Från krigets Bagdad till regionchef inom svensk tandvård

Han är flyktingen från Irak som utbildade sig till tandhygienist, blev klinikchef och avancerade till regionchef på Oral Care. ”Många undrar hur jag lyckades”, säger Muntadher Dakhil. Här ger han sina bästa karriärtips.

Karriär
Publicerad
Muntadher Dakhil, regionchef syd, Oral Care.

Han var 16 år när han och familjen kom till Sverige från ett krigshärjat Irak.

Idag är Muntadher Dakhil 29 år och kan titulera sig regionchef syd på Oral Care, en av Sveriges största privata vårdgivare inom tandvård.

”Många hör av sig till mig och undrar hur jag lyckades. Det kräver mycket jobb och energi. Och det kommer alltid motgångar. Så det gäller att jobba hårt, ta alla chanser du får och att inte ge upp”, säger Muntadher Dakhil till Chef, över telefon från Malmö.

Som ny i Sverige hoppade han in överallt, fortsätter han, och räknar upp diverse timanställningar, som diskare och inom vården.

När han pluggade till tandhygienist gick Muntadher Dakhil på alla yrkesträffar han kunde, och han verkade dessutom som studentambassadör.

Och han pratade med allt och alla, dels för att förbättra svenskan, dels för att knyta värdefulla kontakter.

”Jag jobbar också operativt så mycket jag kan, för att få förståelse för mina kollegors vardag.”

Han betonar även vikten av volontärjobb.

Under julen 2015 erbjöd Muntadher Dakhil, som själv är muslim, gratis tomtebesök hos barnfamiljer i Kristianstad där han då bodde. En nyhet som spreds som en löpeld i medierna.

”Jag trodde aldrig att det skulle bli så stort”, har han tidigare kommenterat uppmärksamheten.

Muntadher Dakhil

Ålder: 29.

Yrke: Regionchef Syd på Oral Care.

Bor: Malmö.

Fritid: Träning. Jobbet är en hobby. Föreläsare inom integration och personlig utveckling.

Familj: Gift. Syskon. Föräldrar i Sverige.

Muntadher Dakhil.

Året därpå, 21 år gammal, fick han sin högskoleexamen som tandhygienist. Efter extrajobb och sommarjobb på Oral Care erbjöds han anställning hos samma arbetsgivare.

”Jag visade stort intresse och att jag brann för yrket. Jag kom först och gick sist. Jag hjälpte alltid till, även med sådant som att putsa fönster”, berättar Muntadher Dakhil.

Efter bara tre månader hade han avancerat till klinikchef i Kristianstad.

Och ytterligare tre år senare, 2019, blev han erbjuden tjänsten som regionchef för området syd, som innefattar två kliniker i Kristianstad och en i Malmö.

”Det gäller att jobba hårt, ta alla chanser du får och att inte ge upp.”

”Jag sitter med upphandlingar och uppköp, personalansvar, budget och patienthantering. Vi är nu totalt 35 anställda på tre kliniker”, säger Muntadher Dakhil.

”Jag jobbar också operativt så mycket jag kan, för att få förståelse för mina kollegors vardag. Jag vill fortsätta vara med i driften, assistera dem och ta emot patienter. Så fort någon är sjuk är det jag som hoppar in, och så får jag lösa det administrativa senare. Det uppskattas mycket”, fortsätter han.

Strax efter att du blev regionchef kom pandemin. Hur var det?

”Det var tufft. Det fanns inte material, och inga riktlinjer hur vi skulle arbeta. Vi behövde också hålla oss till restriktionerna. Samtidigt hade vi stort ansvar för att ta hand om patienterna som behövde tandvård. En del av personalen permitterades. Vi fick anpassa verksamheten rejält för att hjälpa patienterna och inte föra smittan vidare. Det svåra var oron bland personalen”, svarar Muntadher Dakhil.

Hur löste du det?

”Jag försökte motivera medarbetarna, och att påminna dem om att vi behövde finnas där för att hjälpa patienterna och för att verksamheterna skulle överleva.”

Brinnande intresse för tandvård och munhälsa är A och O för att lyckas i jobbet och med chefskapet i tandvårdsbranschen.

Det bästa med jobbet? Att vara ”räddaren i nöden”, som Muntadher Dakhil uttrycker det, samtidigt som det är kul att arbeta i team.

”Jag trivs bra med mina kollegor och arbetsuppgifter. Men jag vill aldrig säga att jag är supernöjd, för då tappar jag motivationen. Jag strävar alltid efter att lära mig mer. Och när jag får möjligheten till nya chanser, så tackar jag ja”, säger han.

9 tips – så får du chefsjobbet som ny i Sverige

1. Visa framfötterna.

2. Arbeta volontärt.

3. Om du pluggar – gå på yrkesträffar och nätverka.

4. Sök alla jobb du är intresserad av.

5. Tacka ja till alla möjligheter du får.

6. Tänk på att välja en yrkesbana som du tycker är kul, stimulans är viktigt.

7. Ge alla en positiv bild av dig själv, det gäller i verkliga livet likväl som på LinkedIn.

8. Ge inte upp! Inte ens i sämre tider eller när du får nej.

9. För dig som flyttar hit, tänk framåt. Vad du hade för tidigare utbildning spelar mindre roll. Börja om, börja rätt, klättra!

Tips: Muntadher Dakhil

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden