Lena Apler: ”Nöj dig inte med att bli utesluten”
Åldersnoja? Varför det? Företagsledaren Lena Apler jobbar vidare vid fyllda 67, och tipsar om hur man håller sig relevant på arbetsmarknaden, år efter år.
När Lena Apler efter en lång karriär som entreprenör, chef och grundare av banken Collector passerade 65 slutade hon inte jobba. Det har hon fortfarande inte gjort, nu två år senare vid fyllda 67.
”Varför skulle jag göra det? Jobbet är oerhört stimulerande och meningsfullt, så att sluta har jag ingen lust med. Att klippa av den betydelsefulla delen av mitt liv bara för att jag passerat en viss ålder skulle kännas jättekonstigt”, säger Lena Apler som i dag bland annat verkar som Collectors styrelseordförande och investerare i en rad startup-bolag.
Som vår undersökning visar tycks chefer i stor utsträckning bli missgynnade av åldersskäl på arbetsmarknaden. De stora förlorarna på det är arbetsgivarna, som går miste om väsentlig kunskap, energi och innovationsförmåga, är Lena Aplers bestämda uppfattning:
”Erfarenheten har lärt mig att blandade grupper fungerar oerhört mycket bättre än homogena, både i näringslivet, politiken, kulturen och egentligen vilka situationer som helst. Tar man in folk med olika åldrar och bakgrunder blir det större dynamik, med många fler infallsvinklar och vidgade perspektiv, än om man bara omger sig med jämnåriga och likasinnade. För mig är födelseåret bara en siffra”, säger Lena Apler.
Att hon som företagsledare har betydligt större möjligheter än de flesta att utforma sitt arbetsliv vid 60 plus är Lena Apler väl medveten om. Vad ger hon för råd till den som inte befinner sig i denna privilegierade situation, och gång på gång upplever sig bli ratad av åldersskäl?
”Jag tycker faktiskt man bör hugga tag i frågan. Någon har bestämt att du som fyllt 45 eller 55 eller 62 inte ska kallas till intervju, trots att du har kvalifikationerna, något att tillföra och uppenbar lust till jobbet. Ta kontakt och fråga varför! Låt dig inte bara nöja med att bli utesluten. Risken är att du blir bitter.”
Gör man sig inte enormt impopulär om man ringer upp så där?
”Inte om du hör dig för vänligt, intresserat och nyfiket. Jag tror ju att det går mycket slentrian i rekryteringarna. De som sysslar med detta behöver få upp ögonen för att alla inte kan eller behöver vara 40 år och ha 20 års erfarenhet. Födelseåret är bara är en siffra. Se hellre på personens kompetens, erfarenhet och nyfikenhet.”
Snittåldern på Lena Aplers egen arbetsplats är 33. Som gästprofessor på Handels i Göteborg träffar hon mängder av unga studenter, liksom när hon träffar entreprenörerna bakom de nya startup-bolag hon gärna investerar i. Att vara med i sammanhang där yngre människor rör sig är ytterligare ett tips för den som vill hålla sig relevant på arbetsmarknaden efter 40, 50 och 60:
”Var inte rädd för att gå in i nya grupper och sammanhang. Försök vara öppen och mottaglig för det nya, och var beredd att visa din okunnighet inom vissa områden. På så sätt skapar du förståelse för att det kan vara rätt bra att med den erfarenhet och klokskap du förhoppningsvis skaffat dig.”
Vad bör man akta sig för?
”Undvik att vara beskäftig och mästrande och den som alltid ska veta bäst. ’Så här har vi alltid gjort’ är ingen vinnarformel”, säger Lena Apler.
Fortsätt läsa kostnadsfritt!
Vi behöver bara en minut…
Så roligt att du vill fortsätta läsa! Det får du strax göra, utan att betala något.
- Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!
Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.