framtidssakra
Illustration: Susanne Engman

Framtidssäkra din karriärplan

Det multinationella revisions- och konsultföretaget Deloitte sammanfattar varje år arbetslivets trender genom intervjuer med fler än 7 000 personer i över 130 länder.

Rubriken ”Revolution, not evolution”, alltså ”Revolution, inte utveckling” sammanfattar en av de viktigaste slutsatserna i 2016 års rapport.

Bakgrunden till den drastiska formuleringen är hur den alltmer digitaliserade världen förändrar allt från hur vi lever och arbetar till hur vi bedriver affärer.

Läs också: Googlestudie: Snällhet skapar dreamteam

Stefan Fölster, chef för den liberala tankesmedjan Reforminstitutet i Stockholm, har i rapporten Vartannat jobb automatiseras om 20 år prognostiserat att 53 procent av alla jobb på den svenska arbetsmarknaden kommer att vara borta redan år 2025.

Hur ska man karriärplanera när man riskerar att tillhöra en av de där yrkesgrupperna som sopas av banan?

”Frågan man måste ställa sig själv är: Ser jag mig som drabbad av förändringar eller en som är med och leder förändringar?”, säger Alexander Holmberg, Chefs ledarskapsexpert med fokus på chefsutveckling och kommunikation.

Ett knep för att förbereda sig inför en kraftigt förändrad arbetsmarknad är att skaffa sig en parallell karriär, en plan B.

Om efterfrågan på en viss typ av kunskap eller tjänster försvinner har man därmed ytterligare ett ben att stå på.

Alexander Holmberg är skeptisk till det, om det inte sker av lust.

”Det är att ge upp och släppa taget om sina drömmar. Som att förbereda sig för domedagen. Vår kärnkompetens kommer fortfarande att efterfrågas, men hur vi använder oss av den kommer att bli helt annorlunda när gamla affärsmodeller ersätts med nya”, säger han.

Läs också: Så pratar du om det förbjudna

Även om det låter som en domedagsprofetia att mer än hälften av de jobb vi uträttar i dag försvinner, menar Alexander Holmberg att förändringen självklart innebär att nya jobb uppstår.

Om man tänker strategiskt och lyckas identifiera vilken typ av kompetens som kommer att efterfrågas i framtiden finns alla möjligheter att utnyttja förändringarna till en karriärfördel.

Ett exempel: När den första stora digitaliseringen skedde inom tidningsbranschen i början av 1990-talet upplöstes på bara några år en stolt yrkesgrupp: Grafikerna.

Läs också: Så leder du agilt

Många av dem protesterade högljutt och försökte hejda utvecklingen. Andra köpte en Macintosh-dator och såg till att bli värdefulla medarbetare i ytterligare många år.

”Om man bara vågar lyfta blicken och ställa sig själv några frågor tror jag att man har goda möjligheter att lyfta sin karriär, trots att utvecklingen kan verka skrämmande”, säger Alexander Holmberg och ger några frågor som hjälp på vägen:

 - Vilken kompetens har jag i dag?

 - Åt vilket håll rör sig min bransch?

 - Vilka kompetensluckor behöver jag fylla för att fortsätta vara relevant?

 - Var skulle jag vilja befinna mig i min karriär om fem år?

”Ett enkelt sätt är att göra en plus- och minuslista. Var ärlig. Ta hjälp av en coach eller be kolleger utvärdera dina starka och svaga sidor. Skapa en strategi för de viktigaste aktiviteterna du behöver realisera för att förverkliga din karriär”, säger Alexander Holmberg.

Tre tips: Planera för förändring

1 TÄNK STRATEGISKT. Se inte på dig själv och din karriär som om du är drabbad av förändring, utan som en som vill vara med och leda förändringen. Lyft blicken mot framtiden och fundera över hur du kan utnyttja det som sker till att ligga steget före.

TÄNK KRITISKT. Ifrågasätt rådande strukturer. Allt det vi gör i dag görs annorlunda i framtiden. Klassiska hierarkier och strukturer förändras. Vi kommer att arbeta ännu mer i team och projekt. Reflektera över vad detta innebär för dig som chef.

3 VÅGA SLÄPPA KONTROLLEN. Transparens kommer att bli ännu viktigare i ledarskap framöver. Det blir allt svårare att hålla undan information. Ju mer vi håller på det som vi tycker är vårt, desto svårare kommer vi ha att hantera förändringen.

Läs också: Cissi Elwins krönika: Lajkandet urholkar själen

nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden

Relaterade artiklar

upptack
Karriär

Så upptäcker du Linkedin-bedrägeriet som sprider virus

På ytan ser det ut som ett jobberbjudande från ett bemanningsföretag. Men i själva innehåller chattmeddelanden ett dokument med en skadlig kod.
Gabriella Huss på K2 Search har fem råd till chefer som kört fast i karriären. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + Ledarna

Ta dig förbi hindren i din chefskarriär

Den klassiska karriärtrappan är raserad. En ny typ av chefskarriär tar form – med ökad risk att uppleva att man har kört fast. ”Viktigast för att ta sig vidare då är självkännedom”, säger chefsrekryteringsexperten Gabriella Huss.
sokajobb
Karriär

Åldern – ett problem för jobbsökande 40-åringar

Vad är avgörande för vem som får jobbet vid en rekrytering?
utsedd
Karriär

Utsedd: Sveriges bästa arbetsgivare 2019

Varje år delar Randstad ut pris till årets mest attraktiva arbetsgivare. Genom att intervjua 6200 svenskar har man nu ett svar – och det är inte Ikea.
arligasvar
Karriär

5 ärliga svar som gör succé på intervjun

Vänd de kritiska frågorna till din fördel.

starups
Karriär

4 skäl till att din startup går i konkurs – trots en briljant idé

En stor andel av alla startups går i konkurs. Detta trots att det bakom företaget finns duktiga personer och i många fall, en bra produkt. Här är några skäl till att det ändå fungerar.
Erik Sundqvist på Michelin ringar in och lyfter sitt ledarskap med en Executive MBA på Stockholms universitet. Foto: Martina Huber
Annonssamarbete Chef + SBS Executive MBA

Nya metoder får ledarskapet att skjuta fart

Erik Sundqvist ringar in och lyfter sitt ledarskap med nya verktyg och kunskaper. Fyra lärdomar har varit extra användbara.

overraskning
Karriär

Vd:ar berättar: 3 saker med jobbet – som överraskade

Nästan hälften av alla vd:ar uppger att yrkes­rollen inte var vad de trodde innan de tillträdde.
nyhetsbrev_1800
chef

Missa inget!

Chefs populära nyhetsbrev Ditt ledarskap, Din karriär och Din söndag samlar varje vecka det bästa från Chef.se.
  • Konkreta råd i ditt chefskap
  • Användbara metoder och verktyg
  • Relevanta erbjudanden