Poddprofilen vinner ledarskapspris: ”Lyssna på kvinnors upplevelser!”

Fannys Förebilder-grundaren Fanny Widman blir första pristagaren av riksförbundet Unizons nyinstiftade ledarskapspris. Priset går till någon som visat ledarskap, initiativrikedom och mod – i arbetet för jämställdhet. ”Jag blir ställd över att medvetenheten inte är så hög”, säger hon till Chef.

Mångfald
Publicerad
Olga Persson, ordförande Unizon, och Fanny Widman, mottagare av Unizons Ledarskapspris.

Författaren och föreläsaren Fanny Widman har i flera år varit en röst för kvinnors rättigheter. Inte minst med sin podd Fannys Förebilder där fokus ligger på ledarskap, inkludering och jämställdhet.

Teman hon också har berört i flera krönikor på Chef.se.

Nu prisas hon för sitt starka engagemang, som den allra första mottagaren av riksförbundet Unizons nyinstiftade ledarskapspris.

Grattis! Vad betyder det här priset för dig?

”Jag blev väldigt chockad. Det är jättehäftigt att få ett sådant erkännande. Framför allt från Unizon som är en organisation med hjärta. De är riktiga superhjältar med ett riktigt engagemang. Och vi jobbar för samma saker.”

Du har länge och på olika sätt belyst jämställdhetsfrågan. Kan du se någon förändring till det bättre?

”Vi backar ju på många sätt i statistiken, vilket är tråkigt. Det märkts på Albrights senaste rapport som visar att andelen kvinnor i börsbolagens ledningar har stagnerat. Det syns på den ekonomiska ojämställdheten mellan kvinnor och män och på att mäns våld mot kvinnor ökade under pandemin.”

”Positivt är att jag i mitt nätverk märker att jag får ett annat bemötande, och att medvetenheten har börjar öka. Jag har börjat med humorklipp på Instagram som tas emot väldigt bra. Det är en skillnad i sig. Människor engagerar sig – också fler män.”

”Samtidigt kan jag också bli ställd över att medvetenheten inte är så hög. Jag kan få kommentarer till humorklippen; ’så här illa är det väl inte’ eller ’det är ingen som gör och säger så idag’. Men jo, allt jag gör är inspirerat av mina följare och lyssnare. Jag hittar inte på, utan jag skildrar verkligheten.”

FANNY WIDMAN

Ålder: 33

Gör: Författare och föreläsare som är engagerad i kvinnors rättigheter. Driver podden Fannys Förebilder. Författare till boken ”Det är nog nu – röster om jämställdhet för att förändra arbetslivet” (2020). Tidigare krönikör på Chef. Som enda poddare i Sverige fick hon inför valet 2022 samtliga partiledare att prata om jämställdhet, där ett ämne var mäns våld mot kvinnor. Anordnade Fannys Förebilder Gala Version när podden fyllde fyra år. Första mottagare av Unizons Ledarskapspris.

Vilka är dina lärdomar efter alla samtal i Fannys Förebilder?

”Att nyckeln är nyfikenhet. Vi behöver vara nyfikna på vår omvärld och människor omkring oss, lyssna till andras berättelser och våga öppna våra ögon.”

”Vi måste prata om de här sakerna. Jag är ett praktexempel på det. Jag visste inget om jämställdhet när jag startade min podd, men nu har jag hittat min hjärtefråga.”

Hur kan jag som chef konkret arbeta med jämställdhet på min arbetsplats?

”Lyssna och ta in kvinnors upplevelser. Oftast trycker man på jämställdhetsarbetet på någon kvinna som är engagerad. Men är det förankrat i verkligheten? Ställ frågor! Då får du reda på vilken som är den största utmaningen på din arbetsplats. Förstår du strukturerna och normerna är det lättare att jobba med frågorna.”

motivering unizons ledarskapspris

För att vara en bra ledare behöver man ha mod, man behöver vara generös och man behöver säga ja. Fanny Widman säger alltid ja innan hon säger nej, hon bryter ny mark och hon vänder på perspektiven i allt hon gör. I november anordnade Fanny Widman galan Fannys Förebilder 4 år, till förmån för Unizon. På galan deltog stora delar av näringslivet, som fick upp ögonen för Unizons arbete och förbundets viktiga frågor som är att mäns våld mot kvinnor och barn ska upphöra, att kvinnor och barn ska överleva och leva i ett jämställt samhälle fritt från våld.  

Fanny Widmans 5 råd till ledare: Så jobbar du med jämställdhet – på riktigt

  1. Fråga kvinnorna: Hur är det att vara kvinna här? Lyssna på svaren. Ta in perspektiven.
  2. Ta reda på vilken som är den största jämställdhetsutmaningen på arbetsplatsen.
  3. Öka medvetenheten kring jämställdhetsfrågor.
  4. Avsätt budget och pengar för att jobba med jämställdhet. Utbilda ledarna och personalen. Det är en kunskapsfråga – och med kunskap har man makten att förändra.
  5. Jämställdhet är också en affärskritisk fråga – och leder till, bland annat, mindre sjukskrivningar.

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.