ikeachefen
Foto Johan Andersson, logistikchef Ikea

Ikea-chefen skänkte 50000 munskydd till sjukhus

Hallå där, Johan Andersson, logistikchef på Ikea som snubblat på en bortglömd skatt bestående av 50 000 munskydd och överlämnat dem till Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Collage: Petronella Barvaeus är digital strateg. Bild på hur verktyget Ideahunt ser ut.

Läs också: 7 digitala verktyg du behöver – för att jobba hemifrån

”Det var lite slumpartat. En kollega kom på att vi hade 50 000 munskydd som köpts in som försiktighetsåtgärd i samband med fågelinfluensan, munskydd som legat mer eller mindre bortglömda i åratal i ett lager i vårt varuhus i Kållered. I ledningsgruppen sade vi att det såklart vore bra om munskydden kom till användning.”

”När jag nu i helgen läste i tidningen att det var väldigt skralt med munskydd inom vården, ringde jag Sahlgrenska och frågade om de ville ha dem. De sade ja, så jag lastade en skåpbil till brädden full med munskydd och for iväg till Sahlgrenskas akutmottagning.”

Cissi Elwin

Läs också: Cissi Elwin: Aldrig har behovet av goda ledare varit så stort som nu

Vilken var reaktionen när du anlände?

”De blev ju jätteglada, blev väldigt positivt överraskade över att det var så många munskydd. Själv tycker jag också att det är jättekul att de kan komma till användning, och känner någonstans att det är viktigt att visa solidaritet med varandra med tanke på rådande situation.”

En ledarskapslärdom?

”Ja, det kan man väl säga, även om jag inte själv vill ta åt mig äran av att vi efterskänkte munskydden, för det gjorde vi gemensamt i ledningsgruppen. Det råkade bara vara jag som satte mig i bilen för att leverera alltihop till sjukhuset.”

Relaterade artiklar

En stolpe med tre olika skyltar som pekar åt olika håll med texterna: bra, bättre, bäst.
Beslutsfattande

Så fattar du klokare beslut 2022

Vill du bli bättre på att fatta beslut och hålla i presentationer och möten under nästa år? Då kan du ta del av följande tips om klokt beslutsfattande från böckerna av den inflytelserika psykologprofessorn Daniel Kahneman.

Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, erbjuder sina medarbetare förmånscyklar. Foto: Nils Petter Nilsson
Annonssamarbete Chef + Bikelease

”Förmånscykel ger gladare medarbetare”

För två år sedan valde Pelle Paulsson, vd på Maxi Ica Värmdö, att erbjuda alla medarbetare förmånscyklar. ”Det är ett prisvärt sätt att förbättra folkhälsan och få gladare medarbetare”, säger han. Från och med den första januari är det dessutom ännu billigare med förmånscykel.
Björn Zoëga och Cissi Elwin.
Beslutsfattande

Sjukhusdirektören: "Läget på Karolinska var mycket värre än jag trodde"

Under pandemins början var Björn Zoëga, sjukhusdirektör på Karolinska, inställd på att han kunde dö. I det nya avsnittet av podden Chef Dilemma berättar han också om hur han vände miljardunderskott till vinst och varför vården behöver sluta se sig som offer.
nyfiknachefer
Beslutsfattande

Nyfikna chefer fattar bättre beslut

Nyfikenhet är en förutsättning för den transformativa tillväxt som vi behöver just nu. Forskningen visar på många av dess överraskande fördelar för affärerna.
waxholm
Beslutsfattande

Hotelldirektören: "Vi behöver stödpengarna nu!”

En orimlig regelbörda och långsam hantering av coronastöden är på väg att knäcka besöksnäringen, menar Thérèse Liljeqvist, vd på anrika Waxholms Hotell.

Liten hund på ett kontor
Arbetsmiljö

Husdjur på jobbet? Här är reglerna som gäller

Hemmajobb och ökad isolering har gjort att många skaffat husdjur under pandemin. Vad händer med dem när vi går tillbaka till arbetsplatserna? Chef reder ut vad som gäller kring att ha husdjur på jobbet.
Det finns enkla och effektiva sätt för chefer att öka engagemanget hos medarbetarna. &franklys Caroline Fjellner tipsar om vad som går att börja med direkt.
Annonssamarbete Chef + &frankly

5 sätt för chefer att öka engagemanget – redan i dag

Engagemanget på jobbet har tagit stryk under pandemin. Men det finns flera enkla saker som du som chef kan göra direkt för att vända trenden. Vilket av tipsen tänker du börja med?
Collage av vaccination/människor i kö
Beslutsfattande

Chefer som går före i vaccinationskön bryter mot lagen

Rubrikerna har varit många och svarta om ledare som gått före i vaccinationskön eller gett familjemedlemmar vaccin. Att som chef gå före eller göra avsteg från rangordningen strider mot svensk rätt, menar Niklas Juth, docent vid Karolinska Institutet.