Gott självledarskap ger goda chefer

Vissa forskare hävdar att du bör lägga hälften av den tid du ägnat åt ledarskap åt att utveckla ditt eget självledarskap. Först då blir du en effektiv ledare.

Självledarskap
Publicerad
Fem personer i ett kontorsrum

Självledarskap är bland det mest centrala i varje chefs ledargärning. Det finns ett direkt samband mellan graden av självledarskap och hur effektiv man är som ledare för en grupp av människor eller en organisation.

Det uppger Papillys forskningschef, psykologen Anders Tengbom. Han har sammanställt några positiva konsekvenserna av självledarskap som forskningen kommit fram till:

  • Ökad förmåga till reflektivt tänkande. Genom att bli medveten om och utnyttja dina styrkor och ta hjälp inom de områden där du själv är svagare kan du leda andra på ett mer effektivt sätt.
  • Förmåga att värdera situationer mer nyanserat. Ett välutvecklat självledarskap gör att du kan ställa dig själv åt sidan och värdera situationer mer objektivt.
  • Bättre på sociala relationer och kommunikation. Att reflektera och kommunicera med och om dig själv gör dig även bättre på att kommunicera med andra.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden