Led som en Nobelpristagare

Verksamhetsutveckling
Text: Redaktionen
Publicerad
Alfred Nobel.

Tidningen Science har intervjuat några tidigare Nobelpristagare och upptäckt att de har flera gemensamma drag. Lärdomarna går också att översätta till arbetslivet.

För vad är väl ledarskap, om inte förmågan att skapa genombrott?

Fyra strategier för ledarskap i Nobelklass:

1. Var inte blygsam
För att göra ett avtryck som vetenskapsman måste man ställa de stora frågorna. Bruce Beutler, Nobelpristagare i medicin, varnar för att vara för försiktig eller satsa på att göra små framsteg. Välj i stället ett problem som du skulle bli stolt över att lösa.

2. Ta risker
En Nobel­pristagare i fysik, Brian Schmidt, upp­muntrar unga forskare att ta risker. Han avråder dem från att välja tråkiga, säkra projekt. ­Visserligen kan det kännas tryggt och säkert att jobba så, men samtidigt är det inte ett säkert sätt att på lång sikt behålla ditt jobb eller få nya spännande uppdrag, menar han. Då krävs det i stället att du ständigt bevisar dig.

3. Stå på dig
När du gör en stor upptäckt kommer du att bli ifrågasatt. Ett vetenskapligt genombrott vänder upp och ner på invanda föreställningar.

Likadant är det inom en organisation. Om du vill göra en stor förändring – förbered dig på motstånd. Och vässa din kommunikation. Nobelpristagaren Bruce Beutler har sett ett starkt samband mellan verbal förmåga och vetenskaplig framgång:

”De som är övertygande och kan formulera sig väl /…/de brukar också lyckas som forskare”, säger han.

4. Offra blod, svett och tårar
Det räcker inte med att vara en slipad kommunikatör. För att bli medlem i vetenskapens all star-team måste man slita hårt. Det går inte att vinna ett Nobelpris genom att arbeta 9 till 5. Bruce Beutler säger att han inte varit helt ledig en enda helg – någonsin.

Fotnot: Artikeln publicerades ursprungligen i Chef 2011.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden