amanda-lundeteg
Amanda Lundeteg (bilden från ett tidigare tillfälle). Foto: Anna Hansson

Allbrights vd: Hot bättre än kvotering

”Inom tio år har vi jämställda styrelser. Det är väldigt positivt då vi ser att kvoteringsvurmen får en törn”, sa Allbrights vd, Amanda Lundeteg, när hon presenterade rapporten ”Sökes: 220 kvinnor”.

Rapportens titel ska likna en platsannons och visar det antal kvinnor som behövs för att styrelserna ska bli jämställda. Från att ha legat relativt still i ett par år på 22 procent har antalet kvinnor i styrelserna ökat från 24,9 procent till 28,1 senaste året. Fortsätter det i samma takt kommer bolagsstyrelserna att vara jämställda om tio år.

Ur Allbrights rapport Ur Allbrights rapport

En stor anledning till ökningen tror Amanda Lundeteg är regeringens hot om kvotering de lovat införa nästa år om börsbolagen inte har styrelser med minst 40 procent kvinnor.

”Jag gillar hotet om kvotering. Skampålar och hot har uppenbarligen effekt. Men det är ingen som tycker att kvoteringslagen är bra egentligen. Jämställdhet i arbetslivet är så mycket mer än kvotering. Det är politiska insatser som delad föräldraledighet och jämställda löner och företagskulturen. Men debatten har fastnat i kvoteringssiffran”, säger hon.

Sara Sterner, chefsrekryterare på Agentum, håller inte med. Enligt henne går jämställdheten framåt alldeles för sakta och hon tror att kvotering är ett måste för att få en förändring i arbetslivet.

”Jag förstår att debatten blir enögd när det handlar om bolagsrepresentation, det behövs också en förändring på operativa platser. Men vi måste skjuta från alla håll”, säger hon.

Skämslistan 2015 – bolag utan kvinnor i styrelsen:
Bergs Timber
Oasmia Pharmaceutical
AllTele
Etrion
Transcom Worldwide
Africa Oil
Allenex
Arctic Paper
Axis
BlackPearl Resources
Episurf
Fenix Outdoor
Karo Bio
NGEx Resources
Novestra
Trigon Agri
Viking Supply Ships
Anoto Group
NAXS
Novotek
RaySearch
Stockwik Förvaltning
Duroc
PA Resources

Hon tar det så kallade vd-kravet som exempel. De flesta som sitter i styrelserna har tidigare varit vd enligt Allbrights rapport. Det hämmar kvinnorna från att ta sig in i styrelserna då det finns extremt få kvinnor på vd-posterna. Endast 17 av börsens 279 bolag har en kvinnlig vd.

”Där skjuts hela rapporten ner. Just det – ”det fanns inga kvinnor”. Det kommer inte att hända någonting. Det har aldrig handlat om kompetens. Män har blivit inkvoterade de senaste 300 åren”, säger Sara Sterner.

Amanda Lundeteg däremot tror på en snöbollseffekt. Som att rapporten visar att kvinnor i högre grad tillsätter kvinnor på styrelseposter. Och hon tycker att det allra bästa vore om bolagen löser det själva.

Kan inte kvotering bli ett komplement som bidrar?
”Det kan bli så i bästa fall. Men jag tror inte det. Vi har sett en dammsugseffekt i Norge. Där kvinnorna togs från ledningsgrupperna och där debatten om jämställdhet gick ner efter att lagen infördes”, säger Amanda Lundeteg.

 

Fakta och siffror ur rapporten:

– Jämställda styrelser uppnås år 2025

– 24 bolagsstyrelser saknar kvinnor

– Industribolag och småbolag är börsens sabotörer

– Kvinnor har fler styrelseuppdrag per person än män

– 56 av 279 bolag har jämställda styrelser

– Kvinnors arvode är 15 procent lägre än männens

– 9 av 10 valberedningsrepresentanter är män

– 66 män måste lämna sina positioner i styrelser inom industribranschen för att den ska bli jämställd.

– 91 procent av styrelseledamoterna kommer från Europa. 8 procent kommer från Nordamerika. Endast 1 procent kommer från Sydamerika, Asien, Australien och Afrika, trots att 16% av Sveriges export går till länder utanför Nordamerika och Europa.

Läs hela rapporten: ”Sökes: 220 kvinnor”

 

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

borsvd
Beslutsfattande

Rekordökning: 65 procent fler kvinnliga vd:ar i Sverige

Antalet kvinnliga vd:ar i Sverige ökar rekordsnabbt. Det gör att Anna kan bli det vanligaste vd-namnet 2026, visar en ny rapport från stiftelsen Allbright.
netlight_intro
Annonssamarbete Chef + Netlight

Sluta vara chef – bli en förebild istället

”Lär dig vara ledare och följare samtidigt”, uppmanar Netlights vd Erik Ringertz. I sin nya bok Harder Better Faster Stronger ger han idéer för framtidens ledarskap.

stordaeln
Mångfald

Petter Stordalen: Våga ta ställning!

Vi i näringslivet finns inte bara för att göra business och tjäna mest möjligt med pengar. Vi ska tycka. Vi ska ta ställning. Vi ska engagera oss, skriver Petter Stordalen.
vinst
Mångfald

De gick från 2 kvinnliga chefer – till 55 procent

Stamnät, elförsörjning, infrastruktur – av tradition en mansdominerad sektor. Ändå har Svenska Kraftnät lyckats närma sig en jämn köns­fördelning.

stock
Karriär

Trendbrott – efter 226 år: Hon blir chef över New York-börsen

Det tog 226 år – men nu är det klart. Från och med på fredag är det Stacey Cunningham som är ordförande för New York-börsen och blir därmed den första kvinnan på posten.
Alla vinnare på Chefgalan 2018
Mångfald

Här är de: Sveriges 7 bästa chefer

Under Chefgalan på Grand Hotel den 8 mars 2018 delades priser ut till landets bästa chefer. Här är alla vinnare i respektive kategori. Stort grattis! 
hands_experis
02:12 min
Annonssamarbete Chef + Experis

Eftersökta chefsegenskapen – syns inte på ditt cv

Video:

Arbetsgivares önskechef byggs om. En av de eftersökta ledaregenskaperna är ofta dold i ett cv.

lisa_lindstrom_1200-2
Mångfald

Lisa Lindström: ”Med henne tänker jag alltid större”

Lisa Lindström, hyllad och prisad vd på Doberman, har haft en enda kvinnlig chef under karriären. Tur att det var den bästa. ”Hon är brutalt uppriktig och ger mig motstånd”, säger hon om Eva Swartz Grimaldi.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden