Fem personer i ett kontorsrum

Gott självledarskap ger goda chefer

Vissa forskare hävdar att du bör lägga hälften av den tid du ägnat åt ledarskap åt att utveckla ditt eget självledarskap. Först då blir du en effektiv ledare.

Självledarskap är bland det mest centrala i varje chefs ledargärning. Det finns ett direkt samband mellan graden av självledarskap och hur effektiv man är som ledare för en grupp av människor eller en organisation. Det uppger Papillys forskningschef, psykologen Anders Tengbom som sammanställt några av de positiva konsekvenserna som forskningen kommit fram till att ett gott självledarskap ger:

  • Ökad förmåga till reflektivt tänkande. Genom att bli medveten om och utnyttja dina styrkor och ta hjälp inom de områden där du själv är svagare kan du leda andra på ett mer effektivt sätt.
  • Förmåga att värdera situationer mer nyanserat. Ett välutvecklat självledarskap gör att du kan ställa dig själv åt sidan och värdera situationer mer objektivt.
  • Bättre på sociala relationer och kommunikation. Att reflektera och kommunicera med och om dig själv gör dig även bättre på att kommunicera med andra.
sjalvledarskap1

Läs också: Självledarskap – här är fallgroparna att se upp för

chef_maj_2020-1
Prenumerera på Chef

Boosta ditt chefsjag

Nu är det goda ledarskapet viktigare än någonsin. Med Chef får du expertråd och handledning i tuffa chefsfrågor. Prenumerera idag!

Relaterade artiklar

Collage av kvinna i beige jacka som blivit uppsagd/bild från hotellrum
Karriär

Över 100 000 människor varslade under coronakrisen

Över 100 000 personer har nu varslats om uppsägning sedan början av mars i år, rapporterar Arbetsförmedlingen. Allra flest varsel har skett inom hotell- och restaurangbranschen.
Victoria Ödlund, hr-expert på Simployer, guidar till en lyckad onboarding.
Annonssamarbete Chef + Simployer

Lyckas med onboarding – på plats eller digitalt

En strukturerad introduktion av nya kollegor viktigare än någonsin. Oavsett om onboarding görs på plats eller digitalt.

Maria Mindhammar, generaldirektör på Arbetsförmedlingen, intervjuas av Cissi Elwin, vd och chefredaktör på Chef
Karriär

Arbetsförmedlingens generaldirektör: ”Mitt jobb är att röja hinder”

Från ett exceptionellt svårt läge – rakt in i en global pandemi. Maria Mindhammars första tid som generaldirektör för Arbetsförmedlingen har helt saknat krockkuddar.
Klocka och arbetsplats med sex timmars arbetsdag
Arbetsmiljö

Varannan: Vi klarar åtta timmars arbete på sex timmar

55 procent av de svarande vill införa sex timmars arbetsdag, visar en ny Sifo-undersökning. Dessutom menar varannan att de skulle få lika mycket gjort på sex timmar som på åtta.
Chef som tittar in i kameran samt bild på enkronor
Karriär

Lönelista: Cheferna som tjänar bäst – och sämst

143 000 kronor i månaden. Så hög lön har de högre cheferna inom bank- och finanssektorn, som toppar lönestatistiken bland chefer. Sämst tjänar restaurangcheferna.
Person som ser glad ut efter att ha fått feedback digitalt
Karriär

Så ger du feedback – som boostar karriär och prestation

Feedback boostar karriär och prestation – både för den som ger och tar emot. Men vilken typ av feedback fungerar bäst? Hjärnforskaren Alva Appelgren har undersökt sambandet.