unga-mentor
Foto: Pexels

Metoden: Gör nya kollegan till din mentor

Låt en nyutexaminerad bli din ledarskaps- och karriärsmentor på jobbet. Det har fördelar både för din och ditt företags utveckling.

Ny teknik och ökad digitalisering kräver att moderna företag hänger med i utvecklingen. Flera framtidsrapporter vittnar också om att den yngre generationen kommer att ställa nya krav på arbetsmarknaden och vilja förändra den.

Ofta sitter nyutexaminerade medarbetare på en mängd kunskap och idéer för hur ditt företag kan hänga med i de snabba vändningarna. Ett sätt att få dem att dels snabbt komma in i och bli en del av i organisationen och dels låta de äldre, mer erfarna cheferna ta del av deras kunskap och synvinklar, är att låta de yngre vara mentorer åt seniora chefer.

Ett företag som prövat metoden är det globala företaget Kimberly-Clark.

”Det fick mig att omvärdera hur mitt team kommunicerar och fick oss att använda snabbare metoder som att sms:a istället för att mejla och kommunicera genom video istället för att använda nyhetsbrev”, säger Donna McPherson, vice vd, i en intervju till The Guardian. 

Men inte bara utomlands provas metoden. Även i Sverige i Östergötland pågår nu ett mentorsprogram där erfarna kommunala chefer paras ihop med yngre mindre erfarna chefer för att under ett år träffas och lära av varandra.

”Det är klart att mentorerna har mycket kunskaper men adepterna har också erfarenheter som de kan dela och berätta om som har betydelse även för mentorn”, säger Faiz Jaber, en av initiativtagarna till mentorsprogrammet i en intervju med Chef.

The Guardian tipsar i sin artikel om några saker att tänka på för att få ut så mycket som möjligt av ett så kallat omvänt mentorsprogram:

– Förbered dig. Mentorsprogrammet måste vara välstrukturerat om det ska bli bra.

– Sätt upp tydliga mål med programmet och informera om processen och vad du, eller ditt företag förväntar dig för resultat.

– Välj mentorer och personer som ska få en mentor med omsorg.

– Bestäm olika områden, utmaningar och problem för programmet och låt mentorerna fokusera på ett åt gången.

– Kör programmet under en bestämd tid och håll dig till den tidsramen och de uppsatta målen.

– Förbered feedbacken. Både den personliga och den som kommer bli offentlig. Exempelvis i en rapport om vad de medverkande personerna lärt sig och hur företaget kan arbeta vidare med olika idéer och lärdomar.

Relaterade artiklar

staffetpinne
Delegering

Efter 10 år som vd – så lämnade Anders Källström över till ex-ministern

Få vd:ar i näringslivet får en vettig överlämning av sin efterträdare.
al_ledarstil_stor
Annonssamarbete Chef + Atrium Ljungberg

Kontoret – en viktig nyckel i ditt ledarskap

Allt fler satsar på sitt kontor – trots digitalisering och ökat distansarbete. Anledningen? Nya möjligheter för kontoret som ledarskapsverktyg och må-bra-faktor.
feanvaro
Delegering

Frånvaro-mejl? Se upp för dessa dödssynder

För att inte ruinera ledigheten — och därmed dig själv — finns det tre viktiga saker att tänka på när du utformar ditt frånvaro-meddelande.
googlestudien
Beslutsfattande

Googlestudie: 10 saker chefen måste leva upp till

Uppdaterar svaren i den 10-åriga studien.

hogpresterare-2
Arbetsmiljö

Siffror: Kraftig ökning av sjuka chefer

Allt fler chefer hamnar i lång sjukfrånvaro. Främst är det kvinnliga chefer som är drabbade, visar nya siffror.
robot-8
Beslutsfattande

Här är svenska roboten som arbetstränar medarbetare

Nu är den lanserad – den svenska roboten Furhat som tagit sex år att utveckla. Den kan arbetsträna nya medarbetare i kniviga sociala situationer och göra mer fördomsfria arbetsintervjuer.
Ibland är det systemen, inte ledarskapet, som orsakar frustration på jobbet.
Annonssamarbete Chef + Sopra Steria

IT-system dold orsak till ledarskapsproblem

Dålig effektivitet och irritation i ditt team beror inte alltid på brister i ledarskapet. Leta efter lösningar på rätt ställe. ”Det är alldeles för vanligt med IT-system som stoppar oss, snarare än stöttar”, säger Christer Söderholm på Sopra Steria.
egeskape
Beslutsfattande

Egenskapen som skapar framgång

En egenskap är extra viktig i en snabbrörlig värld, menar en ny studie. För att lyckas som ledare krävs det att du är ödmjuk inför att hela tiden lära dig nya saker.