Illustrayion med en person som har en stor tankebubbla full med klimatkatastrofer.

Lyssna och trösta räcker inte vid klimatångest

Det finns egentligen bara ett sätt att hantera medarbetares klimatångest – och det är att som arbetsgivare och företagsledare driva ett seriöst klimatarbete. Det säger klimatpsykologen Frida Hylander.

Vi är alla olika rustade för att hantera de känslor som väcks. Och IPCC-rapporten kan vara extra svår att hantera rent känslomässigt. Många känner rädsla och hopplöshet inför vad som händer med klimatet, och det kan utveckla sig till ren och skär ångest.

Klimatångest är dock ingen diagnos utan ett samlingsnamn för olika typer av känslor som rädsla, oro, ilska, sorg, skuld. De känslor man ska se upp med är hopplöshet och uppgivenhet, för de leder till isolering, medan ilska är mer handlingskraftigt och kan hjälpa en att agera.

”Den stora skillnaden med klimatångest är att man står inför ett reellt hot, så är det inte alltid med annan ångest. Det är därför en fullkomligt rimlig och sund reaktion”, säger psykologen Frida Hylander som driver Klimatpsykologerna tillsammans med tre kolleger.

Hon menar att det enda man som chef kan göra för att hjälpa de medarbetare som har klimatångest är att visa att man verkligen tar hoten på allvar och driva ett seriöst klimatarbete. Människor som är väldigt oroliga för klimatet mår inte bra av att befinna sig i sammanhang där man ser att andra inte bryr sig, eller där man själv tvingas agera på ett sätt som går emot det man tycker är viktigt.

”Det finns ingen quick-fix. Det här är inget man klarar av genom att ta ett samtal med medarbetaren. Det räcker inte att lyssna och trösta”, säger hon.

Om företaget redan gör allt det kan för klimatet kan det handla om ohanterbar ångest där medarbetaren inte längre kan sköta sitt jobb. I sådana fall kan det behövas professionell hjälp, till exempel av företagshälsovården.

Men för oss andra handlar det om att försöka lyfta blicken. Det är viktigt att förbehålla sig rätten till sina känslor, men samtidigt zooma ut och se att vi inte är ensamma.

”Man bör titta utanför sig själv och sin egen utsläppsstapel, och i stället agera tillsammans med andra människor. Se hur vi kan förändra förutsättningarna för hur företaget, organisationen och samhället är organiserade. Där har vi störst möjlighet att göra skillnad, vilket gör det enklare för oss att må bättre.”

Därför är det som chef viktigt att vara extra modig. Att våga gå före och ställa om. För ställa om, det måste vi för att överleva, konstaterar Frida Hylander.

Illustration med ett huvud med träd, fåglar mm i.

Läs också: Hållbarhet kräver inre omställning

Frida Hylander menar att det fortfarande finns många företag som hanterar klimatfrågan för att det förväntas av dem. Som har en miljöplan mest för syns skull och inte för att det är livsviktigt.

”Jag träffar en hel del chefer som gärna pratar om hur mycket man gör, men när man sedan möter medarbetarna vittnar de om att det bara är ekonomin som räknas ändå. Men medarbetarna ser direkt igenom när man bara duttar lite i kanten – vilket kan skapa ännu större vanmakt. Om man i stället agerar kommer det att hjälpa medarbetarna att hantera sin ångest.”

Hantera din egen klimatångest

Som alltid, ta på dig gasmasken själv först! För att kunna agera och leda bör du först ta hand om dina egna känslosvall. Här tipsar klimatspykologen Frida Hylander hur du kan göra för att hantera din egen klimatångest:

1. Ge utrymme för dina känslor. Observera utan att värdera, döma, analysera. Att försöka undvika obehagliga känslor kan bli kontraproduktivt och leda till beroenden eller beteenden som har dåliga konsekvenser på lång sikt. Om du känner att dina känslor är övermäktiga, sök hjälp.

2. Lägg en hand på kroppen där det gör ont. Ibland kan rädsla och ångest göra fysiskt ont. Värme och hudkontakt lugnar ditt alarmerande nervsystem.

3. Andas. Känslorna dämpas eller planar ut när du ger dem utrymme i stället för att försöka hålla dem borta. Att ta långa djupa andetag hjälper till.

4. Du är inte ensam. Att engagera sig kollektivt och tillsammans med andra vara en del av förändringen, skapar meningsfullhet och ger välmående på sikt.

5. Lyft blicken. När känslorna har lagt sig något kan du försöka zooma ut. Se och sortera i de möjligheter som finns för att kunna börja agera. Som chef har du möjlighet att tillsammans med dina medarbetare göra skillnad på lång sikt.

Cissi Elwin.

Läs också: Cissi Elwin: Jag vill kunna möta Harrys blick

Relaterade artiklar

Foto med ett glödande jordklot.
Hållbarhet

Här är allt du behöver veta om klimatkrisen – på två minuter

Hur ska mänskligheten lösa sin kanske svåraste kris hittills, klimatkrisen? Något enkelt svar finns inte, men här är åtminstone en snabbskiss av problembild, pågående insatser och möjliga vägar framåt.

Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia, råder alla att skaffa en krockkudde för framtiden.
Annonssamarbete Chef + Skandia

Nyfikenhet och sparande – chefens skydd mot ålderism

Chefer behöver arbeta mot ålderism, men också undvika att själva drabbas. ”Fortsätt vara nyfiken – och skaffa en krockkudde”, råder Mattias Munter, pensionsekonom på Skandia.

Porträtt av Brandhorst-Satzkorn i arbetskläder och skyddshjälm.
Hållbarhet

Så tvättar hon den tyngsta industrin

Hållbarhetschef i ett kraftigt miljöstörande företag, hur går det ihop? ”Jag sökte en utmaning”, säger Anna Brandhorst-Satzkorn, hållbarhetsdirektör inom gruvkoncernen Boliden, vars produkter samtidigt är väsentliga i den gröna omställningen.

Foto av ett smart kontor.
Hållbarhet

Så klimatsäkrar du kontoret

Produktion, resor och försäljning har i regel störst klimatpåverkan i din verksamhet. Det gör det inte mindre viktigt för dig som chef att klimatsäkra det som sannolikt är enklast att påverka: kontoret.

Illustration med en chef framför en industri.
Hållbarhet

Företagens klimatarbete: mycket snack och lite verkstad

Nio av tio chefer i Chefs undersökning anser att det är mycket viktigt eller viktigt att minska sin organisations klimatpåverkan. Ändå jobbar bara hälften av företagens ledningar aktivt med att göra det.
Illustration med ett huvud med träd, fåglar mm i.
Hållbarhet

Hållbarhet kräver inre omställning

Som chef behöver du förstå att det krävs en inre transformation för att på allvar kunna påverka klimatkrisen. Det menar Christine Wamsler, professor vid Lunds universitet och pionjär inom forskning när det gäller att förena hållbarhet med inre omställning.

Ansvaret för hur hybridarbetet ska ta form får inte landa på enskilda chefer utan är ett ledningsansvar, menar arbetsplatsstrategen Karin Ståhl på GoToWork. Foto: Magnus Liam Karlsson
Annonssamarbete Chef + GoToWork

5 tips för att lyckas med det nya arbetslivet

Arbetsplatsstrategen Karin Ståhl delar med sig av det viktigaste chefer behöver veta för att lyckas leda i det nya normala efter pandemin.

Cissi Elwin.
Hållbarhet

Cissi Elwin: Jag vill kunna möta Harrys blick

Vi måste våga, vi måste orka. Om inte vi, som har en ledarposition och möjligheter att påverka, klarar det, vem ska då göra det? Vi har nog alla en Harry i vår närhet. Någon som vi måste kunna se i ögonen, skriver Cissi Elwin i sin nya krönika.