stressaa

Mörka siffror: Så många chefer mår idag dåligt av stress

7 av 10 chefer. Så många chefer i offentlig sektor tycker jobbet är så psykiskt påfrestande att det är svårt att vara ledig på fritiden.

Det är organisationen Saco som nu släpper en ny rapport. Där framkommer det att 7 av 10 chefer i offentlig sektor har svårt att koppla bort jobbet när de kommer hem. Är du dessutom chef inom vården har du troligen jour dygnet runt.

Påfrestningen gör att 63 procent av cheferna jobbar trots sjukdom. Anledningen? En känsla av att ingen kommer kunna täcka upp deras frånvaro. I längden har det gjort att var fjärde arbetsledare gått ner i arbetstid av hälsoskäl.

Många chefer känner dessutom en press att ständigt vara tillgänglig på telefon och mejl under sin lediga tid, skriver Saco i sin rapport.

Göran Arrius, ordförande för Saco, menar att i främst skola, vård och omsorg är kravbilden på cheferna skev eftersom det finns stora strukturella problem.

”Med upp till 60 direktrapporterande blir det svårt att utöva något ledarskap värt namnet, du hinner knappt ens hålla utvecklings- och lönesamtal med alla på ett år”, säger han till DN.

Så ska cheferna få det bättre, enligt Saco:

  • Större administrativt stöd till chefer
  • Fler chefsnätverk
  • Mindre personalgrupper för varje chef
  • Förbättrad kompetensförsörjning för chefer

Läs också: 7 signaler på för hög arbetsbelastning

Relaterade artiklar

jobbstress
Hälsa

Tips från coachen: 5 strategier när du drunknar i jobb

Höst, jobbtoppar, budgetarbete, bara två månader till jul och så en rejäl förkylning på det. Är det lite mycket nu? Du är inte ensam. Här är fem knep du kan pröva om du känner dig konstant överväldigad på jobbet.

Stressforskaren Sören Hjälm utbildar chefer och ledare om stress hos Consensus. Foto: Pavel Koubek
Annonssamarbete Chef + Consensus

Lär dig kontrollera ditt ledarskap vid stress

Stress kan förgifta ditt ledarskapsbeteende. ”Chefer behöver träna på att hantera tuffa situationer”, säger stressforskaren Sören Hjälm som utbildar chefer hos Consensus. Lär dig fatta rätt beslut – inte beslut som styrs av stress.

stress-2-2
Arbetsmiljö

Undersökning: Stresshantering på jobbet får underkänt

Fler än var tionde svensk har varit sjukskriven för stress under de senaste tre åren, enligt en ny undersökning.

greta
Hållbarhet

Retorikexperten: ”Gretas tal kan få dubbel effekt”

Greta Thunbergs känsloladdade och konfrontativa tal jämförs redan med Martin Luther Kings ”I have a dream” och andra historiska anföranden. Men talet kan uppfattas på olika sätt, säger Chefs expert Sofia Kacim.
mikropaus
Hälsa

Därför ska du ta mikropauser

Ett kort break från skrivbordet är ofta synonymt med en kopp kaffe. Här är fem tips på annat du kan ägna dig åt som ger värdefull återhämtning.

aterhamtning
Hälsa

Ny studie: Jobbet är bra – för hälsan

Arbete är välinvesterad tid. Din hälsa och livskvalitet förbättras avsevärt av att gå till jobbet varje dag, visar ny forskning.
Viktoria Lindhé på &frankly Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + &frankly

Det här gillar medarbetare allra mest med chefen

När medarbetare ska berömma sin chef är det tre egenskaper som oftast lyfts fram.
Det finns också områden där många tycker att chefen borde vässa sig.

byrajobb
Hälsa

5 frågor som hjälper dig att orka med motgångar

Förmågan att klara av svårigheter gör dig till en mer hållbar ledare. När du står inför stressade situationer är det viktigt att kunna stanna upp och reflektera.