda chefen, visar en ny undersökning från landet.
chiefan
Arbetsrätt

Var fjärde chef är utelämnad med juridiken

Rädsla, oro och allvarliga konsekvenser om man gör fel. Så känner många chefer inför juridiken på jobbet. Och över en fjärdedel av cheferna upplever alldeles för dåligt juridiskt stöd, visar Chefs undersökning.