Känner du dig som en bluff? 6 sätt att övervinna känslan

Tvivlar du på dig själv ibland – och är rädd för att dina medarbetare ska ”avslöja” att du är en bluff? Du är inte ensam. Men det finns knep för att övervinna känslan.

Hälsa
Publicerad
Person som gömmer sig mot rosa bakgrund

Alla kan nog känns igen i sig i känslan. Att ibland känns sig som en bluff på jobbet och att dina medarbetare en dag kommer avslöja din verkliga kompetens. Faktum är att företeelsen har ett namn och kallas för bluff-syndrom. Det var i slutet av 70-talet då de två amerikanska psykologerna Pauline Clance och Suzanne Imes myntade begreppet för att beskriva självtvivlet, skriver Dagens Nyheter.

De gjorde en studie som visade att det var främst högpresterande kvinnor i arbetslivet som var drabbade. Det visade sig att många av kvinnorna överöstes med beröm från sina chefer, gjorde snabb karriär – men kände sig ändå otillräckliga.

”Det kan ta sig till uttryck i att man tror att man inte kan utföra en särskild uppgift, att man fuskat sig genom sin utbildning, att man inte förtjänar sin lön. Det handlar helt enkelt om tanken på att man inte förtjänar den uppmärksamhet man får, eller den rang man har”, säger Mattias Lundberg, docent i psykologi vid Umeå Universitet till DN.

Bland symtomen hittar man:

  • Ångest
  • Bristande självförtroende
  • Depression
  • Frustration över sin egen förmåga

Råd för att få bukt med bluffkänslan: 

1) Du är inte ensam

Många, eller de allra flesta, lider av samma känsla med jämna mellanrum.

2) Läs på om syndromet

Kunskap kan hjälpa dig att få insikt om problemet och vad du kan göra för att lindra besvären.

3) Öppna upp dig för en vän

Det kan vara en högre chef eller en kompis. Du kan då få bekräftat att du duger och vad de tycker du är bra på.

4) Jämför dig inte med andra

Det är lätt att känna sig misslyckad om du tittar för mycket på andra som du upplever som mer kompetenta. Lyft i stället fram de kompetenser du har som är unika för dig.

5) Reflektera över dina vanor

Det är lätt att ständigt söka bekräftelse. Men om du saknar en grundtrygghet kan du behöva reflektera över dina beteenden för att inte bli en bekräftelsetorsk.

6) Sök hjälp

Glöm inte att bluff-syndrom inte är en diagnos. Men om du ändå känner att besvären blir ett problem för ett fungerande liv: Sök hjälp. KBT-behandling och samtalsstöd av en psykolog kan vara lösningar för att komma vidare.

KällaMaarit Johnson, Mattias Lundberg, DN

Fortsätt läsa kostnadsfritt!

Vi behöver bara en minut…

Så roligt att du vill fortsätta läsa våra artiklar! Det får du strax göra, utan att betala något.

Skapa ditt gratiskonto
  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis och utan tidsbegränsning!

Dina uppgifter delas aldrig med tredje part. Läs vår integritetspolicy här.