nisha-besara

Nisha Besara: Drivs av att göra skillnad

Sannolikheten för att du har funderat på vad Göran Persson helst äter till lunch är förmodligen inte så stor. Men under hans tid som statsminister fanns det många, inte minst barn, som ville veta just det.

En av dem som ägnade en stor del av sin arbetstid åt att svara på den och andra brevfrågor är Nisha Besara, vd för Unga Klara, som inledde sin karriär som brevsvarare åt Göran Persson.

Sedan dess har hon bland annat hunnit med att vara politiskt sakkunnig hos dåvarande jämställdhetsminister Jens Orback, starta tidningen Dagens Arena och inneha posten som general manager på Postkodlotteriets kulturstiftelse. I november 2015 tog hon sig an rollen som vd för teatern Unga Klara i Stockholm.

Trots det något spretiga cv:t finns det en röd tråd i Nisha Besaras karriär: samhällsengagemanget och viljan att förändra.

”I tonåren ville jag bli journalist. Men sedan växte mitt politiska intresse och jag förstod att det var statsvetenskap jag skulle plugga. Jag tänkte att ’jag kanske ska bli diplomat och jobba på Regeringskansliet?’”, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Vodkachefen: Jag vill inte ha full koll

Och till Regeringskansliet bar det, även om det inte var i rollen som diplomat utan som politisk tjänsteman. Men livet i det politiska toppskiktet var inte alltid som hon hade tänkt sig. Bland annat upplevde hon att tonen var väldigt hård.

”Det är så lätt att gräva ner sig i politiska skyttegravar, både inom och mellan partier, och inte lyssna utan peka ut de andra som onda”, säger hon.

niha-besara-unga-klara Sedan 2010 är Unga Klara ett eget bolag, efter att ha varit en del av Stockholms stadsteater. Teatern anses ha förnyat svensk och internationell barnteater.

I stället för att ägna sig åt politik på heltid vände hon blicken mot media. Bland annat startade hon tidningen Dagens Arena som hon också var chefredaktör för under fyra år.

Rent intellektuellt kunde hon förstå att närvaron i media kunde få en eller annan att förändra sitt sätt att tänka. Men hon fick aldrig något kvitto på att så verkligen var fallet.

”Efter fem år var jag så otroligt frustrerad över att aldrig någonsin få se resultat av mitt arbete. I medierna är det så ytligt och snabbt, snabbt, snabbt. ’Vad tycker du om budgeten, vad tycker du om ditt och datt?’ Man skriver en text och så är den borta, och så skriver man en text till.”

LÄS OCKSÅ: Studie: Så får du dina medarbetare att må bra

Det var först när hon blev erbjuden jobbet som vd för Unga Klara som det slog henne att hon hade missat kulturen som ett sätt att förändra både människor och samhälle. Och det visade sig att den arenan var helt rätt. På teatern får hon ofta det efterlängtade kvittot på att det hon gör spelar roll.

”Jag kan se hur vi får elever i våra skolföreställningar och workshops att lära sig nya saker, utvecklas och att ta sig ur de roller de har hamnat i. Eller hur vi kan väcka debatt i en fråga om kulturlivet och mångfald”, säger Nisha Besara.

Nisha Besaras tre karriärtips

1. Reflektera över ditt eget beteende. Utgå inte bara ifrån att andra har fel utan fundera på vad du själv kan göra annorlunda.

2. Tänk på hur du rekryterar. Våga vara obekväm och ta inte enbart in personer som påminner om dig själv och tänker på samma sätt som du.

3. Följ hjärtat, inte prestigen. Det låter som en klyscha men om du ska klara av att jobba kvar på ett jobb under en längre tid är det viktigt att det känns rätt.

Precis som i fallet med Unga Klara har hon för det mesta blivit erbjuden sina roller och sällan behövt söka några jobb själv. Det var dock en sak som var annorlunda under ena halvan av 2015 då hon sökte jobb på egen hand – och också stötte på en hel del fördomar.

”Jag var yngre än de flesta kandidater, jag har ett icke-nordiskt klingande namn och jag har en brokig bakgrund med politik och media. Och det var ett konstant flöde av kommentarer som ’vi är för fega, vi är inte redo för dig, du är otraditionell’ och så vidare”, säger hon och tillägger:

”Jag menar, man kan ju ta det en eller två gånger, men jag fick möta det så mycket, vilket var nedbrytande. Där kom jag med mitt driv, mina förmågor och mina erfarenheter, men det fanns en oförmåga att se bortom det yttre.”

I dag har hon helt andra utmaningar. Som nytillträdd vd har hon huvudet fullt.

”Jag ligger vaken varje natt och tankarna snurrar i turbofart. ’Snälla hjärnan, stäng av, stäng av, låt mig sova. Det där mejlet som jag skickade i går, undrar om det var rätt ton, undrar vad de tänker? Och just det, det där mötet, då ska jag komma ihåg att ta tag i det där, och så styrelsen nästa vecka, och Kulturdepartementet och …’ Det bara snurrar.”

LÄS OCKSÅ: Toppchefernas 10 bästa intervjufrågor

Vad som händer när det blir dags att säga adjö till Unga Klara vet hon inte, förutom att hon vill jobba med något strategiskt, som styrelsearbete.

”Dit ödet för mig, där hamnar jag. Det låter ju väldigt passivt, men jag har samhällsengagemanget i fokus. Jag trivs med ledarskapet, men i vilken sektor det blir, det vet jag inte.”

Till sist, hur var det då med Göran Perssons favoriträtt? Vad äter han helst om han får bestämma själv?

Efter åren som brevsvarare behöver Nisha Besara inte någon längre betänketid:

”Strömming. Stekt strömming med potatismos.”

LÄS OCKSÅ:

Studie: Så får du dina medarbetare att må bra

Vodkachefen: Jag vill inte ha full koll

Toppchefernas 10 bästa intervjufrågor

Relaterade artiklar

Har du själv plockat upp något nyttigt i poddsamtalen? ”Massor! Utöver energin som samtalen i sig skapar, givet att samtalsämnena är så spännande, viktiga och roliga så tar jag med mig några saker som Linda ofta säger: Att när man involverar team och människor i organisationer i olika stora frågeställningar så går de från att känna sig som medarbetare till att känna sig som medansvariga. Att man ska jobba tillsammans, inte jobba samtidigt. Och att man kan prata om att man jobbar med förbättringar istället för förändringar”. ”Utöver det så tycker jag att det är himla roligt att Anders gång på gång lyfter att han tycker att det är så bra, men ovanligt, att vi involverar och bjuder in alla medarbetare till att vara med i arbetet kring ’stora’ saker, såsom bland annat omorganisationen”.
Karriär

Kvinnor ändrar sitt ledarskap - för att kunna nå toppen

Samtidigt som ledningar blir mer jämställda pekar en färsk rapport från KPMG på att kvinnliga chefer behöver anpassa sitt ledarskap mer än manliga kolleger för att kunna nå toppen.
Stressforskaren Sören Hjälm utbildar chefer och ledare om stress hos Consensus. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Lär dig kontrollera ditt ledarskap vid stress

Stress kan förgifta ditt ledarskapsbeteende. ”Chefer behöver träna på att hantera tuffa situationer”, säger stressforskaren Sören Hjälm som utbildar chefer hos Consensus. Lär dig fatta rätt beslut – inte beslut som styrs av stress.

Kvinnor över 50 diskrimineras på grund av ålder.
Karriär

Kvinnor över 50 ratas - och får sämre lön

Kvinnor över 50 år diskrimineras på arbetsmarknaden på grund av sin ålder – med löneglapp på 10 000 kr. Det visar en rapport från Jurek.
borsvd
Beslutsfattande

Rekordökning: 65 procent fler kvinnliga vd:ar i Sverige

Antalet kvinnliga vd:ar i Sverige ökar rekordsnabbt. Det gör att Anna kan bli det vanligaste vd-namnet 2026, visar en ny rapport från stiftelsen Allbright.
stock
Karriär

Trendbrott – efter 226 år: Hon blir chef över New York-börsen

Det tog 226 år – men nu är det klart. Från och med på fredag är det Stacey Cunningham som är ordförande för New York-börsen och blir därmed den första kvinnan på posten.
chefnr022017
Hållbarhet

Azita Shariati: 9 ögonblick som gjorde min karriär

Hon är hyllad för sitt mångfaldsarbete, flerfaldigt prisad och utnämnd till Sveriges mäktigaste näringslivskvinna. Men resan hit har varit långt ifrån enkel. Chef fick en exklusiv intervju med Sodexos vd Azita Shariati inför bok­släppet av biografin och ledarskaps­boken Hela bilden nu.
Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Det här gillar medarbetare allra mest med chefen

När medarbetare ska berömma sin chef är det tre egenskaper som oftast lyfts fram.
Det finns också områden där många tycker att chefen borde vässa sig.

afvd
Karriär

Manligt nätverk ska locka fler kvinnor

Anställda i tekniktunga branscher är till stor del är män. Det är något ÅF:s vd Jonas Wiström vill ändra på, och snabbt ska det gå. Metoden: Ett manligt nätverk med en enda fråga på agendan.