pauline_grindvall

Pauline Grindvall: ”Unga ledare lär oss att tänka fritt”

Varför skrev du boken?
”I min bok Ta steget till eget finns ett kapitel där jag intervjuar unga entreprenörer. Där kom det fram så mycket bra idéer att spinna vidare på. Dels för att dela dem med andra unga entreprenörer, dels för att framföra det till politiker och makthavare som är de som skapar förutsättningar för nyföre­tagande.”

Du har pratat med en massa entreprenörer. Vad förenar dem?
”Boken innehåller en spridd skur av entreprenörer, från sociala entreprenörer till dem som har tagit fram tek­niska innovationer. Det som förenar dem är – här måste jag svara lite klyschigt – en passion för det de gör. En genuin passion och intresse för sin verk­samhet.”

Men vilka förutsättningar har fått dem att omvandla passion till företagande?
”Gemensamt för dem är att väldigt få har tagit lån eller riskkapital, de flesta har låtit sin verksamhet finansiera sig själv från början och man har byggt upp det från scratch. En stor del av dem som jag har intervjuat har även en mentor eller rådgivare, något som jag också tror är en framgångsfaktor för att kunna ta idén från ritbordet till skarpt läge.”

Vad kan dagens chefer lära sig av de unga entreprenörerna?
”Ett öppet tänk, förmågan att hitta flexibla lösningar och förmågan att vara kvick i en värld där förutsättningarna och tekniken förändras hela tiden.”

Andra har läst: Ny studie – Unga vill inte bli chefer

Missa inte: De är nominerade till Ung chef 2015

 

Relaterade artiklar

feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
krisen12
Konflikthantering

Svenska chefer: 18 lärdomar – från finanskrisen 2008

Det är över tio år sedan vi hade vår senaste djupa långkonjunktur. 

omslagnyhetsbrev
 

Här är finalisterna till Årets Chef 2019

Väntan är över! Nu kan vi äntligen berätta vilka chefer som är finalister på Chefgalan 2019. Klicka här för att ta reda på vilka ledarna är!
asdasda
 

Chocksiffror: Sveriges chefer mår uselt – här är orsakerna

Sju av tio chefer mår så psykiskt dåligt att det går ut över deras jobb, enligt Chefs undersökning. Ohanterlig stress och sömnstörningar är de främsta orsakerna.
chef_team_tidskriftspriset2017-2-2
Jobba på Chef

Chef söker en säljare till vår contentstudio                        

Chefs innehållstudio har vuxit kraftigt det senaste året och nu vill vi ta nästa steg med en dedikerad säljare. Vi söker dig som är engagerad, kreativ och affärsorienterad.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

contentartikel-2-chefboken
Chefboken

Måste-böckerna som ger chefen framtidskoll

Förstå vad som händer – före de flesta andra. Chefbokens redaktör Björn Hedensjö väljer ut böckerna som ger dig ett kunskapsmässigt försprång.