ikeachefen
Foto Johan Andersson, logistikchef Ikea

Ikea-chefen skänkte 50000 munskydd till sjukhus

Hallå där, Johan Andersson, logistikchef på Ikea som snubblat på en bortglömd skatt bestående av 50 000 munskydd och överlämnat dem till Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Collage: Petronella Barvaeus är digital strateg. Bild på hur verktyget Ideahunt ser ut.

Läs också: 7 digitala verktyg du behöver – för att jobba hemifrån

”Det var lite slumpartat. En kollega kom på att vi hade 50 000 munskydd som köpts in som försiktighetsåtgärd i samband med fågelinfluensan, munskydd som legat mer eller mindre bortglömda i åratal i ett lager i vårt varuhus i Kållered. I ledningsgruppen sade vi att det såklart vore bra om munskydden kom till användning.”

”När jag nu i helgen läste i tidningen att det var väldigt skralt med munskydd inom vården, ringde jag Sahlgrenska och frågade om de ville ha dem. De sade ja, så jag lastade en skåpbil till brädden full med munskydd och for iväg till Sahlgrenskas akutmottagning.”

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: Aldrig har behovet av goda ledare varit så stort som nu

Vilken var reaktionen när du anlände?

”De blev ju jätteglada, blev väldigt positivt överraskade över att det var så många munskydd. Själv tycker jag också att det är jättekul att de kan komma till användning, och känner någonstans att det är viktigt att visa solidaritet med varandra med tanke på rådande situation.”

En ledarskapslärdom?

”Ja, det kan man väl säga, även om jag inte själv vill ta åt mig äran av att vi efterskänkte munskydden, för det gjorde vi gemensamt i ledningsgruppen. Det råkade bara vara jag som satte mig i bilen för att leverera alltihop till sjukhuset.”

Relaterade artiklar

Hjärnforskaren Katarina Gospic förklarar hur hjärnan fungerar i kris. Foto Jenny Hammar/Brombergs
Beslutsfattande

Lär dig överlista din rädda hjärna

När vi behöver vara som mest handlingskraftiga har våra hjärnor gått in i krisläge. Hjärnforskaren Katarina Gospic förklarar hur den rädda hjärnan funkar och hur du får åtkomst till den klokare långsiktiga delen. Ett av de största problemen idag är att våra hjärnor inte förstår sig på exponentiell utveckling.
Konsultchefen Sebastian Persson jobbar och studerar samtidigt. Foto: Niklas Björling
Annonssamarbete Chef + SBS Exective MBA

Dubbellivet som ger ett karriärlyft

En fot i akademiska studier. Den andra i chefsvardagen. ”Både jag och min arbetsgivare utvecklas och tjänar på det”, säger managementkonsulten Sebastian Persson om Executive MBA-utbildningen han går på Stockholms universitet.
Anna Almlöf, rektor på Solberga Förskolor. Bilden är ett montage.
Beslutsfattande

Rektorn Anna Almlöf: ”Min största oro är att föräldrarna inte ska orka hålla ut”

De yrkesgrupper som inte kan jobba på distans bär just nu ett tungt lass, till exempel vårdpersonal och pedagoger. Hur lyckas man leda och motivera i en sådan komplex situation? Anna Almlöf är rektor på Solberga förskolor i Lanna.
vargtopp
Beslutsfattande

”Varje människa måste få synas i krisen”

Hur balanserar man sin personliga oro med den stabilitet som krävs av en som ledare? Varg Gyllander, expert på kriskommunikation, svarade på frågor i Chefs nya facebookgrupp Chefa i coronakris.

krisledarskap-2
Beslutsfattande

Krisledarskap: ”Hellre ett felaktigt beslut än att vara feg”

Coronakrisen ställer ledarskapet på prov – sällan har svenska chefer tvingats till så svåra beslut på så osäkert underlag. Aida Alvinius, expert på krisledarskap vid Försvarshögskolan, ger råd om vägen framåt. ”Chefer måste visa mod”, säger hon.
vardchef
Beslutsfattande

Vårdjättens strategichef: ”Utmaningen handlar om att prioritera”

En av många vårdgivare som just nu pressas hårt är vårdjätten Capio som bland annat driver S:t Görans sjukhus i Stockholm. ”Utmaningen handlar främst om att prioritera för att balansera behov och resurser,” säger Henrik Brehmer, strategichef.

Få skräddarsydd spetskompetens på plats på tre månader. Michael Egnell på Experis Academy förklarar hur. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Experis Academy

Här är företagens nya snabbväg till spetskompetens

Rekrytering, intensivutbildning och introduktion – på bara tre månader.
”De som kommer från oss blir produktiva från dag ett”, säger Michael Egnell på Experis Academy.

Malin Skans, chef på Handelsbanken.
Beslutsfattande

Chef på Handelsbanken: ”Vi handspritar kodlåsen flera gånger om dagen”

Utspridda medarbetare, kodlås som tvättas med handsprit, Skypemöten med gråtande barn i bakgrunden och integritetsfrågor. Så här hanterar Malin Skans, chef på Handelsbankens avdelning för förebyggande av ekonomiska brottslighet, sina nya ledarskapsutmaningar.