Mörka siffror: Så många chefer mår idag dåligt av stress

7 av 10 chefer. Så många chefer i offentlig sektor tycker jobbet är så psykiskt påfrestande att det är svårt att vara ledig på fritiden.

Hälsa
Publicerad

Det är organisationen Saco som nu släpper en ny rapport. Där framkommer det att 7 av 10 chefer i offentlig sektor har svårt att koppla bort jobbet när de kommer hem. Är du dessutom chef inom vården har du troligen jour dygnet runt.

Påfrestningen gör att 63 procent av cheferna jobbar trots sjukdom. Anledningen? En känsla av att ingen kommer kunna täcka upp deras frånvaro. I längden har det gjort att var fjärde arbetsledare gått ner i arbetstid av hälsoskäl.

Många chefer känner dessutom en press att ständigt vara tillgänglig på telefon och mejl under sin lediga tid, skriver Saco i sin rapport.

Göran Arrius, ordförande för Saco, menar att i främst skola, vård och omsorg är kravbilden på cheferna skev eftersom det finns stora strukturella problem.

”Med upp till 60 direktrapporterande blir det svårt att utöva något ledarskap värt namnet, du hinner knappt ens hålla utvecklings- och lönesamtal med alla på ett år”, säger han till DN.

Så ska cheferna få det bättre, enligt Saco:

  • Större administrativt stöd till chefer
  • Fler chefsnätverk
  • Mindre personalgrupper för varje chef
  • Förbättrad kompetensförsörjning för chefer

Skapa ett gratiskonto, prova Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden