karriar-5
Foto: Unsplash

Myt om kvinnors karriär-tänk spräckt

Män söker jobb när de uppfyller 60 procent av kravspecifikationerna för tjänsten – men kvinnor bara när de kan checka av hela listan. Det brukar förklaras med kvinnors sämre självförtroende. Men är det verkligen hela sanningen?

Siffrorna kommer från en intern rapport på Hewlett-Packard, har blivit vida spridda och brukar förklaras med att kvinnor helt enkelt har sämre självförtroende än män. I en artikel på Harvard Business Review utforskar ledarskapsexperten Tara Mohr verkligheten bakom siffrorna.

Mohr bestämde sig för att göra en egen studie i ämnet och frågade över 1000 män och kvinnor om anledningen till att de valt bort att söka ett specifikt jobb.

Vanligaste svaret i båda grupperna: Att man inte trodde att man skulle få jobbet eftersom man inte uppfyllde kvalifikationerna – 46 procent män och 41 procent kvinnor valde detta alternativ. Svarsalternativet som tydde på dåligt självförtroende, ”jag trodde inte att jag skulle klara av jobbet”, valdes bara av 10 procent av kvinnorna och 12 procent av männen.

Läs också: Googlestudie: Snällhet skapar dreamteam

”Vad som fick dem att inte söka ett jobb var inte att de brast i sin självuppfattning, utan snarare att de missförstått rekryteringsprocessen”, skriver Mohr och pekar på betydelsen av detta: Det verkar alltså som att HP:s siffror inte tyder på dåligt självförtroende hos kvinnor – utan snarare på att det behövs bättre information om hur rekryteringsprocessen faktiskt funkar.

Trots det kan statistiken, skriver Mohr, fungera som en väckarklocka – inte minst för de som tror att kvalifikationerna verkligen måste uppfyllas. Budskapet är tydligt: Alla andra jobbsökande spelar inte enligt de reglerna.

Och svarsalternativet att man inte sökte för att man följde riktlinjerna var mycket riktigt mer förekommande bland de kvinnliga testpersonerna än bland de manliga.

Läs också: Så pratar du om det förbjudna

Ett annat populärt svar bland den kvinnliga testgruppen var ”jag vill inte misslyckas” – 22 procent, medan bara 13 procent av männen i undersökningen svarade så.

Allt detta pekar på att kvinnor i högre utsträckning tolkar kravspecar i jobbeskrivningar bokstavligt och ser dem som absoluta krav för att få ett jobb. Vilket kanske också är sannare när det gäller kvinnor. Mohr citerar en McKinseyrapport som visar på att män oftare an kvinnor anställs baserat på hur deras potential värderas och avslutar sin artikel med delslutsatsen att det visserligen inte skadar med mer självförtroende. Men framför allt, menar hon, skulle kvinnor i karriären skulle tjäna på att sluta tro på att vissa regler alltid gäller i en rekryteringsprocess.

Läs också: 4 karriärtips från Wall Street

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

drommen1
Karriär

Topplista: Här är 10 företag – som unga drömmer om

It- och teknikbolag dominerar listan över företag med högst anseende bland unga studenter och akademiker.
Thomas von Koch, vd EQT.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

EQTs vd: ”Kulturförändring är det svåra”

”Den stora utmaningen nu, det man totalt underskattar, är företagskultur och ledningskultur”, menar Thomas von Koch, vd för EQT.

yesman
Karriär

Succé på nya jobbet – 8 saker du ska göra

Här är råden du behöver för att få en pangstart på ditt nya jobb: Allt från att sätta upp mål – till hur du kommer nära dina nya medarbetare.
drommen-2
Karriär

Drömprojekt: Skriv en bok – och lyft din karriär

Sociala medier i all ära. Vill du verkligen ge intryck, höja din status och sam­tidigt ge karriären en skjuts är det en egen bok du bör satsa på.
cvnobb
Karriär

7 skäl till att ditt CV blev nobbat när du sökte jobb

Sökte du ditt drömjobb – men fick inget svar? Här är några potentiella anledningar till att ditt CV sorterades bort.
ungaaa
Arbetsmiljö

Unga dissar hög lön – viktigare med en bra chef

Nej, det är inte hög lön som är viktigast när unga akademiker söker en ny arbetsplats.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
cvkingen
Karriär

Så skriver du ett riktigt bra och säljande cv

Karriärrådgivaren Monica Renstig har hjälpt tusentals personer att komma till intervju. Här ger hon sina allra bästa CV-tips.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden