Glastaket består – endast var tionde vd är kvinna

Arbetsrätt
Text:
Publicerad

Idag är 37 procent av de svenska cheferna kvinnor. Andelen kvinnliga chefer ökar stadigt och jämställdhet står högt upp på chefernas prioriteringslista.

Men ju högre upp i hierarkin cheferna går – desto mer ojämställt blir det och desto långsammare går förändringen visar cheforganisationen Ledarnas senaste undersökning Jämställdhetsbarometern 2016, som släpptes 11 maj.

”Jag är inte överraskad men lite besviken. Man hoppas ju varje gång att det ska komma ett genombrott men det ser mycket sämre ut än vad jag tror att folk i allmänhet är medvetna om”, säger Annika Elias, ordförande för Ledarna, om rapporten.

chefniva-glastakKälla: SCB. Grafik: Ledarna.

I nuläget hade endast 102 av de 1050 företag som Ledarna undersökt en kvinnlig vd. Den ojämna fördelning i toppen kan bero på att normen fortfarande är att vd-positionen innehas av en man, tror Annika Elias. Hon tror också att de som sitter på höga positioner där makt, pengar och inflytande ofta är viktigt värnar ömt om sina platser.

LÄS OCKSÅ: Här tjänar Sveriges chefer mest

”Kvinnor blir motarbetade på högre nivå. Det finns en starkare motivering på högre chefsnivå att behålla positionerna i en snäv krets och att hålla sig inom sitt eget nätverk”, säger Annika Elias.

Ledarna undersökte hur många kvinnor som var vd:ar i de 50 största företagen i Sveriges samtliga län. Sammanlagt deltog 1052 företag i undersökningen. Av dem har 952 företag en manlig vd. Klicka på bilden för att förstora grafiken.
Ledarna undersökte hur många kvinnor som var vd:ar i de 50 största företagen i Sveriges samtliga län. Sammanlagt deltog 1052 företag i undersökningen. Av dem har 952 företag en manlig vd.

Sett till utbildning, erfarenhet och chefsposition tjänar kvinnliga chefer 93 procent av männens lön, samtidigt som de jobbar heltid. Omsatt i siffror motsvarar det 3363 kronor mindre lön i månaden eller 300 000 kronor på ett år. Omsatt i tid jobbar kvinnor gratis 33 minuter om dagen eller hela två år under en chefskarriär på 35 år.

Annika Elias tror att orsaken bland annat är att företag inte har tillräckligt välutvecklade löneprocesser.

”Det är tydligt att man fortfarande inte sätter lön efter kompetens och efter det bidrag som individen gör till organisationen utan låter fördomar kring vad som är ett gott chefsarbetet spela in”, säger hon.

LÄS OCKSÅ: Kvinnor i ledningen är mer lönsamt enligt forskning

Skapa ett gratiskonto, läs Chef digitalt för

0:-

  • Tillgång till våra låsta artiklar och webinar gratis!

Skapa ditt gratiskonto

Se alla våra erbjudanden