Klockan fyra är bara chefen kvar
På appföretaget Filimundus jobbar de anställda numera bara sex timmar om dagen. Medarbetarna är gladare, lojalare – och får lika mycket gjort.
Sedan i höstas arbetar de anställda på barnappsutvecklaren Filimundus endast sex timmar om dagen.
Idén kom från företagets vd, Linus Feldt. Efter att ha läst en del böcker om olika sätt att få ut mer av sin tid blev han inspirerad att pröva detta på sin arbetsplats. Han var också nyfiken på vad det skulle innebära för medarbetarnas humör.
”Jag tror att tid har blivit mer värdefullt för många än en hög lön. Folk inser att de inte uppnår så mycket mer bara för att de stressar på jobbet och jobbar övertid. De får mer gjort om de känner sig glada och lyckliga”, säger han.
För att få sextimmarsdagarna att fungera har företaget slopat så gott som alla möten – förutom ett halvtimmes uppstartsmöte i början av veckan och möten som verkligen är arbetsrelaterat motiverade.
”Bara vi nämnde sex timmars arbetsdag var folk redo att skriva på.”
Linus Feldt har även uppmanat sina medarbetare att inte facebooka eller involvera sig i längre diskussioner på arbetstid för att göra det lättare att fokusera på jobbet.
”Den första märkbara skillnaden var humöret när folk gick hem för dagen. Helt plötsligt började medarbetarna att säga hejdå på ett annat sätt. De hade energi kvar när de gick, och när de kom till jobbet dagen efter var de glada.”
En annan tydlig förändring var arbetsron. När medarbetarna blev mera fokuserade, blev stämningen också lugnare.
Enligt Linus Feldt har förändringen inte heller inneburit att produktiviteten har blivit lidande – snarare tvärtom.
”Vi har precis avslutat ett projekt med en stor amerikansk rättighetsägare, där vi var en av fem utländska studios. Och vi blev klara tidigare än de andra”, säger han.
Tack vare den nya arbetstiden har företaget också blivit mer attraktivt som arbetsgivare. Det blev tydligt i samband med en rekrytering nyligen.
”Bara vi nämnde sex timmars arbetsdag var folk redo att skriva på. För vårt varumärke har det varit en enorm boost att minska ner på arbetstiden. Det smäller högre än olika förmåner.”
”Den mest konkreta feedbacken fick jag från en medarbetares fru som tackade mig för att hennes man hade fått mer tid att umgås med barnen.”
Trots att den gemensamma frukosten och fikastunden har försvunnit har det sociala utbytet ökat. Tidigare var det vanligt att medarbetarna gick ut på varsitt håll på lunchen, men nu tar många med sig matlåda eller köper upp mat till kontoret.
Linus Feldt har också märkt en ökad lojalitet bland sina medarbetare. Det blev han varse i julas i samband med att några av företagets servrar kraschade och halva personalstyrkan var tvungen att åka in till kontoret.
”I vanliga fall hade det kanske blivit diskussion om övertid eller vem som skulle göra jobbet. Men nu åkte folk in utan att säga något, gjorde vad de skulle och åkte hem och var nöjda med det. Jag tror att det handlar om den allmänna känslan av att man har energi och vill ställa upp för företaget”, säger han.
Förutom den ändrade arbetstiden är villkoren desamma som tidigare. Alla har kvar sin tidigare lön, även pensionsförmåner och andra förmåner är oförändrade.
Den enda nackdelen som Linus Feldt har märkt handlar om de tillfällen när det uppstår ett akut problem i slutet av arbetsdagen. Då infinner sig gärna tanken att ”detta skulle vi ha hunnit fixa om vi hade jobbat två timmar till”. Å andra sidan menar han att den typen av situationer uppstod även innan de gick ner till sex timmars arbetsdag.
På det hela taget har reaktionerna alltså varit positiva – och inte bara från de anställda.
”Den mest konkreta feedbacken fick jag från en medarbetares fru som tackade mig för att hennes man hade fått mer tid att umgås med barnen. Det betydde otroligt mycket för mig att höra det.”
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.