mia-tornblom-2
Foto: Helén Karlsson

Mia Törnblom: Vinna silver eller förlora guld?

”Jag får väldigt ofta frågan om hur Pia är i verkligheten, är hon sådär cool som hon verkar? Ja! Det är hon. Eller rättare sagt, hon är ännu coolare.” Mia Törnblom berättar i sin nya krönika om sina viktigaste lärdomar från arbetet med fotbollslandslaget.

Sedan ett par år tillbaka har jag haft förmånen att arbeta med Pia Sundhage och det svenska damlandslaget i fotboll, och i somras fick vi uppleva en OS-final. Inget svenskt lag har på 68 år lyckats med den bedriften. Vi spelade väldigt bra men Tyskland vann med 2–1.

En av de sakerna som jag är mest stolt över är hur fort våra tjejer trots förlust ändå på riktigt lyckas känna att de vunnit ett silver, i stället för att känna att de förlorade ett guld. Att den oerhörda mentala styrkan är en imponerande bedrift som det tar tid och mycket träning för att uppnå. Att få arbeta med ledarna och laget är ett uppdrag som många avundas mig och det har jag full förståelse för. Det är otroligt spännande och lärorikt.

Läs också: Så fick hon sjuktalen att störtdyka

Det första passet som jag höll i handlade om normer och värderingar, våra innersta åsikter om vad som är rätt, riktigt och viktigt för oss. En gemensam värdegrund är en förutsättning för att en grupp ska kunna prestera tillsammans på topp.

Jag la fram olika påståenden och uppmanade spelare och ledare att välja mellan ”Ja, håller helt och hållet med”, ”Ja, håller till viss del med”, ”Nej, håller inte alls med” och ”Nej, håller inte med men har vissa förbehåll”.

Mitt första påstående var: ”Det är viktigare att ställa upp för laget än för sig själv”, och jag var övertygad om att alla skulle ställa sig på Ja. Men så blev det inte. Alla ledare med Pia i ledningen ställde sig på Ja, medan de allra flesta spelarna i stället ställde sig på Nej.

Läs också: 10 tips - så undviker du fylleslag på julfesten

Mia Törnblom

Gör: Driver MT Ledarskap tillsammans med maken och ett tiotal medarbetare som arbetar med individ-, team- och ledarutveckling.

Ålder: 49. 

Familj: Man och bonusson.

Bakgrund: Ekonomi- och personalansvarig på it-företag. Sa upp sig 2001 för att starta eget. Första egna företaget 1986, som nagelteknolog. Har skrivit nio böcker om konsten att leda sig själv och andra.

Efteråt följde en mycket livlig och spännande diskussion och det visade sig att de visst var överens, men att de uppfattat frågeställningen olika. Det är en av orsakerna till att det är så viktigt att ta sig tid för kommunikation. Vi utgår från oss själva och det kan skapa en massa missförstånd och onödiga konflikter.

Jag får väldigt ofta frågan om hur Pia är i verkligheten, är hon sådär cool som hon verkar? Ja! Det är hon. Eller rättare sagt, hon är ännu coolare. Pia tar aldrig en lättare och mindre krävande väg och för henne kommer laget alltid att vara viktigare än jaget.

Läs också: Azita Shariati om mångfald: ”Det som kan mätas blir gjort”

”När man är bäst lyssnar människor på det man har att säga och då kan man säga viktiga saker.”

Detta är en av de värderingar som driver Pia och denna drivkraft har gjort henne till en av de absolut bästa. Som spelare har hon vunnit fem mästerskapsmedaljer och som förbundskapten har hon lyckats leda sina lag till fem medaljer de senaste sex mästerskapen, två OS-guld, ett VM-silver, ett EM-brons och nu senast ett OS-silver.

mia

”I vår fyller jag 50 och firar med att springa en halvmara för första gången tillsammans med min väninna Johanna Frank. Vår coach är den briljanta Gunnar Söderström.”

Pia lever för fotbollen, när hon tar beslut utgår hon alltid från vad som är bäst för damfotbollen. Hon är cool, men hon är också krävande. Hon är skärpt, vass och envis vilket gör att jag är tvungen att vara i det bästa tillstånd jag kan vara. Hennes ifrågasättande och kompetens gör att jag blir bättre. Hon gör mig bättre.

Om våra samtal handlar om annat än ”viktiga” saker som fotboll och ledarskap, då blir hon blir uttråkad. Men om ledarskap, såväl i teorin som i praktiken, kan vi prata i timmar.

Förutom drivkraften att prata om viktiga saker, tror jag att nyckeln till hennes framgång ligger i insikten som hon själv så ofta delar:

”Ensam är jag oduglig men tillsammans med andra är jag nästan bäst.”

/Mia Törnblom

Läs också: Checklista: Så hinner du jobba klart innan jul

Relaterade artiklar

mia1
Kommunikation

Mia Törnblom: Min feedback blev för brutal

"Jag hann hejda mitt ego, förbannade mig själv för att jag varit hänsynslös och skapat stress hos henne", skriver Mia Törnblom om att ge feedback.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

miat-2
Mia Törnblom

Mia Törnblom: Det här lärde jag mig av en sur gubbe

Mia Törnblom berättar om sina möten med en "sur gubbe" sin senaste krönika.
tornblom
Mia Törnblom

”Chocken: Hon hade lurat oss alla”

"Därför kom hennes agerande som en chock för de flesta av medarbetarna. Hur kunde hon? Hon är ju en av de goda?", skriver Mia Törnblom i sin krönika.
miat-2
Mia Törnblom

Mia Törnblom: Värderingar avgör allt

"Jag vill hylla de bolag som vill vara den bästa arbetsplatsen för sina medarbetare, som har sin värdegrund med i alla beslut som tas och som ser individen som en tillgång. Det är ni som gör världen bättre!", skriver Mia Törnblom i sin krönika.
pia
Mia Törnblom

Mia Törnblom: Fattar ni hur cool hon är?

Mia Törnblom hyllar Pia Sundhages ledarskap – som står pall trots svåra påfrestningar – i sin nya krönika.
Helene Leitner Larsson på Inhouse. Foto: Karina Ljungdahl
Annonssamarbete Chef + Inhouse

Lär dig säkra de bästa kollegorna – med onboarding

Håll undan konkurrenterna. Landa talangerna. Lotsa nya medarbetare rätt. Chefer som kan onboarding får ett övertag i dragkampen om de bästa nya kollegorna.
mia_trapp_4cmyk
Krönikor

Mia Törnblom: Hur inkompetent är du?

Vad du säger som chef har stor betydelse. Om de vi kommunicerar med inte förstår vad vi menar, spelar det ingen roll. Och i värsta fall känner sig personen korkad eller exkluderad, skriver Mia Törnblom i sin nya krönika.