mia-tornblom-2
Foto: Helén Karlsson

Mia Törnblom: Vinna silver eller förlora guld?

”Jag får väldigt ofta frågan om hur Pia är i verkligheten, är hon sådär cool som hon verkar? Ja! Det är hon. Eller rättare sagt, hon är ännu coolare.” Mia Törnblom berättar i sin nya krönika om sina viktigaste lärdomar från arbetet med fotbollslandslaget.

Sedan ett par år tillbaka har jag haft förmånen att arbeta med Pia Sundhage och det svenska damlandslaget i fotboll, och i somras fick vi uppleva en OS-final. Inget svenskt lag har på 68 år lyckats med den bedriften. Vi spelade väldigt bra men Tyskland vann med 2–1.

En av de sakerna som jag är mest stolt över är hur fort våra tjejer trots förlust ändå på riktigt lyckas känna att de vunnit ett silver, i stället för att känna att de förlorade ett guld. Att den oerhörda mentala styrkan är en imponerande bedrift som det tar tid och mycket träning för att uppnå. Att få arbeta med ledarna och laget är ett uppdrag som många avundas mig och det har jag full förståelse för. Det är otroligt spännande och lärorikt.

Det första passet som jag höll i handlade om normer och värderingar, våra innersta åsikter om vad som är rätt, riktigt och viktigt för oss. En gemensam värdegrund är en förutsättning för att en grupp ska kunna prestera tillsammans på topp.

Jag la fram olika påståenden och uppmanade spelare och ledare att välja mellan ”Ja, håller helt och hållet med”, ”Ja, håller till viss del med”, ”Nej, håller inte alls med” och ”Nej, håller inte med men har vissa förbehåll”.

Mitt första påstående var: ”Det är viktigare att ställa upp för laget än för sig själv”, och jag var övertygad om att alla skulle ställa sig på Ja. Men så blev det inte. Alla ledare med Pia i ledningen ställde sig på Ja, medan de allra flesta spelarna i stället ställde sig på Nej.

Mia Törnblom

Gör: Driver MT Ledarskap tillsammans med maken och ett tiotal medarbetare som arbetar med individ-, team- och ledarutveckling.

Ålder: 49. 

Familj: Man och bonusson.

Bakgrund: Ekonomi- och personalansvarig på it-företag. Sa upp sig 2001 för att starta eget. Första egna företaget 1986, som nagelteknolog. Har skrivit nio böcker om konsten att leda sig själv och andra.

Efteråt följde en mycket livlig och spännande diskussion och det visade sig att de visst var överens, men att de uppfattat frågeställningen olika. Det är en av orsakerna till att det är så viktigt att ta sig tid för kommunikation. Vi utgår från oss själva och det kan skapa en massa missförstånd och onödiga konflikter.

Jag får väldigt ofta frågan om hur Pia är i verkligheten, är hon sådär cool som hon verkar? Ja! Det är hon. Eller rättare sagt, hon är ännu coolare. Pia tar aldrig en lättare och mindre krävande väg och för henne kommer laget alltid att vara viktigare än jaget.

”När man är bäst lyssnar människor på det man har att säga och då kan man säga viktiga saker.”

Detta är en av de värderingar som driver Pia och denna drivkraft har gjort henne till en av de absolut bästa. Som spelare har hon vunnit fem mästerskapsmedaljer och som förbundskapten har hon lyckats leda sina lag till fem medaljer de senaste sex mästerskapen, två OS-guld, ett VM-silver, ett EM-brons och nu senast ett OS-silver.

mia

”I vår fyller jag 50 och firar med att springa en halvmara för första gången tillsammans med min väninna Johanna Frank. Vår coach är den briljanta Gunnar Söderström.”

Pia lever för fotbollen, när hon tar beslut utgår hon alltid från vad som är bäst för damfotbollen. Hon är cool, men hon är också krävande. Hon är skärpt, vass och envis vilket gör att jag är tvungen att vara i det bästa tillstånd jag kan vara. Hennes ifrågasättande och kompetens gör att jag blir bättre. Hon gör mig bättre.

Om våra samtal handlar om annat än ”viktiga” saker som fotboll och ledarskap, då blir hon blir uttråkad. Men om ledarskap, såväl i teorin som i praktiken, kan vi prata i timmar.

Förutom drivkraften att prata om viktiga saker, tror jag att nyckeln till hennes framgång ligger i insikten som hon själv så ofta delar:

”Ensam är jag oduglig men tillsammans med andra är jag nästan bäst.”

/Mia Törnblom

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

miat-2
Mia Törnblom

Mia Törnblom: Värderingar avgör allt

"Jag vill hylla de bolag som vill vara den bästa arbetsplatsen för sina medarbetare, som har sin värdegrund med i alla beslut som tas och som ser individen som en tillgång. Det är ni som gör världen bättre!", skriver Mia Törnblom i sin krönika.
Mia Malmenäs, Mapi
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Så vinner arbetsgivaren på ditt kompetenslyft

Du lyfter din karriär med en ledarskapsutbildning i världsklass. Din arbetsgivare får tillgång till viktig ny kompetens. Mia Malmenäs ser en tydlig win-win med sin Executive MBA-utbildning på Stockholms universitet.
pia
Mia Törnblom

Mia Törnblom: Fattar ni hur cool hon är?

Mia Törnblom hyllar Pia Sundhages ledarskap – som står pall trots svåra påfrestningar – i sin nya krönika.
mia_trapp_4cmyk
Krönikor

Mia Törnblom: Hur inkompetent är du?

Vad du säger som chef har stor betydelse. Om de vi kommunicerar med inte förstår vad vi menar, spelar det ingen roll. Och i värsta fall känner sig personen korkad eller exkluderad, skriver Mia Törnblom i sin nya krönika.
mia-tornblom-2
Krönikor

Den fulaste egenskapen en ledare kan ha

”Den stora utmaningen är att vi märker när oron för att misslyckas tar över lusten att leda.” Så skriver Mia Törnblom i sin nya krönika om vikten att vara en generös ledare.
mia-tornblom-2
Delegering

Mia Törnblom: Möte med den perfekta chefen

”Hon använder ordet perfektionist säkert tio gånger och varje gång hon gör det är det som att det glittrar till i ögonen på henne.” Mia Törnblom skriver i sin nya krönika om hur man jobbar med sin egen perfektionism som chef.
butterfly
Annonssamarbete Chef + Experis

Nya egenskaper skiljer ut Sveriges bästa chefer

Juryarbetet med att sålla fram landets bästa chefer till Chefgalan ger en unik möjlighet att trendspana på svenskt ledarskap. Tydligt är att det tuffa förändringstempot ställer nya krav. ”Finalisterna har tagit till sig nya egenskaper och applicerar dem i sitt ledarskap. Det skiljer ut dem från andra”, säger Helen Remnås på Experis, som varit med i hela processen.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden