Så mycket sex har svenska chefer

Ett bra sexliv kan göra dig till en bättre chef, menar experterna. Närhet och goda relationer gynnar flera ledarförmågor och reducerar stress. Och cheferna har oväntat mycket sex, visar Chefs undersökning.

Hälsa
Publicerad

Mer än hälften av chef-erna i Chefs undersökning har haft sex den senaste veckan.

”Bra jobbat”, säger en av experterna som Chef pratat med, psykologen Per Naroskin.

Resultatet är också något högre än ”rikssnittet” enligt RFSU, som för ett år sedan rapporterade om att var tredje vuxen har sex en gång i veckan eller oftare.

Och vem bör excellera i ett bra samliv om inte cheferna? Ledarskap handlar ju om relationer – till sig själv och andra.

Närhet ökar halten av ”lugn-och-ro-hormoner” i kroppen, vilket i sin tur ökar förmågan till koncentration och sociala interaktioner samt reducerar stress. Bra sex leder ofta till en ökad självkänsla. Bra relationer är omöjliga utan förmågan att kommunicera, ännu en viktig ledaregenskap.

Eller som Maria Appelqvist, doktor i sociologi, sa till Kvällsposten efter en föreläsning på Malmö högskola där hon kopplat samman vikten av goda sexuella relationer med förmågan att leda:

”Människor som är fria i sin sexualitet är mer levande, de är öppna och positiva. Som ett resultat av det skapar de bättre relationer på sin arbetsplats. Ofta får de dessutom bättre löner.”

Nästan alla av de 1 674 chefer som svarat på Chefs undersökning lever i en relation, är gifta, sambor eller särbor. Endast sju procent är singlar.

Sex av tio anser att de har tid för sin partner. Det är en liten ökning jämfört med när Chef gjorde motsvarande undersökning för fem år sedan. Fler uppger att de har tillräckligt med tid och färre uppger att de inte har det.

”Man får utgå från att det betyder att de är nöjda med sin relation och då kan det ses som en tendens till att cheferna mår lite bättre i dag”, säger Per Naroskin.

Linn Heed, som är psykoterapeut och sexolog, menar att samtidens ökade fokus på vikten av relationer har gjort sitt till.

”Det har blivit mer accepterat att prioritera sina relationer i dag. Men jag skulle vilja veta om deras partner upplever samma sak. Det finns ju alltid en motpart.”

”Det är alltid lättare att lägga skulden utanför sig själv, än att titta på hur jag har bidragit till det.”

Bland det fåtal chefer som också är singlar i undersökningen finns det de som medvetet valt att förbli singlar för att de inte anser att deras jobb går ihop med en relation.

En deltagare skriver: ”Jag har i stället två vänner som jag träffar regelbundet för sex och närhet. Det passar mig utmärkt, jag slipper binda mig och kompromissa, samtidigt som jag får den uppskattning jag behöver. Önskar att jag gjort det tidigare i stället för att låta samhället diktera hur det borde vara.”

Oavsett vad man väljer är arbetsplatsen ett ställe där attraktion uppstår. Tre av fyra chefer i undersökningen har känt sig attraherade av någon på jobbet.

”Hur mycket roligare är det inte att jobba då?”, säger Per Naroskin.

”Att det finns någon med glimten i ögat som man tycker ser bra ut och som man kan hänga vid kaffeautomaten med. Jag menar inte att man ska vara otrogen, men att det finns en attraktion, det tycker jag man ska uppmuntra på alla fronter.”

Ledarskap och höga positioner kommer ofta till ett pris av många långa timmar på jobbet, stort ansvar, många utmaningar och problem att lösa och ett stort energi-uttag. Så implicit ligger en förutfattad mening om att chefer har ett sämre sex- och samliv nära till hands.

34 procent uppger också att deras relation har blivit något eller mycket sämre sedan de blev chefer. 12 procent upplever dock att den blivit bättre.

Exakt hälften anser emellertid att deras relation inte har försämrats sedan de blev chefer. Inte heller tycker de att sexlivet har blivit sämre.

Det förvånar de båda experterna.

”Jag trodde att det skulle ha påverkats mer”, säger Per Naroskin och kastar in en brasklapp om att det ska ses i ljuset av att man inte vet hur samlivet var innan de blev chefer.

Cheferna i undersökningen uppger trötthet, stress och problem i relationen som de främsta orsakerna till ett dåligt eller obefintligt sexliv. ”Vi vill men är för trötta”, säger en av deltagarna. En annan önskar ”mer närhet och sex för då blir jag gladare och får mer energi”, vilket pekar på den onda spiral som man lätt hamnar i. Man orkar inte ha sex för att man är så trött, men samtidigt sänker bristen på sex energinivån.

Den tredje stötestenen är problem i relationen. En chef skriver: ”Bristen på närhet och sex får mig ur slag. Jag vill känna mig omtyckt och att min partner finner mig attraktiv. Annars blir jag låg.” En annan berättar: ”Jag flyr in i jobb och andra saker.”

Just känslor av otillräcklighet kan få oss att söka bekräftelse på jobbet i stället. Där kan man få känna sig eftertraktad, duktig och behövd. För singlar kan det bli en trygg hemvist och en ”enklare”, mindre utsatt väg till bekräftelse än att dejta.

35 procent av cheferna har skilt sig eller separerat. Men det är endast en tredjedel som tror att arbetet är en bidragande orsak till skilsmässan.

Det ifrågasätter Linn Heed. Hon menar att det krävs emotionell intelligens och mognad för att rannsaka sig själv och göra en introspektiv analys av vad som hände.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.