kikare

Ny app kollar läget åt chefen

För ungefär ett år sedan satte Chef omslagsrubriken ”Dags att skrota medarbetarundersökningen?” Nu kommer appen som ger svaret ”ja”.

Åtminstone sett till hur traditionella undersökningar brukat se ut, med en omfattande webbenkät en gång per år.

”Traditionella medarbetarenkäter skapar en oerhörd frustration och kostar ofta mer än de smakar. Det är slöseri med tid och pengar. Vi vill förändra branschen,” säger Caroline Fjellner, som tillsammans med Peder Nordvaller grundat appen, till nyhetssajten Breakit.

Läs också: Bli mer digital själv som chef

&frankly, som appen heter, anpassar frågorna efter målgrupp – personal på olika avdelningar på företaget får olika frågor – och skickar ut dem löpande via mobilen. Svaren kan sedan ge en överblick på hur medarbetare upplevt exempelvis arbetsmiljön en given dag eller vecka.

”Genom kontinuitet och den typ av frågor som vi ställer är &frankly inte bara en diagnos, utan triggar organisationen i en positiv riktning,” säger Caroline Fjellner.

I Chefs och Novus undersökning av vad chefer tycker om medarbetarundersökningar från 2015 framgick att varannan chef känner sig tveksam till om de får ut vad de vill av sina medarbetarundersökningar.

Mer än var tionde chef (13 procent)  tyckte att undersökningen skapar oro bland medarbetarna och var femte ansåg att det rör upp känslor hos ledningen.

Läs också: 5 tips för att jobba aktivt med kulturen

Relaterade artiklar

toalett
Arbetsmiljö

Lutande toalett ska korta anställdas besök

En toalettstol med 13 graders lutning har uppfunnits för att minska tiden som anställda lägger på toabesök. Men den lär knappast ha någon framtid på svenska arbetsplatser.

Hemfrids vd Monica Lindstedt
Annonssamarbete Chef + Hemfrid

Ge dig själv mer vardagsflow 2020

Andan i halsen. Ständigt dåligt samvete. Många chefer har tappat livsbalansen. ”Har du råd, så köp en tjänst och ta hand om dig själv”, råder Hemfrids Monica Lindstedt.
metoo-2
Arbetsmiljö

Kvinnliga chefer blir oftare sextrakasserade

Kvinnliga chefer blir oftare utsatta för sextrakasserier än vad deras medarbetare blir, visar ny svensk forskning. Förövarna är både underordnade och högre chefer. Och följderna kan bli ödesdigra för karriären.

cb-content-focus
Arbetsmiljö

Chefer som kan fokusera är framtidens vinnare

Känner du att livet innehåller för många distraktioner? Forskning visar tydligt att förmågan till fokuserad uppmärksamhet är en stor konkurrensfördel både på jobbet och i livet i stort. Samtidigt har vår förmåga att fokusera aldrig varit så utsatt för prövningar som nu. 
Mobbad kvinna med mörkt hår
Arbetsmiljö

Mobbning på jobbet påverkar hälsan – mer än man trott

Att bli mobbad på arbetsplatsen påverkar inte bara den psykiska hälsan, utan kan även ge allvarliga fysiska konsekvenser, visar forskning.
Didier Lombard (i mitten) anländer till rätten fredag den 20 december.
Arbetsmiljö

Chefer dömda för självmordsvåg i Frankrike

Nu har domen fallit i den kanske mest uppmärksammade rättegången i ett arbetsmiljöfall någonsin. Tre höga chefer på före detta France Télècom döms till ett års fängelse, varav åtta månader villkorligt, och 15 000 euro i böter.
skandia_3
Annonssamarbete Chef + Skandia

Bli en magnet för de bästa medarbetarna

Konkurrensen är knivskarp. Företag som vill locka – och hålla kvar – de bästa medarbetarna behöver steppa upp. ”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.
Det finns inga bevis för att kvinnor konkurrerar mer sinsemellan än vad män gör på jobbet.
Arbetsmiljö

Så lever myten om kvinnlig konkurrens vidare

Det finns en livskraftig myt om att kvinnor inte kan jobba ihop – eller att kvinnliga chefer har svårt att leda kvinnliga medarbetare. Men förklaringen ligger snarare i diskriminering på arbetsplatsen, menar författarna till en ny bok.