Magnus Sallbring, hr-chef Atea, är Hälsofrämjande chef 2015

Evenemang
Publicerad
Magnus Sallbring, ATEA Sverige, utnämndes till Hälsofrämjande chef 2015. Foto: Johan Lygrell

Du är en soffpotät, säger du. Hur lyckas du ändå motivera dina med­arbetare till bättre hälsa?
”Jag har inte någon som helst relation till träning. Men det gör att jag kan ta sats från mina egna laster och ovanor för att hjälpa stillasittande människor igång. Och det är inte svårt. Det är bara att erbjuda dem något som är så galet att de inte kan avstå – a once in a lifetime experience.”

Den galna upplevelsen var Sverigestafetten där 2 600 medarbetare förflyttade sig genom hela Sverige, 360 mil, på cykel, inlines, rullstol eller till fots under två veckors tid. Under förberedelser och genomförande ökades omsättningen med 10 procent, 1 miljard. Hur är det möjligt?
”Det hade inte varit möjligt utan galna projekt som Sverigestafetten. Jag glömmer aldrig när jag pratade med vår vd om hur vi skulle tackla lågkonjunkturen och han sa: ’Vi ska göra det som alla pratar om, som står i alla läroböcker, men som ingen någonsin gör, vi ska gå till attack.’ Och då gäller det att ha rätt förutsättningar.

Våra medarbetare är skitstolta, de brinner för det vi gör och de berättar om det för alla. Så det är just på grund av våra galna projekt som vi har skapat det här fantastiska resultatet.”

Hur viktig är din roll som ledare för medarbetarnas hälsa?
”Jag tror inte att de uppfattar mig som chef utan att vi gör detta tillsammans. Många känner igen sig i mina tillkortakommanden. Jag är full av brister när det gäller motion. Alla skrattar åt mig. Vi har till och med gjort en film som ligger på Youtube där jag visar att man kan få hälsopoäng när man städar eller går ut med hunden – i Charlie Chaplin-tempo och för små träningskläder. Det är viktigt att bjussa på sig själv, då blir det mer okej att vi alla är olika.”

Och du är inte rädd att tappa i respekt och förtroende?
”Jag tror det är helt tvärtom. Om du söker pondus och respekt får du det inte. Det gäller att vara sig själv. För mig är det engagemanget, att brinna, att bejaka våra värderingar och vår kultur.”

Andra har läst: Alla vinnarna på Chefgalan 2015

Andra har läst: Läs mer om de nominerade till Hälsofrämjande chef 2015 här

 

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden