Anna Wikland till vänster. Bild på leende kvinna vid skrivbord till höger.

Så ska Google lyfta kvinnliga entreprenörer

Nu går Google i spetsen för att förbättra kvinnors förutsättningar genom initiativet #WeStart.
”En insats som känns självklar och viktig”, säger Googles Sverigechef Anna Wikland.

Sverige hamnar långt ner på listan över kvinnligt företagande i Europa, enligt EU:s statistikkontor Eurostat. Bara fem procent av de svenska kvinnorna är entreprenörer, långt under EU-genomsnittet på tio procent. 

En färsk undersökning från Google och entreprenörsplattformen Freja Kvinnor visar att oro för misslyckanden utgör viktigt hinder: 41 procent av kvinnorna tvekar inför företagande av det skälet. Att som entreprenör stå utan fast inkomst oroar ännu fler, 47 procent.

Nu går Google i spetsen för inkubationsprogrammet #WeStart, som syftar till att lyfta kvinnligt entreprenörskap och förbättra kvinnors förutsättningar.

”Att Sverige befinner sig nästan längst ner i Europastatistiken för kvinnligt företagande går verkligen emot bilden av Sverige som ett föregångsland inom jämställdhet. Därför känns den här insatsen självklar och väldigt viktig”, säger Anna Wikland, Sverigechef på Google som tillsammans med Freja Kvinnor, Entreprenörskapsforum, Internetstiftelsen och Business & Dreams står bakom initiativet.

kvinnorimansgrupp1800

Läs också: Minskat ledarintresse från kvinnor när männen utgör majoritet

Efter ett inledande lanseringsevent ska 50 kvinnor erbjudas plats i inkubationsprogrammet som pågår under hösten. Med hjälp av experter får de stöd i allt från att skapa narrativ kring affärsidéer och anskaffning av de första kunderna, till hur och var man bäst söker finansiering. Inte minst handlar det om att bli del av ett nätverk, säger Anna Wikland.

Överdriver svenska kvinnor svårigheterna med företagande?  

”Vi får ju lyssna till vad de säger, statistiken talar sitt tydliga språk. Men kvinnors förmåga att starta och driva bolag är lika goda som mäns. Vad det handlar om är att rusta kvinnorna och skapa en mer inkluderande miljö, så de får samma möjligheter som män”, säger hon.

Tech- och start up-scenen betonar gärna vikten av flexibilitet – kan det också verka avskräckande för kvinnor, få dem att känna sig otrygga och utbytbara?

”Nej, skulle jag inte tro. Utmaningen inom tech-branschen är snarare att det inte finns lika många kvinnor som män med rätt teknisk kompetens. Så det jobbar vi också med, att minska det gapet. Överlag handlar det om att stötta kvinnor att våga ta steget mot företagande, oavsett om det är handlar om tech eller någon annan bransch”, säger Anna Wikland.

Lanseringen av #WeStart sker 21 september.

snallhet

Läs också: Googlestudie: Snällhet skapar dreamteam

chef-marknadsbit-1
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

webbcaxton
Karriär

Världsmästaren i mentorskap: Så ska du göra som chef

Det stod mellan sex finalister från olika delar av världen. Nu har Caxton Njuki tagit hem den globala vinsten i Mentor of the Year Award 2021. Chef ställde frågan om vilka tips han vill dela med Sveriges chefer för att de ska bli bättre mentorer och hur han vill fortsätta med sitt mentorskap.

Framtidens hybridmöte kräver ny digital teknik
Annonssamarbete Chef + Office Management

Så tar du hybridmötet till nästa nivå

Mötestekniken på väg in i en ny och smartare era. Här får du veta mer om vad som krävs för att lyckas med framtidens digitala möten.
En spargris, miniräknare och mynt
Karriär

Jobben som ger dig en topplön

Är du sugen på att ge dig själv ett rejält lönelyft? Då gäller det inte bara att ha ett stort driv utan också att välja rätt arbetsgivare! Chef listar var du hittar de 10 bäst betalande företagen.

Illustration med medarbetare som gör undersökning på sina mobiler.
Karriär

Medarbetar­undersökningar kan ge oväntade problem

Medarbetarundersökningar gör nytta, men kan medföra oväntade och underskattade problem. Det säger Sveriges chefer i en stor enkät – där de också tipsar om hur du undviker fallgroparna.

En bild på två kontorsstolar på varsin sida av en almanacka.
Karriär

7 tips för den perfekta tiden mellan jobb

Du har fått ett nytt spännande jobb, grattis! Självklart är du ivrig att sätta igång. Men rusa inte på för fort. Nu har du ett gyllene tillfälle att ladda batterierna. Här är sju smarta tips från Harvard Business Review för att hitta den perfekta ”ställa om”-tiden.

Två soldater syns bakifrån.
Karriär

Tuff start för unga officerare

Hög arbetsbelastning, otydliga strukturer och ett glapp mellan förväntningar och utfall. Det är den bistra verklighet som möter unga officerare i Försvarsmakten, enligt en färsk studie.

tva%cc%8akvinnorps
Annonssamarbete Chef + Försäkringskassan

Hallå chefen! Det finns ett viktigt hälsobidrag att söka

Många chefer missar ett viktigt bidrag för att förebygga ohälsa hos medarbetare. ”Rätt hjälp kan göra skillnad”, säger Rebecca Kolga på Försäkringskassan och uppmanar chefer att söka stödet på upp till 200 000 kronor per år.
Anders Sjöberg till vänster. Bild på två män som samtalar till höger.
Karriär

Viktigt med kunskap om sin personlighet

Har du kunskap om din personlighet och hur den präglar din ledarstil? I boken Personlighet i arbetet vill Anders Sjöberg, forskare i psykologi, tillsammans med kollegerna Sofia Sjöberg och Sara Henrysson Eidvall få oss att förstå hur personligheten påverkar oss på jobbet.