Maskinföretagets win-win: UGL för välgörenhet

MusikhjälpenRichard Alm på Motor-Service i Vagnhärad stöttade Musikhjälpen genom att köpa en ledarskapsutbildning från Chefakademin – till nytta både för verksamheten och människor på flykt.

Richard Alm på Motor-Service stöttade Musikhjälpens insamling genom att köpa en UGL.
Richard Alm på Motor-Service stöttade Musikhjälpens insamling genom att köpa en UGL.

Sveriges Radios stora årliga insamling Musikhjälpen går av stapeln 11-17 december, med tusentals fysiska och digitala insamlingsbössor över hela landet. 2023 års hjälpinsamling går till människor i hungersnöd – en kris som förvärrats av Rysslands invasion av Ukraina.

En som står redo att bidra till den goda saken är Richard Alm, Managing Director vid Motor-Service Sweden AB i Vagnhärad. Företaget, som levererar maskindelar till bland annat fartygsmotorer, har nämligen som tradition att stötta Musikhjälpen genom att buda på de många auktioner som ges till förmån för insamlingen. Det gäller även i år.

”Självklart ska vi hitta något att buda hem och stötta Musikhjälpen med”, säger Richard, som hoppas på att kunna sätta ännu lite mer färg på arbetsplatsen.

”Det finns en konstnär som heter Niclas Sjöström, som vi har två verk av, som vi alla gillar”, berättar han.

Förra året ropade Motor-Service hem en tavla av just Niclas Sjöström. Men en bra arbetsmiljö handlar inte bara om vad som sitter på väggarna. Än viktigare är ledarskapet och samspelet i gruppen. Det föll sig därför naturligt för Richard att även buda på ledarskapsutbildningen UGL – Utveckling av grupp och ledare – som Chefakademin auktionerade ut på Tradera för Musikhjälpen.

”Jag vet sedan tidigare att UGL är en bra ledarskapsutbildning, och det är kul att alltid kunna utvecklas. Ledarskap är en färskvara. Jag tror att personlig utveckling hos individer är viktigt för att mitt företag ska utvecklas”, förklarade Richard Alm beslutet.

Du gick utbildningen under 2023. Fick du med dig något nytt?

”Jag har gått utbildningen tidigare, och jag tycker det är en bra och givande utbildning”, säger Richard. ”Denna gång visste jag mer vad jag kunde förvänta mig, och jag hade betydligt mer erfarenhet. Då jag har haft problem med utmattning så var det ett bra sätt att börja återta kontrollen och komma tillbaka för att prestera, och att hamna i ’rätt’ mindset.”

Har du kunnat använda något av det du lärde dig på utbildningen i ditt eget ledarskap?

”Ja det har jag. Jag förstår bättre hur mina medarbetare reagerar, på vad, och att jag vet bättre hur jag ska guida eller coacha dem framåt. Att jobba med konstruktiv feedback har gjort att vi har blivit bättre på våra uppgifter, då vi kan utmana processen och att vi har högt till tak i våra diskussioner.”

En UGL passar alla som är intresserade av gruppers utveckling, och den egna rollen i en grupp. Det är med andra ord inte ett måste att vara chef eller ledare. Richard instämmer i att utbildningen är givande för de flesta:

”Allt ledarskap kan användas i alla relationer, föreningslivet, äktenskapet men också arbetsplatsen. Jag vill påstå att alla som vill arbeta med personlig utveckling drar nytta av en UGL-utbildning.”


Vill du också bidra till Musikhjälpens insamling? Här kan du läsa om vad du kan göra som individ eller företag.