kikare

Ny app kollar läget åt chefen

För ungefär ett år sedan satte Chef omslagsrubriken ”Dags att skrota medarbetarundersökningen?” Nu kommer appen som ger svaret ”ja”.

Åtminstone sett till hur traditionella undersökningar brukat se ut, med en omfattande webbenkät en gång per år.

”Traditionella medarbetarenkäter skapar en oerhörd frustration och kostar ofta mer än de smakar. Det är slöseri med tid och pengar. Vi vill förändra branschen,” säger Caroline Fjellner, som tillsammans med Peder Nordvaller grundat appen, till nyhetssajten Breakit.

Läs också: Bli mer digital själv som chef

&frankly, som appen heter, anpassar frågorna efter målgrupp – personal på olika avdelningar på företaget får olika frågor – och skickar ut dem löpande via mobilen. Svaren kan sedan ge en överblick på hur medarbetare upplevt exempelvis arbetsmiljön en given dag eller vecka.

”Genom kontinuitet och den typ av frågor som vi ställer är &frankly inte bara en diagnos, utan triggar organisationen i en positiv riktning,” säger Caroline Fjellner.

I Chefs och Novus undersökning av vad chefer tycker om medarbetarundersökningar från 2015 framgick att varannan chef känner sig tveksam till om de får ut vad de vill av sina medarbetarundersökningar.

Mer än var tionde chef (13 procent)  tyckte att undersökningen skapar oro bland medarbetarna och var femte ansåg att det rör upp känslor hos ledningen.

Läs också: 5 tips för att jobba aktivt med kulturen

Relaterade artiklar

Arbetsmiljö

Forskning: Så får du delat ledarskap att funka

Delat ledarskap kan vara lösningen på för hög arbetsbelastning, visar svensk forskning. Dessutom blir beslutsgången snabbare och cheferna mer tillgängliga.
Bra kvalitet på arbetet gör att vi trivs på jobbet.
Arbetsmiljö

Studie: Väl utfört arbete gör att vi trivs på jobbet

I en ny studie från Malmö universitet framkommer att medarbetare som har möjlighet att göra ett gott arbete, och där kollegorna också presterar bra, trivs bättre.
Så botar du teknikstress på jobbet.
Arbetsmiljö

Så botar du teknikstress på jobbet

Digitala verktyg som underlättar arbetet är guld värt. Men när organisationen använder en uppsjö av program och appar kan teknikstress uppstå.
Rätt digitala verktyg lyfter arbetsmiljön.
Arbetsmiljö

Undersökning: 7 av 10 vill ha bättre digitala verktyg

I en ny undersökning framkommer att företag som satsar på den digitala arbetsmiljön har större chans att uppnå tillväxtmålen – och behålla medarbetare.
Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.
Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson om dödsfall på arbetet.
Arbetsmiljö

Larmet: "Fler dör på jobbet än i skjutningar"

Arbetsrelaterade dödsfall ökar – och inte minst de som kan kopplas till stress är på frammarsch. Det visar Arbetsmiljöverkets rapport.
3 av 4 småföretagare jobbar över
Arbetsmiljö

Studie: 3 av 4 småföretagare jobbar på semestern

Tidsbrist är ett stort problem på mindre företag visar en ny undersökning, både för ägare och anställda. Samtidigt finns stor teknikoptimism.