stressaa

Mörka siffror: Så många chefer mår idag dåligt av stress

7 av 10 chefer. Så många chefer i offentlig sektor tycker jobbet är så psykiskt påfrestande att det är svårt att vara ledig på fritiden.

Det är organisationen Saco som nu släpper en ny rapport. Där framkommer det att 7 av 10 chefer i offentlig sektor har svårt att koppla bort jobbet när de kommer hem. Är du dessutom chef inom vården har du troligen jour dygnet runt.

Påfrestningen gör att 63 procent av cheferna jobbar trots sjukdom. Anledningen? En känsla av att ingen kommer kunna täcka upp deras frånvaro. I längden har det gjort att var fjärde arbetsledare gått ner i arbetstid av hälsoskäl.

Många chefer känner dessutom en press att ständigt vara tillgänglig på telefon och mejl under sin lediga tid, skriver Saco i sin rapport.

Göran Arrius, ordförande för Saco, menar att i främst skola, vård och omsorg är kravbilden på cheferna skev eftersom det finns stora strukturella problem.

”Med upp till 60 direktrapporterande blir det svårt att utöva något ledarskap värt namnet, du hinner knappt ens hålla utvecklings- och lönesamtal med alla på ett år”, säger han till DN.

Så ska cheferna få det bättre, enligt Saco:

  • Större administrativt stöd till chefer
  • Fler chefsnätverk
  • Mindre personalgrupper för varje chef
  • Förbättrad kompetensförsörjning för chefer

Läs också: 7 signaler på för hög arbetsbelastning

Relaterade artiklar

Att meditera i 15 minuter kan vara lika positivt som en semesterdag.
Hälsa

Meditera 15 minuter – motsvarar en semesterdag

Redan småstressad över att komma tillbaka till kontoret? Här är tricket som psykologerna menar kan vara lika effektivt för hälsan som att semestra.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

Cheferna på France Télécom står åtalade för medarbetares självmord.
Arbetsmiljö

Chefer kan fängslas för våg av självmord

Rättegången kring den självmordsvåg som skakade det franska telekombolaget France Télécom för dryga tio år sedan går mot sitt slut. Höga böter och fängelse krävs av åklagaren.
Så kopplar du av på riktigt under semestern.
Hälsa

6 steg: Så kopplar du av på semestern – på riktigt

Ibland är det lättare sagt än gjort att koppla av på semestern. Den som har hög arbetsbelastning kan till och med bli mer stressad av att inte vara på jobbet. Följ dessa sex steg för att kunna njuta av semestern till fullo.
Workcation kan sudda ut gränserna mellan arbete och fritid varnar experten.
Arbetsmiljö

Experten: Workcation rör ihop jobb och fritid

Modeordet ”workcation”, eller ”jobbmester” på svenska, är på frammarsch. Men är det en välsignelse eller förbannelse att jobba från poolkanten? Experten svarar.
8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern
Hälsa

8 regler: Så låter du bli att stressa på semestern

Börjar det gnaga i bakhuvudet när du inte kollat jobbmejlen efter en kvart i solstolen? Följ dessa regler för att koppla av på riktigt.
mobilbero
Hälsa

8 av 10 chefer: Vi kollar jobbmejlen – varje kväll

Stress är ett stort problem i arbetslivet.
stressfri
Hälsa

5 tips: Sluta småmejla – och få en bättre semester

Senaste åren har det blivit enklare att mobilsurfa – även utomlands. Det gör det även enklare att läsa jobbmejlen på semestern – oavsett var du befinner dig. Här är 5 tips för att skapa struktur och därmed vara mer ledig under sommaren.