Lediga chefsjobb
Alla chefsjobb

”Hur ska jag som introvert knyta nya kontakter?”

Saga känner sig obekväm på mingeltillställningar men vill ändå utvidga sitt kontaktnät. Chefs expert Alexander Holmberg ger henne en konkret utmaning.

Hälsa
Text: Redaktionen
Publicerad

Fråga: ”Det talas ofta om hur viktigt det är för karriären att bygga relationer. Själv har jag alltid varit en introvert person som har svårt att närma mig nya människor.

På mingeltillställningar känner jag mig ofta obekväm och pratar helst med dem jag redan känner. Finns det ett sätt för mig som inte har lika lätt att ta kontakt med andra att skapa nya relationer?”

/Saga

Experten svarar: 

I min karriär har jag bara mött ett fåtal människor som minglar med stor lätthet. Bara för att man är en extrovert person betyder det inte att man minglar med lätthet. Jag själv är en sådan.

Däremot är nätverk, som jag valt med en tanke och ambition, något annat. Då minglar jag. För att jag har någonting i sikte, som att knyta kontakter för ett högre ändamål än en social tillställning. Då är det värt det.

När du har ett mål, en strategi och en plan, underlättar det rejält.

Jag har alltid lekt med tanken att personer med tendens att vara introverta, har större krav på relationen än extroverta. Ska man lära känna varandra, ska det vara på riktigt och äkta. Jag tänker att det är en viktig egenskap och ett perspektiv som kontrasterar till den ibland upplevt ytliga och pretentiösa.

Nätverk med kolleger, chefsnätverk eller liknande brukar vara ett bra alternativ för att knyta kontakter och samtidigt utveckla erfarenheter och nya insikter.

En utmaning jag ger dig är att använda Linkedin, identifiera intressanta personer att lära känna och kontakta dem. Då får du mer tid för viktig reflektion och att analysera vilka kontakter som är viktiga för din karriär.

Se din introverta sida som en styrka och någonting att utgå från. För vem ska du försöka vara om du inte utgår från dig själv?

/Alexander Holmberg, ledarskapscoach

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden