Här kan du hitta kvinnor till styrelsen

Mångfald
Text: Redaktionen
Publicerad

Fyra snabba frågor till Marie Ahlberg som är ansvarig för Styrelsekraft:

 Hur kan chefer använda CV-databasen?
”Dels kan de använda den för att hitta nya styrelseledamöter. Databasen kan också användas till rekrytering av vd:ar eller andra befattningar. 600 kvinnor har gått vår utbildning i styrelsearbete, så det är en kvalitetssäkrad grupp som ligger i den här databasen.”

Varför behövs databasen?
”Det finns ungefär 90 000 företag i Sverige som har fem eller fler anställda. Det innebär att det finns cirka 124 000 styrelseposter. Om dessa styrelser kan förstå att de kan ta in extern kompetens finns där en enorm utvecklingspotential. Med databasen hittar de kompetensen”.

Vad är ditt bästa tips om man som kvinna vill sitta i en styrelse?
”Passa på att ansöka till vårt nästa program. Annars gäller det att nätverka och bygga upp ett förtroende för ens person. Att tas in i en styrelse handlar om just förtroende.”

Programmet har i en undersökning fått kritik efter att 8 av 10 deltagare svarat att de inte har fått nya styrelseplatser. Vad säger ni om det?
”Den undersökningen gjordes strax efter att en utbildning var avslutad och att få en styrelseplats tar tid. 70 procent av deltagarna är egna företagare och koncentrerar sig på att utveckla sina egna styrelser till en början.”

 

Läs mer: Här hittar du länk till Styrelsekrafts databas

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden