keb

Hon lär sig ledarskap – på 5000 meters höjd

Emma Stjernlöf, marknadsdirektör på Adidas, har bestigit Kebnekaise, Mont Blanc, Matterhorn och Kilimanjaro. Och bergsklättringen har utvecklat hennes ledarskap.

Det började för tio år sedan då hon blev utmanad att bestiga Kebnekaise, av några kolleger och sin chef. På 2 097 meter över havet blev hon bergtagen.

”Det var kombinationen av att vara utomhus, göra en fysisk prestation och testa mina gränser som fick mig att bli ’hooked’”, berättar Emma Stjernlöf.

Men när hon besteg Mont Blanc insåg hon att hon inte hade full koll på hur krävande det var. Hon kunde inte hantera rep, hon blev höjdsjuk, det var snöstorm.

Men det har inte avskräckt. Tvärtom.

Den främsta lärdomen som hon tagit in i sitt ledarskap har varit att bemästra det oberäkneliga.

”Jag är den ambitiösa tjejen som vill ha full kontroll. Och på berget – och i ditt ledarskap – händer det alltid saker som du inte kan förutspå.”

Hon har fått en ny sorts uthållighet,  eftersom halva jobbet återstår när man nått toppen. Och en något oväntad lärdom:

”Så många chefer är uppfyllda av sin egen storhet, men på berget inser man hur liten och obetydlig man egentligen är. Det skulle alla må bra av att utsätta sig för. Man är ’on top of the world’ och samtidigt ingenting.”

Nu drömmer hon om Nordamerikas högsta berg, Denali.

Läs också: Han knäckte chefernas gåta – på Mount Everest

nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

moten-4
Motivation

Kaos i kalendern – här är 8 knep för att skapa ordning

Kalendern och att göra-listan ska leva ihop, menar Chefs effektivitetsexpert Petra Brask. Det är så du får saker gjorda och slipper den där övermäktiga känslan av att ha fler uppgifter än du kan hantera.
domstol2
Annonssamarbete Chef + CSN

Dom i USA får fler svenskar att betala sina studielån

En fällande dom i Kalifornien har banat vägen. CSN får nu allt fler svenskar i USA att betala på sina studieskulder. ”Nu vet man att CSN vinner om vi går till domstol”, säger verksjuristen Helena Fällman.
chefrolig
Beslutsfattande

5 skäl till varför du inte vill vara ”den roliga chefen”

Inspirerande och rolig – två eftertraktade egenskaper hos en chef. Men en ny studie visar att det kan bli för mycket av det goda. 
generationy
Motivation

Här är bästa sättet att leda unga talanger

En helt ny generation befinner sig just nu på arbetsmarknaden: Millennials. Men hur ska du som chef leda dessa till sin fulla potential?

jobbeli
Hälsa

Dränkt i jobb? 5 råd för hur du ska agera

Comeback efter en lång semester. Då är det lätt att stirra sig blind på jobbhögen du måste hugga tag i. Men det finns knep för att inte dränka dig själv i jobbet.
nystart1
Karriär

5 tips för den bästa nystarten i höst

Söker du efter en nystart i karriären? Här är 5 konkreta tips för att komma vidare och fyllas med ny energi under våren.
En styrelse som driver innovation kan bli bolagets nya superkraft.
Annonssamarbete Chef + Vinnova

Styrelsen – så blir den företagets superkraft

Styrelsen behövs för att göra svenska bolag mer innovativa. Driv från styrelserummet kan göra hela skillnaden – och lyfta svenska företag. ”För att kunna bli en strategisk resurs för innovation behöver styrelser utveckla sig", säger Vinnovas generaldirektör Darja Isaksson.
sverige-2
Arbetsmiljö

5 argument till chefen för att få kolla på Sveriges åttondel

12 års lång väntan är över. Äntligen är Sverige kvalificerat till en åttondelsfinal i VM. Men matchen spelas klockan 16 på tisdag – vilket kan ställa till det för många.
nyhetsbrev-9

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap och Din karriär samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden