Gott självledarskap ger goda chefer

Vissa forskare hävdar att du bör lägga hälften av den tid du ägnat åt ledarskap åt att utveckla ditt eget självledarskap. Först då blir du en effektiv ledare.

Självledarskap
Publicerad
Fem personer i ett kontorsrum

Självledarskap är bland det mest centrala i varje chefs ledargärning. Det finns ett direkt samband mellan graden av självledarskap och hur effektiv man är som ledare för en grupp av människor eller en organisation.

Det uppger Papillys forskningschef, psykologen Anders Tengbom. Han har sammanställt några positiva konsekvenserna av självledarskap som forskningen kommit fram till:

  • Ökad förmåga till reflektivt tänkande. Genom att bli medveten om och utnyttja dina styrkor och ta hjälp inom de områden där du själv är svagare kan du leda andra på ett mer effektivt sätt.
  • Förmåga att värdera situationer mer nyanserat. Ett välutvecklat självledarskap gör att du kan ställa dig själv åt sidan och värdera situationer mer objektivt.
  • Bättre på sociala relationer och kommunikation. Att reflektera och kommunicera med och om dig själv gör dig även bättre på att kommunicera med andra.

KOMMENTERA ARTIKELN

Vad tycker du? Kommentera artikeln här nedan. Det gör du via tjänsten Ifrågasätt som också är ansvarig för kommentarsfunktionen. Kommentarerna visas på chef.se i anslutning till texten. För att kommentera behöver du först skapa ett konto och logga in. Håll god ton och håll dig till ämnet. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. Även Chef kan ta bort kommentarer. Chef förbehåller sig även rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden