Bästa svaren att ge i lönesamtalet

En löneförhandling kan höra till chefens svåraste samtal. Det är lätt att medarbetaren blir personlig i sin argumentation, och som chef måste du kunna lyfta nivån ett snäpp. Hur ska man egentligen svara? Här ger Chefs löneexpert Peder Bertilsson svar.

När medarbetaren säger:

”Jag som är så lojal och samarbetsvillig är värd betydligt mer.”

Svara så här:

Det är bra att du är lojal och samarbetsvillig. Det är vad jag förväntar mig av alla mina medarbetare. Ska vi ta och titta på hur du har agerat/presterat kopplat till de mål vi har tagit fram? Är det någon prestation som du är speciellt nöjd med?

De sämsta anledningarna till löneförhöjning

Läs också: De 3 sämsta skälen – när du vill ha högre lön

När medarbetaren säger:

”Jag har blivit erbjuden ett annat jobb med högre lön. Om ni inte tillmötesgår mina lönekrav ser jag ingen annan möjlighet än att säga upp mig.”

Tänk på det här i ditt svar:

Hot om uppsägning för att höja sin lön är inget som jag rekommenderar som strategi. I de allra flesta fall rekommenderar jag att du som chef hänvisar till rådande lönestruktur och att du har bedömt medarbetaren på ett sätt som du tycker speglar hens prestation och befattningsnivå. Det är viktigt att poängtera att beslutet att sluta enbart är medarbetarens val och ansvar. Dock kan det finnas något enstaka tillfälle där man som chef bör beakta om personen du har framför dig är en nyckelperson för organisationen. Be då om tid för reflektion och att du återkommer för ett samtal vid annat tillfälle.

pederlon

Läs också: Experten: Så får du upp din lön som chef

När medarbetaren säger: 

”Kollegan x som har en liknande roll och samma erfarenhet tjänar 1000 kronor mer än jag.”

Svara så här:

Lönesamtalet handlar inte om din kollega utan om dig. Vilket innebär att jag inte kommer att prata om vad andra medarbetare tjänar. Jag vill att vi utgår ifrån vad du har bidragit med till verksamhetens utveckling under året.

Orolig person i röd tröja

Läs också: Så kan du hjälpa dig själv – att tänka mer optimistiskt

När medarbetaren säger:

”Min partner har mist jobbet. Om jag inte får högre lön blir vi tvungna att sälja huset.”

Svara så här:

Vad tråkigt att din partner har mist sitt arbete. Tyvärr så kan jag inte ta det i beaktande när jag sätter din lön. Jag kommer att utgå ifrån vår lönepolicy, våra lönekriterier och hur du har bidragit till att utveckla verksamheten och nå de mål som vi har satt.

lone-tider-markndpuff
Digitalt lärande: Lön och lönesättning

Upskilla inför lönesamtalen

Undvik kostsamma fällor under lönesamtalet. I Chefs populära webbkurs Lönesättning och lönesamtal får du konkreta tips inför, under och efter lönesamtalet. Du genomför kursen när, var och på vilken enhet du vill.

Relaterade artiklar

Pengar i högar
Karriär

Här är de 10 bäst betalda jobben i Sverige

Drömmer du om en hög månadslön? Då bör du spana in yrkena som SCB listar som de bäst betalda i Sverige.
Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

lamnaintervju
Karriär

5 gånger du ska lämna lönesamtalet – och byta jobb

Din lön är lägre än den borde vara. Då är lönesamtalet ett utmärkt tillfälle att ta uppfrågan. Men det finns också tillfällen när det bästa är att gå skilda vägar.
lonera13
Motivation

Forskning: Orättvis lön på jobbet – förödande för motivationen

Chefens förmåga att sätta en rättvis lön är avgörande för medarbetarnas motivation – viktigare än lönen som sådan, visar forskning.
deal-2
Sätta lön

5 raka svar: Så bemöter du med­arbetarnas lönekrav

I lönetider kan du bombarderas med frågor från medarbetarna. Här är 5 stycken vanliga scenarier – och hur du ska agera som chef.
uddalonesattning
Sätta lön

Här är 3 kända chefers udda lönesättning

Låta personalen dela på en dagskassa – eller själv säga nej till lön. Chef listar här 3 kända chefers kanske lite mer udda lönesättning.
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

graffe-3
02:04 min
Sätta lön

Siffror: Så många chefer är obekväma – inför lönesamtalet

Video + Text En tredjedel av alla chefer saknar tydliga riktlinjer för hur lönen ska sättas. Fyra av tio känner sig obekväma inför vårens lönesamtal, visar Chefs undersökning. ”Här vilar ett stort ansvar på högsta ledningen”, säger Peder Bertilsson, lönestrateg hos Ledarna.