Myt om kvinnors karriär-tänk spräckt
Män söker jobb när de uppfyller 60 procent av kravspecifikationerna för tjänsten – men kvinnor bara när de kan checka av hela listan. Det brukar förklaras med kvinnors sämre självförtroende. Men är det verkligen hela sanningen?
Siffrorna kommer från en intern rapport på Hewlett-Packard, har blivit vida spridda och brukar förklaras med att kvinnor helt enkelt har sämre självförtroende än män. I en artikel på Harvard Business Review utforskar ledarskapsexperten Tara Mohr verkligheten bakom siffrorna.
Mohr bestämde sig för att göra en egen studie i ämnet och frågade över 1000 män och kvinnor om anledningen till att de valt bort att söka ett specifikt jobb.
Vanligaste svaret i båda grupperna: Att man inte trodde att man skulle få jobbet eftersom man inte uppfyllde kvalifikationerna – 46 procent män och 41 procent kvinnor valde detta alternativ. Svarsalternativet som tydde på dåligt självförtroende, ”jag trodde inte att jag skulle klara av jobbet”, valdes bara av 10 procent av kvinnorna och 12 procent av männen.
”Vad som fick dem att inte söka ett jobb var inte att de brast i sin självuppfattning, utan snarare att de missförstått rekryteringsprocessen”, skriver Mohr och pekar på betydelsen av detta: Det verkar alltså som att HP:s siffror inte tyder på dåligt självförtroende hos kvinnor – utan snarare på att det behövs bättre information om hur rekryteringsprocessen faktiskt funkar.
Trots det kan statistiken, skriver Mohr, fungera som en väckarklocka – inte minst för de som tror att kvalifikationerna verkligen måste uppfyllas. Budskapet är tydligt: Alla andra jobbsökande spelar inte enligt de reglerna.
Och svarsalternativet att man inte sökte för att man följde riktlinjerna var mycket riktigt mer förekommande bland de kvinnliga testpersonerna än bland de manliga.
Ett annat populärt svar bland den kvinnliga testgruppen var ”jag vill inte misslyckas” – 22 procent, medan bara 13 procent av männen i undersökningen svarade så.
Allt detta pekar på att kvinnor i högre utsträckning tolkar kravspecar i jobbeskrivningar bokstavligt och ser dem som absoluta krav för att få ett jobb. Vilket kanske också är sannare när det gäller kvinnor. Mohr citerar en McKinseyrapport som visar på att män oftare an kvinnor anställs baserat på hur deras potential värderas och avslutar sin artikel med delslutsatsen att det visserligen inte skadar med mer självförtroende. Men framför allt, menar hon, skulle kvinnor i karriären skulle tjäna på att sluta tro på att vissa regler alltid gäller i en rekryteringsprocess.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.