magnus_sallbring-2
Magnus Sallbring, ATEA Sverige, utnämndes till Hälsofrämjande chef 2015. Foto: Johan Lygrell

Magnus Sallbring, hr-chef Atea, är Hälsofrämjande chef 2015

Du är en soffpotät, säger du. Hur lyckas du ändå motivera dina med­arbetare till bättre hälsa?
”Jag har inte någon som helst relation till träning. Men det gör att jag kan ta sats från mina egna laster och ovanor för att hjälpa stillasittande människor igång. Och det är inte svårt. Det är bara att erbjuda dem något som är så galet att de inte kan avstå – a once in a lifetime experience.”

Den galna upplevelsen var Sverigestafetten där 2 600 medarbetare förflyttade sig genom hela Sverige, 360 mil, på cykel, inlines, rullstol eller till fots under två veckors tid. Under förberedelser och genomförande ökades omsättningen med 10 procent, 1 miljard. Hur är det möjligt?
”Det hade inte varit möjligt utan galna projekt som Sverigestafetten. Jag glömmer aldrig när jag pratade med vår vd om hur vi skulle tackla lågkonjunkturen och han sa: ’Vi ska göra det som alla pratar om, som står i alla läroböcker, men som ingen någonsin gör, vi ska gå till attack.’ Och då gäller det att ha rätt förutsättningar.

Våra medarbetare är skitstolta, de brinner för det vi gör och de berättar om det för alla. Så det är just på grund av våra galna projekt som vi har skapat det här fantastiska resultatet.”

Hur viktig är din roll som ledare för medarbetarnas hälsa?
”Jag tror inte att de uppfattar mig som chef utan att vi gör detta tillsammans. Många känner igen sig i mina tillkortakommanden. Jag är full av brister när det gäller motion. Alla skrattar åt mig. Vi har till och med gjort en film som ligger på Youtube där jag visar att man kan få hälsopoäng när man städar eller går ut med hunden – i Charlie Chaplin-tempo och för små träningskläder. Det är viktigt att bjussa på sig själv, då blir det mer okej att vi alla är olika.”

Och du är inte rädd att tappa i respekt och förtroende?
”Jag tror det är helt tvärtom. Om du söker pondus och respekt får du det inte. Det gäller att vara sig själv. För mig är det engagemanget, att brinna, att bejaka våra värderingar och vår kultur.”

Andra har läst: Alla vinnarna på Chefgalan 2015

Andra har läst: Läs mer om de nominerade till Hälsofrämjande chef 2015 här

 

Relaterade artiklar

jury-2
Evenemang

Juryns ordförande: ”Så väljer vi Årets Chef”

Flera hundra nominerade chefer har blivit till 15 finalister i 5 olika priskategorier. Nu berättar Cecilia Norrby, juryordförande för Årets Chef, om hur urvalet går till.

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

vinnare2
Evenemang

Så var Chefgalan – han blev Årets Chef!

Här kan du följa liverapporteringen från Chefgalan 2019: Vinnarna, gäster på scen och mycket mer.
norrby
Evenemang

Juryns ordförande förklarar: Så väljer vi ut Årets Chef

Över 500 nominerade chefer har blivit till 18 finalister i 6 olika kategorier. Nu berättar Cecilia Norrby, juryordförande för Årets Chef, om hur urvalet går till.
ella1
Evenemang

Årets Chef-vinnaren: "Blev ett omtumlande år för mig"

 En slitvarg med sällsynt känsla för att lyfta människor. Så löd motiveringen när Manpowers Elisabeth Wennström blev utsedd till Årets Chef 2018. Nu berättar hon om hur året efter prisutmärkelsen varit.
ella1
Evenemang

Hon är Årets Chef 2018!

En tydlig och ibland tuff chef som bygger en förlåtande kultur. En slitvarg med sällsynt känsla för att lyfta människor. Årets chef har hittat en egen lönsam ledarskapsmodell för framtiden.

Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

toppbilden1
Evenemang

Så var Chefgalan 2018 – kolla in!

VÄLKOMMEN TILL CHEFGALAN 2018! På den här sidan kan du följa med i liverapporteringen från Sveriges viktigaste ledarskapsevenemang.