maria-artikel1

Fem smarta chefsverktyg för självledarskap

Det ges ut tusentals ledarskapsböcker varje år fulla av tips och verktyg för hur du som chef kan leda dig själv på ett smartare sätt. Det är inte lätta att varken välja eller komma ihåg dem! Ledarskapscoachen Maria Gerlofson har valt ut fem av dem att använda som inspiration för att få bättre flyt i ditt jobb som chef.

Sätt intentionen för din dag.

I How to have a good day skrev Caroline Webb om att sätta intentionen för hur din dag ska vara. Dina förväntningar och attityder gentemot situationer och människor påverkar hur de blir. Som chef kan du använda tipset på flera sätt. Du kan ta en stund varje morgon och tänka på hur du vill att dina arbetsdagar ska bli, vad du vill få gjort och hur du vill känna. Chansen att du lyckas ökar med en tydlig intention.

Du kan också vara vaksam över vilka förutfattade meningar du har om situationer och de människor du ska träffa. Det är lätt hänt att tänka att något ska bli svårt, utmanande eller komplicerat. Tänker du så är förstås risken stor att det blir just så. Kommer du in i alla möten med öppet sinne blir de ofta bättre. Fundera över vilka förutfattade meningar du har och hur de kan påverka dina resultat. Se om du kan ha en annan tanke om det som händer.

 

Läs How to Have a Good Day på 19 min Prenumerera på Chefboken!

Led efter dina värderingar och ert syfte – inte efter normer och gamla regler.

Nästan alla pratar idag om att du ska leda utifrån dina värderingar och organisationens syfte. Start with Why har entreprenören och författaren Simon Sinek predikat om i flera år. Men många andra trycker på samma sak. Brené Brown skriver i Dare to lead om hur viktigt det är känna till vilka värderingar som betyder något för dig som ledare och att leva efter dem – att leva som du lär. Precis som företag noga behöver titta på sitt ”varför finns vi” behöver även du som ledare fråga dig varför du är chef och vilken typ av ledare du vill vara. Att veta vilka grundläggande värden du har, hjälper dig också att prioritera, vilket förebygger stress och leder till bättre beslut.

Dare to Lead finns i Chefbokens bibliotek!

Var ärlig.

Att våga vara transparent, öppen och att säga vad du tycker och tänker med respekt återkommer som princip i flera av Chefböckerna, som i Powerful av Patty McCord och Principles av Ray Dalio. I flera snabbväxande företag som behöver locka talanger är transparens nödvändigt. Som verktyg för ledare kan det kännas självklart, men hur ofta håller vi inte inne med vad vi tycker och tänker egentligen? Många skulle vinna på att vara mer öppna och tydliga som chefer, både med feedback, förväntningar och målsättningar. Det är inte säkert att du blir populär på kort sikt, men ärlighet lönar sig alltid i längden. Och vad händer med den medarbetare som inte riktigt lever upp till förväntningarna om han eller hon aldrig får veta det och vad som behöver förbättras?

Över 100 sammanfattade titlar – prenumerera på Chefboken!

Var nyfiken, ta till dig det som är nytt och ha breda intressen.

I Rebel Talent skrev Francesca Gino om hur viktigt det är för din framgång att du är nyfiken. Det är de nyfikna som lättare kan ta sig till nyheter och koppla ihop oväntade saker till nya produkter eller tjänster. Att vara nyfiken lyfts ofta fram i böcker om start-ups och innovativt ledarskap. Du främjar nyfikenhet genom att göra nya saker, prova det oväntade och läsa in dig på nyheter, inom inte bara ditt eget område, utan också andras. Vi har en tendens att mest läsa det som stärker vår egen uppfattning och vara med människor som är som vi själva. Det leder lätt till inskränkthet och snäva åsikter. Bredda dina intressen och din umgängeskrets så växer du som människa och ledare, är budskapet i flera böcker om det moderna ledarskapet.

Läs Rebel talent på 19 minuter med Chefboken!

Var flexibel.

Att flexibilitet är ett måste i dagens snabbrörliga samhälle är det flesta överens om. Ändå är det många som håller fast vid rutiner, byråkrati och stelbenta regler. Det hemtama ger trygghet, så det kan vara utmanande att bryta vanor. Men för att lyckas behöver du vara mer rörlig och kunna anpassa dig snabbt till nya förutsättningar och situationer. Det är ett genomgående tema i ledarskapsböckerna de senaste åren, såsom Det agila företaget, The leading Brain med flera. Flexibilitet skapar flow och kreativitet, medan rigiditet, negativitet och egon dämpar det. Du kan börja med att titta över vilka regler och rutiner ni har som kan tas bort, och se vilka regler du satt upp för dig själv som du kan bryta emot.

cb-annonsbild-kvadratisk-1
Chefboken

Ta en genväg till kunskap

Chefboken är ledarskapsböcker sammanfattade till 30 min läsning eller lyssning! Med Chefboken appen får du:
  • Sammanfattad måsteläsning för chefer
  • Tillgång till Chefbokens digitala bibliotek med över 150 titlar
  • Rabatt på hela boken via Adlibris

Relaterade artiklar

chefboken-think-like-a-rocket-scientist-1
Chefboken

Raketforskare hjälper chefer att göra det omöjliga

Raketforskning tog människan till månen men kan användas till betydligt mer än så. I massivt hyllade ”Think like a rocket scientist” delar tidigare raketforskaren Ozan Varol med sig av lättbegripliga strategier för att faktiskt lyckas med det som verkar omöjligt.

Helena Martini, HR-chef på fastighetsbolaget Atrium Ljungberg, ser hälsokontroller för medarbetare som en investering. Foto: Christoffer Edling
Annonssamarbete Chef + Werlabs

Enkelt hälsotest lyfter prestationer på jobbet

”Det är att visa omtänksamhet i handling”, säger Helena Martini, HR-chef på Atrium Ljungberg, om den hälsokontroll som har blivit ett viktigt redskap och en uppskattad del av arbetet med hållbara medarbetare.

whatsyourproblem_bjornhedensjo-1
Chefboken

Boken som gör dig till mästare på problemlösning

När du försöker lösa problem — ger du dig då på rätt problem? Har du och dina kollegor lagt ner själ och hjärta i något, bara för att efteråt upptäcka att det var fel sak? Då är du inte ensam. Hyllade boken ”What’s your problem?” ger cheferna nycklar till en strategisk superkraft — förmågan att faktiskt lösa rätt problem.

 

chefboken-alltid-relevant-sammanfattning
Chefboken

Så håller sig chefer relevanta

Vad utmärker en bra chef i en tid präglad av artificiell intelligens, enorma utvecklingskliv och ständig digitalisering? I den nya boken "Alltid relevant" guidar digitaliseringsexperterna Ann Helenius och Per Mosseby chefer till vad som krävs för att hinna med i den nya verkligheten — och blomstra i den.
4-day-week
Chefboken

Inför 4-dagarsvecka och vinn i lönsamhet och engagemang

Att jobba fem dagar i veckan är gammalmodigt och hör till 1900-talet. Det är dags att tänka om och mäta de anställdas insats på vad de faktiskt gör på jobbet, inte hur länge de är där.

infinite-game-webb_collage-med-tva%cc%8a-bilder
Chefboken

Så bemästrar du spelet utan slut

Vad utmärker starka och flexibla organisationer i en tid av stor förändring och osäkerhet? Det är den stora fråga som författaren och ledarskapsgurun Simon Sinek tar sig an i sin synnerligen vältajmade bok "The Infinite Game" (Spelet utan slut).
Med ett verktyg för strukturerad och tydlig feedback har Johan Isacsson på Skandia lyft sitt team rejält.
Annonssamarbete Chef + Rolf

Han hittade succémetoden för bättre ledarskap

Glada medarbetare, hög kundnöjdhet och dubblad försäljning. Möt chefen som ser sina medarbetare som Formel 1-förare och regelbundet tar in dem i depån.

content-boxen
Chefboken

Skapa en förändring som håller – var agil, flexibel och lyssna

Nu behöver många organisationer förändras och det snabbt. Ett hinder kan vara rester av hierarkiska strukturer som skapades för maskinåldern. Det är kontroll snarare än tillit och mer information än kommunikation. Nu befinner sig många i ett läge där man verkligen behöver tänka nytt – på riktigt.