alexander-holmberg-7

”Hur ska jag som introvert knyta nya kontakter?”

Saga känner sig obekväm på mingeltillställningar men vill ändå utvidga sitt kontaktnät. Chefs expert Alexander Holmberg ger henne en konkret utmaning.

Fråga: ”Det talas ofta om hur viktigt det är för karriären att bygga relationer. Själv har jag alltid varit en introvert person som har svårt att närma mig nya människor.

På mingeltillställningar känner jag mig ofta obekväm och pratar helst med dem jag redan känner. Finns det ett sätt för mig som inte har lika lätt att ta kontakt med andra att skapa nya relationer?”

/Saga

Experten svarar: 

I min karriär har jag bara mött ett fåtal människor som minglar med stor lätthet. Bara för att man är en extrovert person betyder det inte att man minglar med lätthet. Jag själv är en sådan.

Däremot är nätverk, som jag valt med en tanke och ambition, något annat. Då minglar jag. För att jag har någonting i sikte, som att knyta kontakter för ett högre ändamål än en social tillställning. Då är det värt det.

När du har ett mål, en strategi och en plan, underlättar det rejält.

Jag har alltid lekt med tanken att personer med tendens att vara introverta, har större krav på relationen än extroverta. Ska man lära känna varandra, ska det vara på riktigt och äkta. Jag tänker att det är en viktig egenskap och ett perspektiv som kontrasterar till den ibland upplevt ytliga och pretentiösa.

Nätverk med kolleger, chefsnätverk eller liknande brukar vara ett bra alternativ för att knyta kontakter och samtidigt utveckla erfarenheter och nya insikter.

En utmaning jag ger dig är att använda Linkedin, identifiera intressanta personer att lära känna och kontakta dem. Då får du mer tid för viktig reflektion och att analysera vilka kontakter som är viktiga för din karriär.

Se din introverta sida som en styrka och någonting att utgå från. För vem ska du försöka vara om du inte utgår från dig själv?

/Alexander Holmberg, ledarskapscoach

Läs också: Googlestudie: Snällhet skapar dreamteam

Läs också: Fem missuppfattningar om att nätverka

Relaterade artiklar

hosthost
Experterna

Eva Forsberg Schinkler: 5 tips för att boosta immunförsvaret

Förkylningstider. Men hur gör du bäst för att skydda dig? Här är hälsoexpertens 5 bästa råd för ett bra immunförsvar.
Moocs och flipped classroom är två av de nya trenderna inom utbildning och kompetensutveckling.
Annonssamarbete Chef + Utbildning.se

9 trender som revolutionerar ditt lärande

Är moocs, flippade klassrum och mikrolärande vägen till ständigt lärande och kompetensutveckling på din arbetsplats?

fikapaus
Experterna

”Hur får jag bort sötsakerna på mitt jobb?”

Bullfaten och tårtorna slukas på arbetsplatsen. Går det att som nytillträdd chef bryta den fikatraditionen – utan att bli impopulär? Experten ger svar.

cubicle_office
Experterna

Experten: 6 enkla friskvårdssatsningar på kontoret

Chefs hälsoexpert ger sina bästa tips på hur du kickstartar hösten med en friskvårdssatsning för dina medarbetare.
nishteman-hosseini
Experterna

Så kan du bota talarfobin

Att säga upp sig framstår näst intill som den enda lösningen för chefen med fobi för att hålla tal. Psykologen tipsar om andra vägar ut.
huvudvark
Arbetsmiljö

”Vad kan jag göra åt stresshuvudvärken?”

Chefen Sanna tampas med en situation som tyvärr många kan känna igen sig i: ”Jag känner ofta att jag inte riktigt räcker till. För att orka bättre har jag börjat träna mer och det har hjälpt lite grann, men det senaste halvåret har jag allt oftare ont i huvudet.” Läs expertens svar!
office-space
Experterna

Experten: Så tar du dig bort från ett jobb du ogillar

Ulf har hamnat fel. Han trivs varken med kollegerna eller arbetsuppgifterna. Hur tar han sig ut situationen? Chefs expert svarar.
fredrik-dahl-expert
Arbetsmiljö

Kan jag kräva att få jobba hemma?

Chefen Eva-Lotta vill gärna jobba hemifrån. Medarbetarna säger ja men de högre cheferna säger nej. Hur mycket kan hon framhärda i sin önskan om distansarbete?