Så får du balans mellan jobb och fritid

Hälsa
Text: Redaktionen
Publicerad

En undersökning Chef har låtit Synovate göra bland 500 chefer visar att de flesta anser sig ha möjlighet att påverka balansen mellan arbete och privatliv.

89 procent hävdar att de har mer eller mindre balans mellan arbete och fritid. En fjärdedel instämmer helt och fullt. 93 procent tycker att rollen som chef ger dem möjlighet att själva påverka denna balans i större eller mindre utsträckning. 28 procent instämmer helt i påståendet.

Elisabeth Massi Fritz startade inom loppet av ett år sin egen advokatbyrå och blev mamma för första gången. Det fick henne att inse vikten av att inte jobba när hon var ledig. Hon har sedan dess tränat sig i att hålla isär yrkesliv och privatliv. Nu, elva år senare, har hon har lärt sig att stänga av telefonen när hon kommer hem. Om än bara mentalt.
Skillnaden från förr är att hon numera sällan har telefonen i fickan.

När hon är tillsammans med barnen lägger hon ifrån sig telefonen och låter telefonsvararen gå på när någon ringer. Hon lyssnar av den när barnen har somnat och ringer därefter upp när det behövs. Eller så låter hon någon kollega ta hand om saken.

Elisabeth Massi Fritz sticker inte under stol med att hennes intresse egentligen inte är att vara chef. Att delegera är en konst som hon fått lära sig att behärska.

Insikten att hon inte kan vara överallt och göra allt har gjort henne bra på att ställa krav på sin omgivning.
Även privat har hon blivit bättre på att vara rak och att ställa krav på sin omgivning.

»Tidigare kände jag att jag behövde klara av allt: huset, båten, barnen, jobbet, familjen, det sociala. Till slut fanns det ju ingen tid för mig själv«, säger hon.

Elisabeth Massi Fritz gjorde en lista över sådant som hon tyckte var bra och sådant som hon ville ändra på.
Hon insåg att hon ville vara i god tid med att hämta barnen från skola och dagis, inte bara rusa in. Samtidigt ville hon hinna läsa på för att vara förberedd inför sina mål.

»Jag insåg rätt snart att det inte går att läsa medan de är vakna«, säger hon.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka lever Elisabeth Massi Fritz ensam, med barnen Elsa och Erik boende hos sig varannan vecka.

Livet som ensamstående har gjort hennes tillvaro mer strukturerad. Hon har fått mer tid till allt, förklarar hon. För barnen, inte minst. Och sig själv.

»Det är en skillnad jag inte trodde existerade«, säger Elisabeth Massi Fritz.

»För barnen har denna förändring inneburit mer kvalitetstid och en mindre stressad mamma, som tidigare haft ett för stort ansvar«, säger hon.

För att klara av livspusslet väljer många chefer bort vissa aktiviteter. Knappt en tredjedel av de tillfrågade i Chefs undersökning har medvetet prioriterat ned tid med vänner för att hinna med både arbete och privatliv.

Det är främst de manliga cheferna, 34 procent, som anser sig ha valt bort vännerna till förmån för familjen.
Annars är det kategorierna »egen träning och motion« och »hobby eller intresse« som svenska chefer först och främst har prioriterat bort, 40 procent respektive 38 procent.

Andra har valt annorlunda. Undersökningen visar att drygt var tionde chef, 12 procent, medvetet har prioriterat ned tid med sina barn. Fyra procent har medvetet valt att avstå från barn för att få mer tid för sin karriär.

Detta prioriterar chefen ned till förmån för balans i livet:
Hobby eller intresse 40%
Träning och motion 38%
Karriär 30%
Tid med vänner 29%
Tid med partner 16%
Tid med barn 12%
Avstått från partner 5%
Avstått från barn 4%

Detta har chefen gjort för att skapa bättre balans mellan arbete och privatliv:
Minskat arbetstiden 24 %
Minskat på engagemang på fritiden 21 %
Jobbar hemma i större utsträckning 18 %
Fördelat om sysslorna i hemmet 14 %
Valt en lägre befattning 10 %
Bett om hjälp från föräldrar eller andra för att hinna med 8%
Skaffat hushållsnära tjänster 7 %
Skaffat au pair/barnflicka 0%

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden