sjalvledarskapvalmaende

Ny studie: Självledarskap ger ökat välmående

Människor som utövar självledarskap blir bättre på att hantera osäkerhet, samarbeta med andra och att sätta gränser mellan jobb och fritid, visar en ny studie.

En ny svensk studie gjord av KI, Stockholms universitet och utbildningsföretaget Self Leaders slår nu fast att självledarskap kan vara en metod som förbättrar medarbetarnas mående på arbetsplatserna.

Under sex månader studerades personer som fick lära sig verktyg för att utöva självledarskap. Samtliga uppvisade ett ökat välmående, samtidigt som de upplevde att de fått fler meningsfulla relationer såväl privat som på jobbet efter studiens avslutande. De blev även bättre på att hantera osäkerhet, samarbete med andra och att sätta gränser mellan jobb och fritid.

“Givet studiens resultat tror vi på att arbetsplatser där självledarskap får en central roll kan bidra till mer välmående medarbetare och arbetskulturer”, säger Malin Rapp på utbildningsföretaget Self Leaders, som utformat metoden i undersökningen.

Här finns en möjlighet för arbetsgivare att ta ett större grepp för att motverka psykisk ohälsa och stress och att ta vara på medarbetarnas kompetens och erfarenhet, tillägger hon.

“Världen har skakat om oss, kastat in oss i nya vanor och rutiner. Visst har vi anpassat oss, men för att bibehålla motivationen är självledarskap en nyckelfaktor: att ta vara på varje medarbetares styrkor – men också få alla att känna ansvar för gemensamma mål”, menar Malin Rapp.

sja%cc%88lvledarskap-webb2

Läs också: 7 steg till självledarskap för ditt team

Faktaruta: Så kan du öva upp din förmåga till självledarskap

Här är några av de verktyg som undersökningsdeltagarna fick öva på under studien.

Identifiera din inre kompass och drivkrafter
Fundera över när du trivs som bäst, vad du behöver för att må bra, vad som väcker ditt engagemang och vad som får dig att känna mening.

Bidra utifrån dina styrkor
Fundera på vad du är bra på och hur du kan göra mer av det för att bidra till gruppen och gemensamma mål.

Våga växa och utmana dig
Be ofta om feedback från personerna i din omgivning, fokusera på beteenden och vad du kan göra annorlunda för att utvecklas.

När känslorna tar över: bemöt dig själv med vänlighet
Anförtro dig sedan till någon som du litar på.

Ta ansvar för din situation
Acceptera det som är och ta ansvar för det du kan påverka.

Var en aktiv lyssnare
Försök förstå vad den andra säger bortom det du redan vet och visa din närvaro, slå på kameraläget och undvik multitasking under digitala möten.

Se dig som en del av helheten
Bestäm dig för vilken energi som du vill sprida till personerna i din närhet. Be om stöd om du har svårt att nå dina mål.

Visa uppskattning utifrån ett styrperspektiv
Ge feedback när du ser en kollega använda sina styrkor och beskriv vilka positiva effekter du ser.

Skapa en buddy-grupp
Hitta en person eller grupp du träffar kontinuerligt för att stötta och peppa varandra i er utveckling och få till nya vanor i vardagen. Att utveckla sitt självledarskap kräver träning, uthållighet och stöd från andra.

sjalvledarskap-2

Läs också: Självledarskap – frihet som kräver tydlighet från chefen

pers-eff
Webbkurs: Bli mer effektiv – frigör tid och energi

Petra Brask lär dig att jobba smartare

I denna webbkurs med Sveriges främsta effektivitetsexpert får du:
  • Få bättre förståelse över hur du själv fungerar på jobbet – och vad du kan förbättra.
  • Lär dig verktygen, strategierna och knepen som ger kontroll över din tid.
  • Skapa de bästa möjliga förutsättningarna att ta rätt beslut under press.

Relaterade artiklar

Chef och medarbetare
Arbetsmiljö

Maxtaket i regionen: 35 medarbetare per chef

I Västra Götalandsregionen pågår ett målinriktat arbete för att minska personalgrupperna. Målet är att antalet medarbetare bör begränsas till mellan 10 och 35 per chef. ”Vi ser det som en investering”, säger hr-strategen Niklas Thorell Sjöström.
Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

En ledarfågel som leder många andra fåglar
Arbetsmiljö

Leder du för många medarbetare?

50, 60, 70 medarbetare att ensam ansvara för – eller ännu fler. En orimlig, men långtifrån ovanlig situation för första linjens chefer i kvinnodominerad offentlig sektor. Forskaren Annika Härenstam varnar för än tuffare villkor när staberna sväller och ledarskapet på "golvet" prioriteras ner.
Distansjobbare under corona
Arbetsmiljö

7 tips – så leder du medarbetarna på distans

Distansjobb är framtiden, även efter de pågående massvaccineringarna mot covid 19 – det menar 90 procent av HR-cheferna i en enkät från globala konsultföretaget Gartner. Här är de bästa tipsen på hur du får det att funka som chef.
John Mellkvist och omslaget på hans bok Välj din ålder
Arbetsmiljö

John Mellkvist: ”Även unga oroas av ålderism”

Årets superkommunikatör 2019, John Mellkvist, skriver i boken "Välj din ålder" om våra förlegade attityder till ålder. Vi behöver se fördelarna med alla olika åldrar, menar han.
Illustration med en penna märkt
Arbetsmiljö

Alla ledare behöver vara beredda på cancel culture

Cancel culture och att ”bli cancelad” var förut mest förknippat med enskilda personer på sociala medier, men händer nu även allt fler företag. Då gäller det att vara redo som chef.
Ansvaret för hur hybridarbetet ska ta form får inte landa på enskilda chefer utan är ett ledningsansvar, menar arbetsplatsstrategen Karin Ståhl på GoToWork. Foto: Magnus Liam Karlsson
Annonssamarbete Chef + GoToWork

5 tips för att lyckas med det nya arbetslivet

Arbetsplatsstrategen Karin Ståhl delar med sig av det viktigaste chefer behöver veta för att lyckas leda i det nya normala efter pandemin.

chefenfuskar
Arbetsmiljö

Oväntade fyndet: Detta får chefen att fuska

Det finns många studier om hur chefen påverkar sina medarbetare, men nu har forskarna sett intressanta saker om det motsatta förhållandet.