Hans Stråberg – en präktig kille

Okategoriserade
Text: Redaktionen
Publicerad

Det var inget lätt uppdrag som Hans Stråberg tog på sig när han för sex år sedan blev koncernchef på Electrolux. Koncernen är ett av de sista svenskaindustriföretagen. En vitvarujätte som har 57 000 medarbetare över hela världen och en omsättning på dryga 104 miljarder kronor. Det gör bolaget till ett av Nordens absolut största företag.

LÄS MER: Fler Cheftester

Men storlek är inte en garanti för framgång. Electrolux har gått igenom ett stålbad och under sin tid vid makten har Stråberg lagt ned eller flyttat 20 fabriker och startat ett tiotal nya i låglöneländer. Han har arbetat intensivt på att rensa i varumärkesfloran. Personalstyrkan har mer än halverats på tio år.

Årets första kvartalsrapport var något bättre än förväntat, men marknaden är osäker och efterfrågan svag, inte minst i usa. 2008 blir ett viktigt år för att se om besparingarna varit tillräckliga för att säkra lönsamheten.

Vid en kapitalmarknadsdag i slutet av maj överraskade Stråberg de kritiska analytikerna med att presentera en storsatsning på premiumsegmentet i Nordamerika. En gigantisk marknadsföringskampanj är beställd och en superkändis ska garantera stort genomslag.

Budskapet imponerade, men osäkerheten om det kommer att påverka marginalen kvarstod. Om Electrolux inte lyckas förhandla ned råvarupriset tillräckligt kommer det att bli extra svettigt för direktör Stråberg.

Men trots tuffa beslut är han omtyckt. Inte minst åtnjuter han stor respekt bland sina medarbetare för att han är en långvägare.
I år är det 25 år sedan Hans Stråberg började på Electrolux. Ett faktum som tål att tänka på, det är ovanligt att bjässarna på börsen rekryterar vd:n internt. Ingenjör är han också och något finare går knappast att vara i ett så anrikt industriföretag som Electrolux.

Det allmänna omdömet om Hans Stråberg är att han är en schyst svensk kille med en stor portion sunt förnuft.
Det sunda förnuftet fick han sannolikt i sig med modersmjölken. Hans Stråberg växte upp på den lilla gården Stenbrovad utanför Västervik i Småland. Och det vet ju alla att småländska företagsledare kan gå hur långt som helst bara de håller fast vid sin jordnära ledarstil (Hej, Ingvar!).

Hans Stråberg är också en chef som verkligen brinner för bolagets produkter. Han testkör exempelvis gärna nya dammsugare hemma och kan som ingen annan tala sig varm för bolagets produkter.
»Hans är en passionerad chef, det är nog hans största förtjänst«, säger en medarbetare. »För ett bolag som Electrolux som verkar på en tuff, global konsumentmarknad är det guld värt att ha en chef som verkligen brinner för produkterna.«

En annan sida av chefskapet som många vill framhålla är hans stora intresse för vad omvärlden (läs: konkurrenterna) har för sig. Stråberg har koll.
»Hans är otroligt uppdaterad och alert inför signaler från omvärlden«, säger en tidigare medarbetare. »Han har ständigt ett öra mot marken och för det mesta ett absolut gehör.«

Electrolux har tidigare varit ett ingenjörsstyrt industribolag, där utvecklingen många gånger har styrts av vad som varit tekniskt möjligt att göra, inte av kundernas önskemål. Lite märkligt, kan man tycka, för ett bolag som tillverkar rena konsumentprodukter.

Det verkade i alla fall Hans Stråberg anse, för hans mål är att göra om Electrolux till ett ledande konsumentvarubolag. Där har han haft god hjälp av en annan av sina framträdande egenskaper – envisheten.
»Det var säkert inte lätt att få alla gamla luxare med på de noterna«, spekulerar en medarbetare. »Men Hans har varit väldigt konsekvent och involverad i processen.«

När Stråberg har bestämt sig kan han vara svår att påverka, det vittnar flera medarbetare om. Det här är en chef som arbetar strukturerat – improvisation är inte hans bästa gren.
Electroluxchefer har av tradition haft en speciell ställning i svenskt näringsliv och tagit plats i samhällsdebatten på ett sätt som verkar främmande för Hans Stråberg.

»Jag blev ganska förvånad när han utnämndes«, berättar en tidigare medarbetare. »Det var ett stort steg, från att vara ansvarig för en relativt avgränsad del av verksamheten, dammsugarna, till att bli koncernchef.«

»Det är ju en sak att vara chef och en helt annan att vara vd och jobba mot en styrelse som ska hitta svagheter. Men han lyssnade, lärde och utvecklades«, minns en annan.
Alla chefer har sin akilleshäl och för Hans Stråberg har det varit hans offentliga framträdanden. Där brast det i början.

»Han är väl ingen naturlig estradör, men han har arbetat hårt för att förbättra den sidan hos sig och jag tycker han har blivit mycket bättre«, säger en medarbetare.
»Problemet med en chef som gör svaga framträdanden är att omgivningen tror att han är en svag chef som inte vet vad han vill.«

Stråberg har rykte om sig att vara en mycket lydig chef som styrelsen kan köra med lite hur de vill. Som ett exempel brukar man lyfta fram uppdelningen av Electrolux i en vitvaru- och en utomhusdel – där den senare sedermera avknoppades till eget bolag. Aktieägarna blev glada, men ryktet säger att Stråberg egentligen var emot.

Själv har han i intervjuer bemödat sig om att framstå som självständig och framhållit att avknoppningen i själva verket var hans idé.
Hur det nu än ligger till, så är den allmänna uppfattningen att Hans Stråberg är väl medveten om på vems uppdrag han sitter.
»Inte så att han kryper för ägarna när det gäller jobbet, men han vill nog väldigt gärna vara med i jaktlag och på middagar«, som en medarbetare uttrycker saken.

Hans Stråberg efterträdde Michael Treschow, »slaktaren« kallad, som hade inlett den stora omstruktureringen av Electrolux. Det var under hans tid som arbetet med att koncentrera verksamheten på vitvarorna inleddes.

Stråberg följde den inslagna vägen och år 2004 stod han inför det obehagliga beslutet att lägga ned dammsugartillverkningen i hemstaden Västervik, där han tidigare varit chef och flytta verksamheten till Ungern.

»Beslutet att lägga ned fabriken i Västervik var helt rätt, men väldigt tufft«, säger en av hans tidigare medarbetare. »Hans hade ju personliga relationer till dem som drabbades. Än i dag finns det de på orten som inte har förlåtit honom.«

Som koncernchef är Hans Stråberg av den prestigelösa sorten. Han är omvittnat öppen och lättpratad när han besöker Electrolux olika fabriker.
»Öppenheten är kanske hans största förtjänst«, säger en röst från fabriksgolvet.
»Han fick oss att lyfta blicken och uppmuntrade oss att åka till andra fabriker och studera hur man jobbade där.«

I sitt stora arbete med besparingar genom omställning av verksamheten har Stråberg fått beröm för sitt sätt att snabbt skapa en strategi som både var lätt att kommunicera och byggde på enkla principer.
»Jag tror faktiskt att vi hade kunnat rabbla den om vi blev väckta mitt i natten«, säger en. »Det var helt enkelt briljant gjort av honom att formulera en vision så enkelt och konkret.«
»Visserligen«, säger en annan. »Men det är en sak att säga ’vi ska bli världsledande’ och en helt annan sak att berätta hur det ska gå till.«

Om en svensk mästare i en idrottsgren ska ha en chans att bli världsmästare måste det finnas ett träningsprogram att följa. Och det tycker en del kan saknas på Electrolux.
»Visst ställer vi upp på Stråbergs vision, men vi måste få lite mer coachning«, säger en.

Den officiella bilden av Hans Stråberg är en korrekt chef, kanske lite stel, välformulerad och strukturerad. Lite sval, väcker inga starka känslor. Omtyckt, men kanske inte älskad. Å andra sidan väcker han inga starka negativa känslor heller – om han inte lägger ned fler fabriker, förstås.

»Hans är en systematisk person som driver sin linje«, säger en medarbetare. »Han har inget speciellt hetsigt temperament, jag har sett honom irriterad några gånger. Är han arg så visar han det i alla fall inte speciellt tydligt utåt.«
»Ändå är han ingen slätstruken person, tvärtom. Hans är en ganska rolig herre när han inte måste vara officiell«, säger en annan. »Han verkar trivas i lite mindre sammanhang, då plockar han fram sin humor.«

Många vittnar om hur mycket de har tyckt om att arbeta för honom.
»Det svåraste med att sluta på Electrolux var att jag inte längre skulle få jobba tillsammans med Hans. Jag blev kvar längre än jag egentligen hade tänkt och det var tack vare honom«, säger en som numera har lämnat vitvarorna.

Som alla höga chefer kan Hans Stråberg ge ganska raka besked – men som medarbetare föredrar man en rak chef framför en velande. I alla fall så länge det raka inte blir burdust.
»Han är tydlig med vad han förväntar sig av var och en. Det kan uppfattas som kyligt av vissa, men det uppvägs av hans sociala begåvning.«

Hans Stråberg jobbar mycket – förstås. När han någon gång kopplar av gillar han att jaga. Men för en bondson som Hans Stråberg är jakten inte bara ett ståndsmässigt sätt att koppla av, utan en naturlig del av tillvaron. 

LÄS MER: Chefs betyg till Hans Stråberg

LÄS MER: Hans svar på testet

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden