Så framstår du som en a-spelare på intervjun

Dags för anställningsintervju? Så här framstår du som den högpresterande ”a-spelare” du vet att du är.

Karriär
Text: Calle Fleur
Publicerad

I ett vida spritt inlägg på Linkedin listar Mitchell Harper, grundare och investerare till ett flertal startups, fem intervjufrågor som arbetsgivare ofta ställer för att, så att säga, sålla agnarna från vetet.

Målet för många rekryterande chefer är så klart att hitta högpresterande stjärnor, eller ”a-spelare” som Mitchell Harper väljer att kalla dem.

Harper definierar ”a-spelare” som de fem procent av arbetskraften som arbetar hårt, gör mer än vad som förväntas av dem, är omtyckta och respekterade på sina arbetsplatser och snabbt vill klättra uppåt.

Till skillnad från ”b-spelare”, som jobbar 9-17 och gör vad de ska, och ”c-spelare”, som inte tar initiativ, bara gör vad nöden kräver och gillar eller orsakar konflikt, älskar a-spelare att jobba med andra a-spelare. De har inget emot att arbeta tillsammans med personer som är smartare än de själva och har ett genuint intresse av att lära sig av andra.

Här är de fem bästa frågorna som Mitchell Harper, via ett tusental anställningsintervjuer, har lärt sig ställa för att bättre kunna identifiera och rekrytera högpresterare. Genom att vara förberedd – och ha rätt inställning – ökar du chansen att själv framstå som en sådan när du kallas till intervju.

Intervjufråga 1. Har du blivit befordrad åtminstone en gång tidigare?

A-spelare stiger snabbt i graderna. Har du blivit befordrad på din nuvarande eller någon tidigare arbetsplats? Se till att det märks i ditt cv och på din Linkedin-profil, och fundera igenom orsak och verkan i förväg. Varför blev du befordrad? Hur kändes det? Hur hanterade du det ökade ansvaret? 

Fråga 2. Har du lett ett stort projekt i en tidigare roll? Hur hanterade du det?

Högrpresterare eftersträvar ansvar. Har du haft en tidigare chef som varit så övertygad om dina färdigheter att du har fått driva ett eget, viktigt projekt? Berätta om det på intervjun, snarare än att rabbla upp dina mer generella kompetenser, och var tydlig med vilka positiva resultat ditt projekt innebar för organisationen i fråga.

Fråga 3. Hur tror du att den här rollen skiljer sig från de roller du har haft tidigare?

A-spelare älskar utmaningar och söker nya roller, snarare än nya arbetsplatser. Fundera noggrant igenom hur du ser på rollen du intervjuas för och formulera dina argument i förväg: Varför du är sugen på en ny roll, och hur skiljer sig den från din nuvarande arbetsbeskrivning?

Fråga 4. Vad tycker du om – och vad vill du skulle du vilja förändra – i den här organisationen?

Högpresterare har gjort sin läxa. De ska kunna visa att de har försökt förstå bolagets strategi och kan ge förslag på förbättringsområden. Alltså: Läs noggrant på om organisationen du vill börja jobba inom. Vilka mål är uppsatta? Vilka nyckelspelare finns inom organisationen? Hur skulle du, med dina unika kompetenser och färdigheter, förbättra eller förändra din tilltänkta arbetsplats?

Fråga 5. Brinner du för att lära dig nya saker?

A-spelare älskar att lära sig nya saker. Hur visar sig detta i ditt fall? Tänk igenom ett resonemang i förväg. Hur har du valt att kompetensutveckla dig själv i din nuvarande (eller tidigare) roll? Vilka böcker har du läst på sistone? Vilka sajter besöker du regelbundet för att lära dig nya saker?

Och, glöm inte: Ställ många frågor själv! Visa att du är intresserad av din framtida arbetsplats. A-spelare bryr sig på riktigt om sitt team, sin chef och bolagets framtidsplaner. Våga ställa frågor, bra arbetsgivare uppskattar det garanterat.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden