sjalvledarskapvalmaende

Ny studie: Självledarskap ger ökat välmående

Människor som utövar självledarskap blir bättre på att hantera osäkerhet, samarbeta med andra och att sätta gränser mellan jobb och fritid, visar en ny studie.

En ny svensk studie gjord av KI, Stockholms universitet och utbildningsföretaget Self Leaders slår nu fast att självledarskap kan vara en metod som förbättrar medarbetarnas mående på arbetsplatserna.

Under sex månader studerades personer som fick lära sig verktyg för att utöva självledarskap. Samtliga uppvisade ett ökat välmående, samtidigt som de upplevde att de fått fler meningsfulla relationer såväl privat som på jobbet efter studiens avslutande. De blev även bättre på att hantera osäkerhet, samarbete med andra och att sätta gränser mellan jobb och fritid.

“Givet studiens resultat tror vi på att arbetsplatser där självledarskap får en central roll kan bidra till mer välmående medarbetare och arbetskulturer”, säger Malin Rapp på utbildningsföretaget Self Leaders, som utformat metoden i undersökningen.

Här finns en möjlighet för arbetsgivare att ta ett större grepp för att motverka psykisk ohälsa och stress och att ta vara på medarbetarnas kompetens och erfarenhet, tillägger hon.

“Världen har skakat om oss, kastat in oss i nya vanor och rutiner. Visst har vi anpassat oss, men för att bibehålla motivationen är självledarskap en nyckelfaktor: att ta vara på varje medarbetares styrkor – men också få alla att känna ansvar för gemensamma mål”, menar Malin Rapp.

sja%cc%88lvledarskap-webb2

Läs också: 7 steg till självledarskap för ditt team

Faktaruta: Så kan du öva upp din förmåga till självledarskap

Här är några av de verktyg som undersökningsdeltagarna fick öva på under studien.

Identifiera din inre kompass och drivkrafter
Fundera över när du trivs som bäst, vad du behöver för att må bra, vad som väcker ditt engagemang och vad som får dig att känna mening.

Bidra utifrån dina styrkor
Fundera på vad du är bra på och hur du kan göra mer av det för att bidra till gruppen och gemensamma mål.

Våga växa och utmana dig
Be ofta om feedback från personerna i din omgivning, fokusera på beteenden och vad du kan göra annorlunda för att utvecklas.

När känslorna tar över: bemöt dig själv med vänlighet
Anförtro dig sedan till någon som du litar på.

Ta ansvar för din situation
Acceptera det som är och ta ansvar för det du kan påverka.

Var en aktiv lyssnare
Försök förstå vad den andra säger bortom det du redan vet och visa din närvaro, slå på kameraläget och undvik multitasking under digitala möten.

Se dig som en del av helheten
Bestäm dig för vilken energi som du vill sprida till personerna i din närhet. Be om stöd om du har svårt att nå dina mål.

Visa uppskattning utifrån ett styrperspektiv
Ge feedback när du ser en kollega använda sina styrkor och beskriv vilka positiva effekter du ser.

Skapa en buddy-grupp
Hitta en person eller grupp du träffar kontinuerligt för att stötta och peppa varandra i er utveckling och få till nya vanor i vardagen. Att utveckla sitt självledarskap kräver träning, uthållighet och stöd från andra.

sjalvledarskap-2

Läs också: Självledarskap – frihet som kräver tydlighet från chefen

mpuff
Prenumerera på Chef

DITT ledarskap spelar roll

Vi stöttar dig! Med Chef får du kraften och verktygen att leda ditt team mot framgång.

Relaterade artiklar

Distansjobbare under corona
Arbetsmiljö

7 tips – så leder du medarbetarna på distans

Distansjobb är framtiden, även efter de pågående massvaccineringarna mot covid 19 – det menar 90 procent av HR-cheferna i en enkät från globala konsultföretaget Gartner. Här är de bästa tipsen på hur du får det att funka som chef.
Vetenskapligt grundade strategier, metoder och teorier från Executive MBA-programmet på Stockholms universitet lyfter Pernilla Medsons förändringsledarskap. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Stockholms universitet

Studierna ger riktning och driv in i framtiden

Ledarskapsstudierna på universitetet ger extra energi och visar vägen – precis när det behövs som mest. "Lektionerna är ett tillfälle att lyfta blicken och tänka framtid", konstaterar Pernilla Medson, svensk vd på det digitala hälsobolaget ResMed.
John Mellkvist och omslaget på hans bok Välj din ålder
Arbetsmiljö

John Mellkvist: ”Även unga oroas av ålderism”

Årets superkommunikatör 2019, John Mellkvist, skriver i boken "Välj din ålder" om våra förlegade attityder till ålder. Vi behöver se fördelarna med alla olika åldrar, menar han.
Illustration med en penna märkt
Arbetsmiljö

Alla ledare behöver vara beredda på cancel culture

Cancel culture och att ”bli cancelad” var förut mest förknippat med enskilda personer på sociala medier, men händer nu även allt fler företag. Då gäller det att vara redo som chef.
chefenfuskar
Arbetsmiljö

Oväntade fyndet: Detta får chefen att fuska

Det finns många studier om hur chefen påverkar sina medarbetare, men nu har forskarna sett intressanta saker om det motsatta förhållandet.
fragortillmedarbetare
Arbetsmiljö

Tre frågor du borde ställa till dina medarbetare just nu

Under covid 19-krisen är det lätt att missa viktiga aspekter av ledarskapet. Här är tre frågor du borde ställa till dina medarbetare som chef.
Nappflaska och latte i take away-mugg, i bakgrunden kontor
Arbetsmiljö

Veckans trendspaning: Lattemammornas revival och arbetsplatsens nya rum

Vad händer med förflyttningen av rum när arbete och liv bedrivs på samma köksbord?, undrar Chefs trendredaktör Sanna Gustavsson.
Chef som sitter i hallkorridor
Arbetsmiljö

Larmsiffrorna: Varannan chef känner obehag inför att gå till jobbet

Allt fler chefer känner obehag inför att ”gå till jobbet”. Värst är det inom offentliga sektorn, enligt Jobbhälsobarometern 2020. Det är en markant försämring i år. Cheferna trivs varken med jobb eller arbetsuppgifter.