stressaa

Mörka siffror: Så många chefer mår idag dåligt av stress

7 av 10 chefer. Så många chefer i offentlig sektor tycker jobbet är så psykiskt påfrestande att det är svårt att vara ledig på fritiden.

Det är organisationen Saco som nu släpper en ny rapport. Där framkommer det att 7 av 10 chefer i offentlig sektor har svårt att koppla bort jobbet när de kommer hem. Är du dessutom chef inom vården har du troligen jour dygnet runt.

Påfrestningen gör att 63 procent av cheferna jobbar trots sjukdom. Anledningen? En känsla av att ingen kommer kunna täcka upp deras frånvaro. I längden har det gjort att var fjärde arbetsledare gått ner i arbetstid av hälsoskäl.

Många chefer känner dessutom en press att ständigt vara tillgänglig på telefon och mejl under sin lediga tid, skriver Saco i sin rapport.

Göran Arrius, ordförande för Saco, menar att i främst skola, vård och omsorg är kravbilden på cheferna skev eftersom det finns stora strukturella problem.

”Med upp till 60 direktrapporterande blir det svårt att utöva något ledarskap värt namnet, du hinner knappt ens hålla utvecklings- och lönesamtal med alla på ett år”, säger han till DN.

Så ska cheferna få det bättre, enligt Saco:

  • Större administrativt stöd till chefer
  • Fler chefsnätverk
  • Mindre personalgrupper för varje chef
  • Förbättrad kompetensförsörjning för chefer

Läs också: 7 signaler på för hög arbetsbelastning

Relaterade artiklar

Illustration av person som gör yoga framför en laptop
Hälsa

7 tips för att få fart på hemmaträningen

Soffpotatis eller ostbåge. Stel nacke eller ryggont. Börjar hemmajobbandet ta ut sitt pris? Ha förtröstan. Hela nätet är fullt av proffsiga instruktörer som inget hellre vill än att hjälpa dig i form.
Annonssamarbete Chef + &frankly

”Chefer – se upp med de oskrivna reglerna”

Tuffa tider flyttar chefers fokus mot prestation och leverans. Företagskulturen kan hamna i skymundan.
”Tappa inte bort kulturbyggandet”, varnar hr-experten Lilian Ekelin på &frankly.

Johannes Schildt på Kry
Hälsa

Kry-chefen bryter tystnaden

Nu bemöter vd:n för nätläkarplattformen Kry den allvarliga kritik som riktats mot bolaget för att dränera den vanliga vården på resurser.
10 tecken på missbruk.
Hälsa

10 tecken på missbruk

På videomöten kan ingen känna lukten av alkohol på andedräkten eller se om det är whisky i kaffekoppen. Hemarbete kan öka risken för missbruk, larmar nu företaget Alna, som arbetar med skadligt bruk i arbetslivet.
Kvinna som ser trött ut, tittar in i kameran
Hälsa

Stressrelaterad psykisk ohälsa ökar – kvinnor värst drabbade

Den psykiska ohälsan ökar med långa sjukskrivningar som resultat. De stressrelaterade sjukskrivningarna stod första kvartalet 2020 för 41 procent av alla pågående sjukfall.
Illustration med hjärna, grönsaker och klockor
Hälsa

Vässa din hjärna med rätt mat

Du kan få ut större kapacitet ur din hjärna genom att inte bara tänka på vad – utan kanske framför allt hur och när du äter. Lättsmält under dagen och varmt och proteinrikt till kvällen är några av råden.
kompass-2
Annonssamarbete Chef + Skandia

Trygg arbetsgivare lockar i osäkra tider

I tider av osäkerhet ökar behovet av trygghet.
”Det handlar om att vara en bra, ansvarsfull och attraktiv arbetsgivare”, säger Mattias Munter på Skandia.

Pappa med två sjuka barn
Hälsa

Rusta dig: vabb-vågen är här

Upplever du att extra många av dina medarbetare varit hemma med sjuka barn på sistone? Du är inte ensam. Corona-vabbandet är just nu rekordhögt efter sommaren.