vardagstrana

Pausgympan – viktigare än någonsin

Hemmajobbandet får våra kroppar att bli allt mer ostbågslika. Vi sitter dåligt och rör oss alldeles för lite. Här är hälsoinspiratören Leila Söderholms bästa tips på pausgympa.

Att plötsligt jobba hemifrån innebär att vi rör oss mycket mindre än tidigare. Samtidigt jobbar vi hårt, är oroliga och spänner oss för att klara av allt nytt. Många av oss sitter illa i soffan, vid köksbordet eller på undantag vid skrivbordet i sovrummet.

Eftersom vi inte vet hur långvarigt hemmajobbandet kommer att bli är det extra viktigt att från första stund ta hand om våra kroppar.

”Axlar, nacke och rygg är det som tar mest stryk”, säger Leila Söderholm, hälsoinspiratör, författare och föreläsare.

chefer-3

Läs också: Så förmedlar 3 chefer trygghet i coronakrisen

Hon rekommenderar att vi tar paus minst en gång i timmen, men allra helst var 30:e minut för att göra några enkla övningar och röra på oss.

”Att bara aktivera kroppen under en eller ett par minuter har fin effekt. Det kan vara enkla saker som att använda en handduk, göra några stretchövningar för överkroppen eller fem armhävningar stående mot väggen. Tänk på din hållning, sträck hela överkroppen som om någon drar dig i håret.”

Eftersom våra största muskler sitter i ben och rumpa tycker hon att vi ska göra det till en vana att ta i golvet några gånger om dagen genom att böja benen. På väg till och från toaletten kanske.

Gå upp och ner på en låda, gå ut och gå i trapphuset eller gå på stället med höga knän, är några andra tips.

Men sätt inte ribban för högt. Två till tre övningar för överkroppen, ta i golvet och gå i trappor kan vara lagom. Och att göra några andningsövningar för stress sätter sig på andningsmuskulaturen.

”När vi djupandas skänker det ett lugn och vi hamnar i det parasympatiska nervsystemet som agerar som en broms mot stress. Det hjälper oss med koncentration, mot oro och dylikt”, säger Leila Söderholm.

linda_waxin_kronikor

Läs också: Linda Waxin: ”Nu behövs episka ledare”

Pausgympa med handduk eller scarf – varje dag

Pausgympa med handduk eller scarf – tre gånger i veckan

Andningsövning

Placera en hand under naveln och den andra på bröstkorgen. Andas så djupt att du känner hur den undre handen rör sig utåt vid inandning och inåt vid utandning. Ta fem djupa andetag och sträck gärna på dig samtidigt så alla organ i kroppen får plats.

Källa: Leila Söderholms Vardagsträna: träna enkelt hemma med handduk & sjal

Några andra tips

Vila ögonen: Såväl ögon som muskler i ansikte, nacke och axlar ansträngs när man sitter framför en skärm hela dagarna. Gör 20-regeln: Var 20:e minut: fäst blicken på en sak som står drygt 6 meter bort (20 feet) under minst 20 sekunder. Det hjälper mot ögontrötthet och förebygger smärtor i rygg och nacke samt huvudvärk.

Drick vatten: Även lätt uttorkning kan orsaka trötthet, ångest och stress. Dessutom leder som bekant regelbunden vattenkonsumtion till att du automatiskt tar fler mikropauser – för att besöka toaletten.

Hitta på nåt kul: Gulliga kattungar på Youtube ska inte underskattas som paus från ditt troligtvis mer krävande arbete, liksom att snabbt kolla Facebook, höra av sig till en kompis eller snicksnacka med en kollega. Mentala pauser är minst lika viktiga för att återfå kreativiteten.

Gå ut: Dålig luft kan sänka produktiviteten med så mycket som 5-6 procent. Ett bra sätt att förhindra detta är att ta en snabb nypa luft under dagen – men till och med något så enkelt som att titta på träd eller växtlighet i 40 sekunder kan stimulera uppmärksamhet och fokus. Helt i linje med forskning kring naturens välgörande hälsoeffekter som Chef tidigare skrivit om.

Källa: Fast Company

krisledarskap-2

Läs också: Krisledarskap: ”Hellre ett felaktigt beslut än att vara feg”

Träningshjälp

De flesta träningsanläggningarna har fortfarande öppet. Många har infört extra städning och begränsat antalet personer på passen. Men vill du ändå träna hemma hittar du onlinepass här:

Friskis & Svettis har några videos med både ute- och hemmaträning.

Yogobe är en tjänst uteslutande för online-träning. De har en mängd yogapass, men även meditation, andnings- och vanliga hemmaträningspass. Testa gratis i 14 dagar.

Sats har öppnat sina onlinepass för alla.

prenumerera-chef-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Kvinna som spelar padel
Hälsa

Padel - för fler än mellanchefer

”Det är friskvård på sällan skådad nivå”, säger Lars Lundgren, specialist på idrottsmedicin, om mellanchefernas favoritsport padel.

Ett verktyg för reflektion har hjälpt Micael Broström, försäljnings- och marknadsdirektör på Elitfönster, att förstå hur medarbetarna verkligen mår och hur de ligger till.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Så ser chefen hur alla mår – på 5 minuter

”Jag letade efter en metod att säkerställa det närvarande, coachande och inkluderande ledarskapet”, säger Elitfönsters försäljnings- och marknadsdirektör Micael Broström. Han hittade det i en app.

En kvinna sitter vid ett överbelamrat skrivbord och jobbar framför två datorer.
Hälsa

Kraftig ökning av stress under året med corona

Under det krävande året med pandemin har stressen i samhället ökat kraftigt. Det visar Hälsobarometern 2021.

En person som ser mycket trött ut hänger över en dator. En klocka syns till höger i bilden.
Hälsa

Livsfarligt jobba mer än 55 timmar

Att jobba mer än 55 timmar i veckan är inte bara ohälsosamt. Det kan i själva verket ta livet av dig.

Bok om brus och bild på författare.
Hälsa

5 sätt att hindra bruset – och fatta bättre beslut

Vet du med dig att du fattar sämre beslut när du är stressad? Grattis, du har identifierat något av det brus som påverkar dig som chef. En ny bok lär dig att undvika ödesdigra misstag med hjälp av brusinventering.

Person i soffa som är hemma med psykisk ohälsa
Hälsa

Ledarna som agerar mot psykisk ohälsa

Erfarna chefer och kvinnliga chefer är de som oftast sätter in åtgärder mot psykisk ohälsa på arbetsplatsen, visar ny forskning.

HR och chefer behöver få bättre koll på orsakerna bakom sjukfrånvaron, menar Tobias Ekros, vd på MedHelp.
Annonssamarbete Chef + MedHelp

Blind fläck hos HR hindrar minskning av sjukfrånvaro

Arbetet med att sänka sjuktalen är viktigt, men ofta ineffektivt. En ny rapport pekar på flera möjliga orsaker.

Två chefer som tränar hårt
Hälsa

Se upp, alla hårdtränande chefer!

Tillhör du gruppen extremsportande chefer? Då kan det vara bra att veta att det finns gränser för hur mycket träning våra kroppar tål.