mentor
Pressbild.

Anna Schreil: Jag vill inte ha full koll

För många 70-talister var barnprogrammet Hajk en underhållande paus från läxläsning och fotbollsträning. För Anna Schreil blev det början på en framtida karriär som chef inom livsmedels- och tillverkningsindustrin.

”De brukade ha ett inslag där de besökte olika produktionsanläggningar, glassfabriker och allt möjligt. Jag tyckte det var så vansinnigt fascinerande. Allt som handlar om teknik, hur saker och ting blir till, och människan och tekniken i samspel har alltid fascinerat mig”, säger hon.

Och det tidiga intresset för teknik har gett utdelning. I somras tog hon över rollen som produktionsdirektör på Absolut Vodka.

Anna Schreils tre karriärtips

1. Lita på att du har mer med dig i bagaget än du kanske tror. Om någon ger dig ett erbjudande finns det en anledning till det, så var inte för snabb med att tacka nej om du känner dig osäker.

2. Var nyfiken på andra roller inom ditt företag eller din organisation, även de som ligger långt från din egen. Ta reda på hur människor jobbar inom sina respektive områden.

3. Våga lita på ditt teams och dina arbetskamra­ters kunnande och erfarenhet. Då kan du känna dig trygg även när du själv inte är helt insatt i ett ämne.

I praktiken innebär uppdraget att Anna Schreil har hand om hela produktionskedjan, allt från inköp av råvaror till destillering och tappning. Även forskning och utveckling ingår i ansvarsom­rådet. Sammanlagt har hon 300 personer under sig.

”I slutändan handlar det om personal och människor, att säkerställa att alla våra anställda trivs, utvecklas och är motiverade. Men också att ständigt förnyas, både när det gäller teknik, nya produkter och arbetssätt”, säger Anna Schreil.

Förutom Hajk har hennes kemi­lärare på gymnasiet haft stor betydelse för hennes karriär. Han uppmuntrade henne bland annat att delta i ett sommarläger med inriktning mot kemi.

”Det var doktorander i kemiteknik från KTH som höll i lägret. Jag tyckte det var jättespännande att dels få träffa sådana som hade kommit lite längre i sina val i livet och dels att få hålla på och labbs.”

Med andra ord var det inte så konstigt att hon valde att läsa till ingenjör. Efter examen gick Anna Schreil vidare som trainee på Unilever. Och hon behövde inte vänta länge innan erbjudandet om en tung chefsroll dök upp – trots att hon saknade erfarenhet av ledarskap.

”Chefens chef kom ner en sen kväll när jag satt och jobbade och sa ’Anna, är du redo för en utmaning?’. Jag svarade ’ja, låt höra’. Då berättade han att produktionschefen hade valt att gå vidare i sin karriär och undrade om jag var sugen på att ta över. ’Får jag fundera på saken?’, sa jag. ’Du får till i morgon bitti på dig’, svarade han.”

Att känna mig trygg i vissa delar, samtidigt som det finns möjlighet att lära mig mer – det är någonstans där jag känner mig trygg.

Många kanske skulle ha tvekat inför ett så stort steg, och hon vet inte om hon skulle ha tackat ja i dag med all den erfarenhet hon nu har, även om hon är glad att hon vågade.

Samtidigt har en av hennes karriärmässiga framgångsfaktorer varit att säga just ”ja”. Det är det vanligaste svar hon har gett när hon har blivit erbjuden en ny roll.

Och något behov av att ha full koll innan hon tar sig an ett uppdrag har hon inte. Snarare menar hon att det kan vara bra att inte vara helt insatt.

”För att bemästra en roll fullständigt kanske du ska ha 100 procent kunskap, erfarenhet, förmåga och skicklighet. Men har du omkring 50, 60 av det, är det ganska lagom, för då har du fortfarande fantastiskt mycket kvar att lära dig. Men du har ändå en grund att stå på”, säger Anna Schreil och tillägger:

”Om jag bara skulle ha 10, 20 procent av de 100 som krävs tror jag att det skulle bli lite för spännande för den typ av person som jag är. Men skulle jag ligga på 90 av 100, skulle det kännas som att … ja, jag vill ju ge mig själv en möjlighet att utvecklas. Att känna mig trygg i vissa delar, samtidigt som det finns möjlighet att lära mig mer – det är någonstans där jag känner mig trygg.” 

Relaterade artiklar

centiro
Delegering

De har platt organisation – på riktigt

Den platta organisationen kan lätt bara bli ett buzzword. Men på Centiro har vd Niklas Hedin gjort verklighet av ett företag utan hierarkier. Traditionella titlar har skippats och alla viktiga beslut tas av medarbetarna själva.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
susanna-campbell-2
Arbetsmiljö

Cheftest: Hon styr Ratos med patos

Hon sätter ledarskapsfrågor högt på agendan och inger både respekt och värme — samtidigt. Tydliga värderingar och långsiktighet är ledord för Ratos vd Susanna Campbell, som beskrivs som ”vinner i längden-karismatisk”. Men hur mycket tålamod har en bransch som vill se snabba resultat?