Gå på anställningsintervju: Tio myter – och hur du gör istället

Det finns många missuppfattningar om hur anställningsintervjuer ska gå till. Låt bli att oroa dig för de här sakerna när du ska söka nytt chefsjobb.

Under en intervju för ett nytt chefsjobb finns det många fällor att trilla i. Men det är dumt att bekymra sig över situationer som inte ens kommer att inträffa.

Tio vanligaste myterna i samband med intervjun:

Myt 1: Intervjuaren har förberett sig väl. De flesta chefer som ska rekrytera är tvärtom under tidspress. Kanske har chefen som ska rekrytera dig inte ens hunnit läsa igenom ditt cv ordentligt.

Gör så här: Ta därför själv kommandot och lyft fram de erfarenheter och den kompetens du har som gör att du är perfekt för jobbet. Vänta inte på att få frågan.

Myt 2: Intervjuaren har fått utbildning i hur man genomför en anställningsintervju. Nja, det stämmer om du träffar en erfaren HR-chef eller headhunter. Men om du träffar chefer som inte är specialiserade på HR-frågor är sannolikheten mindre att de vet exakt vad de ska fråga.

Gör så här: Var därför noga med att själv ha konkreta svar på varför du är rätt för tjänsten även om de ställer vaga frågor.

Myt 3: Om intervjuaren bjuder på kaffe måste du svara ja. Varför? För det mesta försöker intervjuaren bara vara trevlig.

Gör så här: Ta bara kaffe om du verkligen vill ha. Då slipper du också oroa dig för risken att behöva gå på toaletten mitt i intervjun.

Myt 4: Intervjuaren förväntar sig att du ska lämna över referenser med detsamma. 

Gör så här: Vänta tills du får en direkt fråga. Det är en smart taktik, eftersom du i slutet på intervjun har bättre koll på vem av dina referenser som skulle passa bäst i den här situationen. Dessutom är det bra för dig att få chans att förbereda dina referenser.

Myt 5: Det finns ett rätt svar på varje fråga. Nej, det kan i stället vara viktigare att ha rätt inställning till frågorna än att du ger ett ”korrekt” svar.

Gör så här: En bra metod för att visa hur du är som chef är att använda sig av konkreta exempel på hur du löst olika situationer.

Myt 6: Du ska aldrig lägga ut texten. Ju bättre förberedd du är, desto bättre vet du vilka frågor som kräver mer utförliga svar och vilka som du inte behöver lägga lika mycket energi på.

Gör så här: Du kan ge längre svar på de frågor som är direkt kopplade till hur din kompetens passar för tjänsten.

Myt 6: Om du har rätt kompetens, spelar utseendet ingen roll. Tyvärr – flera forskningsstudier har visat att stil och utseende är av stor betydelse när man ska ta beslut om vem som ska rekryteras.

Gör så här: Klä dig så att du ser självsäker och förtroendeingivande ut.

Myt 7: Om du får frågan: ”Vad gör du om fem år?” måste du visa att du är ambitiös. Frågan är väldigt vanlig i USA, men förekommer även i Sverige. Ett vanligt karriärtips är att man ska vara kaxig och säga ”Då har jag ditt jobb”. Men för mycket ambition kan också ge intrycket av att du är en hoppjerka.

Gör så här: Säg i stället att du vill stanna så länge du känner att du utvecklas. Det kan också vara smart att ställa motfrågan: ”Vad ser ni att jag gör om fem år?”, för att få en bild av vilka karriärvägar det finns på företaget.

Myt 9: Om du blir kallad till intervju innebär det att jobbet fortfarande är ledigt
Nej, det stämmer inte alltid. Det kan till och med vara så att tjänsten inte ens existerade från början, eller att man har en intern kandidat i åtanke. Företagets syfte med att kalla till intervju kan vara att ”skanna marknaden” och se vilka kandidater som finns där ute och vilka löneanspråk de har.

Myt 10: Den som är mest kvalificerad får jobbet
Anställningsintervjuer har stora likheter med förhållanden. Det måste finnas kemi mellan personerna för att det ska fungera. Det räcker inte med att man är ”rätt” för varandra. En chef med rätt kompetens har helt enkelt större chanser att få jobbet om man dessutom passar in i kulturen och med resten av de anställda.

Gör så här: Om du märker att intervjuaren är tveksamt inställd till dig kan du använda slutfasen av intervjun till att ge konkreta exempel på hur väl du kommer att passa in i verksamheten. Om du fortfarande vill ha jobbet, vill säga.

1 år med Chef för bara

1695:-

  • Expertråd och stöd i chefsfrågor
  • Djupdykande reportage och personliga intervjuer med chefer från olika branscher.
  • Inspiration och motivation till ditt ledarskap.
  • Chef Premium med smarta digitala verktyg som förenklar ditt chefsjobb.
  • Tips och råd för att ta nästa kliv i karriären.
  • Mallar och avtal ingår
  • Tidningen Chef hem i brevlådan

Skaffa Chef nu

Se alla våra erbjudanden